Gelezen – Lieneke DijkzeulGelezen

9789026351228

Een vorm van verraad van Lieneke Dijkzeul is het zevende boek met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Voor mij was het de eerste kennismaking met de boeken van Lieneke Dijkzeul. Ondanks dat ik de andere delen niet gelezen had en dus nog niets wist over het leven van de personages die een belangrijke rol spelen in de serie kon ik prima in het verhaal komen. Op subtiele wijze wordt er het een en ander verteld over wat er in de privélevens, en op het werk van de personages eerder is gebeurd. Het geeft genoeg informatie om een goed beeld te krijgen over de achtergronden van de personages zonder dat het verhaal hierdoor vertraagd wordt. Voor mij was dit dus erg goed en prettig gedaan, hoe deze informatie is voor lezers die wel de vorige 6 delen gelezen hebben kan ik natuurlijk niet beoordelen.

De schrijfstijl van Lieneke Dijkzeul is kort en krachtig. Met weinig woorden weet ze een hele lading aan emoties of informatie weer te geven. Wel moest ik erg wennen aan haar gebruik van voor mij onbekende woorden, na het opzoeken van een aantal van deze woorden bleken dit Friese woorden te zijn. Jammer, want dit stoorde wel een beetje.

In het boek volg je inspecteur Paul Vegter die op het punt staat om te gaan trouwen met zijn collega Renée. Een tijd die zorgeloos en vrolijk hoort te zijn maar dat is voor hem niet weggelegd. Hij ontvangt niet alleen dreigbrieven maar wordt ook beschoten. De politie neemt de zaak zwaar op en geeft Paul en Renée politiebewaking.
Het verhaal vertelt zowel het onderzoek naar de dader(s) en het motief als de impact die deze dreiging heeft op het leven van Paul en Renée. Zo is er van privacy in hun huis geen sprake meer nu er constant politie in huis is. Maar de manier waarop ze hiermee omgaan legt ook pijnlijk bloot dat het grote leeftijdsverschil tussen hen een grotere rol speelt dan ze verwacht hadden. Zeker wanneer er nog meer tegenslag te verwerken valt.

Naast Paul en Renée worden ook een aantal collega’s en zijn buurman beschreven. Zelf zonder de andere delen gelezen te hebben kwam ik steeds meer in de ban van deze personages. Met name van een collega / vriend van Paul die onlangs zijn vrouw verloren had. Zijn verwerking hiervan en het peinzen over zijn komende pensioen zijn mooi neergezet. Net als de nuchtere maar toch warme vriendschap tussen deze twee politiemannen. Wat hen ook verbind is de jaren van ervaring die ze hebben in het vak en die hen wat afstand geven tot de jongere generatie politiemedewerkers.
Dit is wat mij betreft het sterkste punt van het boek. De karakters zijn psychologisch sterk uitgewerkt en spreken tot de verbeelding. Ze komen levensecht over en wisten bij mij als lezer een snaar te raken. Alleen al vanwege de persoonlijke verhalen zou ik graag een volgend deel weer lezen. Zeker omdat er nog wat losse eindjes zijn waarover ik graag meer wil weten.

Het thrillergedeelte bestaat uit het onderzoek naar de dreigingen en de rampzalige gevolgen die daar uit voortkomen. Het hele politiekorps is hierdoor in rep en roer en zet de onderlinge relaties op scherp. De uiteindelijke ontknoping zag ik niet aankomen maar zat wel logisch in elkaar.
En daarnaast wordt er een zaak onderzocht van een klein kind dat van een balkon is gevallen. Helaas ontstaan er al snel twijfels of het kind wel gevallen is of dat er sprake is van opzet. Een triest verhaal ontvouwt zich over verwaarlozing en buren die opzij kijken. Deze lijn sneeuwt een beetje onder ten opzichte van het onderzoek naar de aanslagen op Paul en het privéleven van de personages.
Bij het politieonderzoek is er geen sprake van actie en grote spanning maar er wordt rustig en gedegen onderzoek gedaan dat heel reëel overkomt. Het is boeiend om te lezen maar geeft je als lezer tijdens het lezen niet veel spanning.

Achterflap

Een paar dagen voor zijn huwelijk ontvangt inspecteur Paul Vegter een dreigbrief met de boodschap: IK GA IETS RECHTZETTEN, KLOOTZAK. Thuis blijkt er een tweede brief te zijn bezorgd, waarin zijn aanstaande vrouw- en collega – Renée wordt bedreigd. Ze maken zich zorgen maar hebben geen enkel aanknopingspunt.
De dreiging wordt reëel wanneer er op een nacht een aanslag op het huis van Paul en Renée wordt gepleegd, die hen verbijsterd achterlaat. Ze krijgen bewaking en werken verder aan de zaak van een kind dat onder verdachte omstandigheden van een balkon is gevallen.
Op hun trouwdag verlaten ze net het stadhuis- door een erehaag van collega’s in uniform- als er vanuit een rijdende auto een wapen op hen wordt gericht

Boekgegevens

9789026351228

Titel :Een vorm van verraad
Auteur :Lieneke Dijkzeul
Uitgever :Ambo|Anthos
Verschenen :Maart 2020
ISBN :9789026351228

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.