Gelezen: Een gewaarschuwd man – Michael ConnellyGelezen

9789022591437

Een gewaarschuwd man van Michael Connelly is een boek uit de serie rondom journalist Jack McEvoy maar kan ook prima los gelezen worden.

Jack werkt bij een website waar oplichters aan de kaak gesteld worden. Een aantal jaren terug was hij journalist en verloor hij alles waar hij om gaf vanwege een verhaal. Hij raakte zowel de vrouw van wie hij hield als zijn baan kwijt. Het werk dat hij nu doet staat hem niet tegen maar kan hem ook niet echt boeien of uitdagen.
Maar dan loopt hij tegen een zaak aan waarbij voor het eerst in lange tijd zijn bloed sneller gaat stromen en waar hij zich op wil storten. Zijn baas heeft bedenkingen omdat Jack persoonlijk betrokken is bij de zaak, maar laat hem samen met collega Emily onderzoek doen voor een verhaal op de website.

De aanleiding voor Jack om op onderzoek uit te gaan is de moord op een vrouw met wie hij een onenightstand heeft gehad. Jack wordt ondervraagd door de politie omdat hij de vrouw kende en omdat de politie een grief tegen hem heeft. In zijn tijd als journalist bij een krant heeft hij zich vaak kritisch uitgelaten over de politie. Omdat hij vreest door de politie er in geluisd te worden start hij zijn eigen onderzoek.
Hij ontdekt dat er meer vrouwen op dezelfde manier vermoord zijn en wanneer hij dieper graaft brengt dat hem in de wereld van bedrijven die genetisch onderzoek doen. Dit is het begin van een lange en gecompliceerde zoektocht naar de waarheid waarbij er verbijsterende ontdekkingen worden gedaan.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven geschreven, onder andere vanuit de dader in de derde persoon en vanuit Jack die zijn verhaal in de ik vorm schrijft. Hierdoor weet je als lezer veel meer dan Jack wat behoorlijk nieuwsgierig maakt en soms wat spanning geeft. Veel spanning is er niet in het verhaal, op het einde na, waar flink wat spanning in zit.
In het boek gaat het meer over het onderzoek van Jack dat heel grondig is en hem stap voor stap een stukje verder brengt. In de eerste helft van het boek onderzoekt hij allerlei sporen die iets met de dood van de vrouwen te maken kan hebben. Veel informatie komt zo naar boven, maar het lijkt nog weinig direct met de moorden te maken te hebben. Hij vraagt hierbij hulp aan zijn ex die bij de FBI heeft gewerkt.

In het tweede deel van het boek gaat Jack meer doelgericht te werk en is hij meer bezig met het oplossen van de moorden en het vinden van de dader. Hierbij komt alle informatie die hij eerder verzamelde goed van pas wat het verhaal echt geloofwaardig maakt. De auteur maakt in het lastste deel ook gebruik van verslagen in o.a. kranten om aan te geven wat er gebeurt en dat geeft net weer een andere kijk op het verhaal. Langzaam maar zeker wordt naar het einde toegewerkt. Als lezer weet je het een en ander over de dader maar nog niet wie hij is en wat zijn motief voor de moorden is. Er ontvouwt zich een bizar maar overtuigend verhaal over hoe de dader zijn slachtoffers vindt en over de vage wereld van genetica onderzoek waar regels en wetgeving ver te zoeken zijn.
Uiteindelijk leidt dit tot een einde dat reëel is en dat zeker mogelijk is maar dat mij als lezer toch ietwat ontevreden achter liet.

De manier van schrijven is prettig en het boek leest lekker vlot. Het is een fijn boek om tussendoor te lezen omdat het nieuwsgierig maakt en een interessante insteek heeft. Jack en de andere personages komen genoeg uit de verf om een beeld te vormen van hoe ze zijn en zo een plezierige leeservaring te hebben. Maar ze blijven te veel aan de oppervlakte om echt meegesleept te worden in wat hen overkomt en wat hen drijft.

Achterflap

Ervaren verslaggever Jack McEvoy heeft eerder moordenaars ontmaskerd. Wanneer een vrouw met wie hij een onenightstand heeft gehad wordt vermoord, stuit hij op het meest geslepen criminele meesterbrein waarmee hij ooit in aanraking is gekomen. McEvoy stort zich op de zaak – tegen alle waarschuwingen van de politie en zijn eigen hoofdredacteur in – en doet een schokkende ontdekking die deze moord verbindt met andere mysterieuze moorden.

Maar ook hijzelf wordt verdacht en hij moet zich in allerlei bochten wringen om uit de gevangenis te blijven. In een race tegen de klok om zijn naam te zuiveren, komt McEvoy steeds dichter bij de identiteit van de seriemoordenaar. Die lijkt hem telkens een stap voor te zijn en weet zelfs meer van zijn slachtoffers dan ze konden vermoeden.

Boekgegevens

9789022591437

Titel :Een gewaarschuwd man
Auteur :Michael Connelly
Uitgever :Boekerij
Verschenen :November 2020
ISBN :9789022591437

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.