Gelezen: Sofie speurneus – Bieber de hond is vermist – Ulrike Rylance & Lisa HänschGelezen

9789044756920

Sofie speurneus – Bieber de hond is verdwenen is het eerste deel van een nieuwe jeugdserie voor kinderen vanaf 8 jaar. Het tweede deel (Sofie Speurneus – op zoek naar de kermisdief) is ook al verschenen. Dus als kinderen enthousiast geworden zijn door de avonturen van Sofie hoeven ze niet te wachten op het vervolg.

Het verhaal gaat over de tienjarige Sofie die heel graag detective wil worden. Ze oefent volop door haar buren goed in de gaten te houden. En ze heeft een oud dicteerapparaat van haar vader gekregen waarmee ze kan opnemen wat mensen zeggen.

Ze vertelt zelf aan de lezer haar verhaal en neemt daarbij geen blad voor haar mond. Sofie begint het verhaal door zich voor te stellen en vertelt onder andere dat ze het jongste kind is van een vervelend gezin. Ze maakt de lezer duidelijk dat vervelend niet betekend dat zij en haar familie misdadigers zijn.
Sofie heeft een goede reden om dit te vermelden want ze wordt er van verdacht dat ze de schattige pup van Fleur gestolen heeft. Ze verklaart met klem dat ze onschuldig is en geeft eerlijk toe dat ze wel heel graag een hond zou willen maar dat niet mag van haar moeder.

Met behoorlijk wat gevoel voor dramatiek, humor en heel oprecht vertelt ze wat er allemaal gebeurd is.
Het begon met een stom verjaardagsfeestje van de irritante Fleur waar ze van haar moeder naar toe moest. Gelukkig ging haar beste vriendin ook mee naar het feestje. Sofie vermaakt zich niet op het feestje, al is er van alles uit de kast gehaald om de kinderen te vermaken. Ze geeft lekker mopperig commentaar op alles van het feest.
Maar wanneer de jarige haar cadeau krijgt is ze toch even stil, het is de allerleukste pup van de hele wereld. En omdat ze eigenlijk een beetje jaloers is maakt ze een lelijke opmerking over het hondje.

Wanneer later de pub ontvoerd is en er een briefje (waarin losgeld gevraagd wordt) in de lege mand ligt verdenkt Fleur meteen Sofie. En om het nog erger te maken stapelen de bewijzen tegen Sofie zich op. Er zit voor haar niets anders erop dan de echte dader te vinden om zo haar onschuld te bewijzen. Niet leuk natuurlijk maar het heeft wel als voordeel dat ze ze nu al haar detective vaardigheden in kan zetten.
Ze gaat als een rasechte detective te werk en verzamelt onder andere vingerafdrukken, ze maakt lijstjes met verdachten en hun motief, vermomt zich en doet nog veel meer. Met wisselend succes maar ze zet door.

Zo maakt ze allerlei spannende maar ook gekke avonturen mee en verdenkt ze een aantal keren de verkeerde. Dit levert grappige situaties op en Sofie komt van alles te weten over de mensen bij haar in de buurt. Zoals het geheim van de norse klusjes man op school en van één van haar klasgenoten.
Sofie krijgt hulp van haar vriendinnen en samen speuren ze naar de pup en proberen ze de dader te vinden. Uiteindelijk lukt dit maar het zit heel anders in elkaar dan Sofie en haar vriendinnen ooit hadden kunnen denken.

Alles wat Sofie vertelt word ondersteund door vele zwart wit illustraties (klein en groot) op iedere pagina van het boek. Er gebeurt heel veel in de tekst, er wordt gebruik gemaakt van verschillende lettertypes, er worden delen tekst (of losse worden) onderstreept, woorden en zinnen zijn dikgedrukte of in een kader geplaatst. Er staan hartjes, sterretjes, uitroeptekens, pijlen en meer in de zinnen. Ook zijn er kleine teksten bij de tekeningen, tekstballons, is er iemand die onverstaanbaar spreekt (en zo wordt het ook geschreven) door zijn beugel.
Teveel eigenlijk om op te noemen.

Het maakt dit boek erg speels en vrolijk en er zijn geen hele lange stukken die gelezen moeten worden. Het ziet er uitnodigend uit.
Voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen, of wat snel afgeleid zijn kunnen de drukke pagina’s en de vele lettertypes een hindernis zijn bij het lezen van het boek. Maar het grappige en soms ook spannende verhaal en de sprekende illustraties is geven waarschijnlijk genoeg tegenwicht om toch door te zetten en van het boek te genieten.

Achterflap

Sofie Speurneus heeft een uitnodiging gekregen voor Fleurs meegacoole verjaardagsfeestje.
Maar daar heeft Sofie echt geen zin in. Oké, Fleur heeft een REUZEGROTE tuin en een REUZEGROOT zwembad.
En ze krijgt ook het ALLERLEUKSTE CADEAU: Bieber, het schattigste, liefste hondje ter wereld
Is Sofie nu niet een heel klein beetje jaloers?

Maar dan verdwijnt Bieber plotseling!
Er blijft enkel een dreigbrief in zijn LEGE MAND achter.
Gelukkig doet Sofie niets liever dan DETECTIVE SPELEN en misdaden oplossen.
Is dit haar eerste echte zaak?
Of is ze zelf een verdachte?

Ulrike Rylance werd geboren in 1968. Ze schrijft graag kinderboeken en heeft de twee liefste honden van de wereld. Die mogen toekijken terwijl ze schrijft, maar alleen als ze niet aan de computer beginnen te knabbelen. Sinds 2001 woont Ulrike in Seattle in de verenigde Staten. Ze heeft ook de twee liefste dochters van de hele wereld en een best wel lieve man.

Lisa Hänsch werd geboren in 1988. Ze maakt dolgraag tekeningen voor boeken en zelfs voor tekenfilms. Soms tekent ze ook stiekem mensen in de metro. Als die dat zien moet Lisa er snel vandoor! Het is bijna net zo spannend als een detective zijn. Lisa woont in Keulen in een oud benzinestation. Echt waar!

Boekgegevens

9789044756920

Titel :Sofie Speurneus – Bieber de hond is vemist!
Auteur :Ulrike Rylance
Uitgever :Centrale Uitgeverij Deltas
Verschenen :September 2020
ISBN :9789044756920

Tags:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.