9789045319773

Gelezen: Aan de slag met Zentangle, theorieboek – Kass HallGelezen

Kass Hall heeft twee boeken geschreven over Zentangle, een theorieboek en een werkboek.
Beide boeken ga ik op mijn blog bespreken en als eerste is het Aan de slag met Zengtangle, theorieboek aan de beurt.
In dit boek maakt Kass Hall je bekend met het tekenproces van Zentangle, een kunstvorm die gebruikt maakt van zich herhalende patronen om kunstwerken te creëren die iedereen kan maken, ongeacht leeftijd of artistieke kwaliteiten.

JMF-20161017-0009Kass Hall is een Australische kunstenaar die werkt in gemengde technieken en in de loop van de jaren tal van kunstvormen heeft onderzocht, zoals scrapboeken, schilderen, beeldhouwen en vormgeven. Momenteel concentreert ze zich op het maken van kunstdagboeken en tekenen, met bijzondere aandacht voor Zentangle. Ze is ook gecertificeerd Zentangle docent.

Het boek geeft een duidelijk, uitgebreid en inspirerend beeld aan iedereen die meer over Zentangle wil weten. Het richt zich zowel op beginners als gevorderde en weet voor beide doelgroepen genoeg te bieden.
Naast de inleiding bestaat het boek uit twee delen.

De inleiding is aan de lezer gericht en in de ik vorm geschreven waarin iets over de auteur en over Zentangle verteld wordt. Wat er staat is uitnodigend en inspirerend en maakt dat je zin krijgt om te beginnen zonder je zorgen te maken over talent of prestaties.
In het begin van het boek staat onder andere:
Beginnen met Zentangle is net zo eenvoudig als het vinden van een pen en een ondergrond. We gaan zo naar specifieke materialen kijken, maar voor nu moet je onthouden dat je kunt tanglen als je een pen hebt en een ondergrond die lang genoeg stil blijft liggen.

JMF-20161017-0010En dat is precies wat ik gedaan heb tijdens het lezen en doornemen van het boek. Naast me lagen lege blaadjes en potloden waarmee ik tijdens het lezen aan de slag ging. Niet met het doel om alles maar gelijk perfect te kunnen beheersen. Maar door lezen, laten inspireren en gewoon proberen een goed beeld van Zentangle te krijgen. Dat is prima gelukt. Ik heb veel interessants gezien (want er staan volop tekeningen en voorbeelden in het boek), gelezen en op me in laten werken door het één en ander gewoon eens te doen.
Ook hierna trekt het boek me nog steeds om meer mee te gaan oefenen of nog eens iets terug te gaan lezen.

Er komt van alles aan bod in het boek, waarbij er zowel aandacht is voor de beginners als de gevorderde lezer. Het is duidelijk dat de auteur het als een serieuze kunstvorm met vele toepassingen ziet en tegelijkertijd ook vindt dat iedereen het kan doen. De nadruk ligt in het boek niet op moeten maar op mogelijkheden en de ontspanning en rust die Zentangle kan brengen.
Een aantal onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • 12 verschillende Tangle patronen met stap voor stap uitleg. Sommige heel eenvoudig en andere best wel pittig om onder de knie te krijgen. Met tips hoe je de Zentangle nog beter uit kunt laten komen, of wat je er mee kunt maken. En veel prachtige voorbeelden.
 • Extra technieken zoals schaduw aanbrengen, of hoe je met veel zwart effecten kunt maken. Ook hier met vele sprekende voorbeelden.
 • Veel over kleur en de kleurentheorie wordt behandeld en de vele toepassingen van kleur in Zentangle.
 • De benodigdheden komen aan bod zoals kleurpotloden / aquarel potloden / inkt / aquarel verf.
 • Tips en aanwijzingen voor materialen worden gegeven tot vrij gespecialiseerde materialen. Maar ook hier wordt overtuigend duidelijk gemaakt dat je als beginner zonder problemen gewoon aan de slag kunt gaan met wat je al in huis hebt.
 • Er is een hoofdstuk gewijd aan het onderwerp kunstdagboeken. Dit is toch wel meer voor gevorderden en heeft ook meer theorie. Maar ook voor mij als beginner was het boeiend om te lezen en te kijken naar de voorbeelden. Er worden veel ideeën en mogelijkheden aangedragen om mee aan de slag te gaan, maar die worden niet uitgewerkt in dit boek.
 • Koppen en typografie, Zentangle als achtergrond, Zentangle met papier met patronen en pagina accenten zijn een deel van de onderwerpen die verder nog besproken worden.
 • Ook het digitaal werken met Zentangle krijgt ruim aandacht.

JMF-20161017-0011Het boek sluit af met een mooie fotogalerij van Zentangle werken met een kort stukje informatie ernaast.

Ik ben erg enthousiast over het boek. Niet alleen ziet het het er mooi en overzichtelijk uit, ook de inhoud is de moeite. Het boek weet te inspireren en je aan te zetten om het gewoon te gaan proberen als je net begint. Voor gevorderden staan er moeilijkere uitdagingen in.
De vele voorbeelden geven een prachtig beeld van wat er allemaal met deze techniek mogelijk is.
De theorie biedt interessante achtergrond informatie gecombineerd met praktische tips.

Boekgegevens

9789045319773

Titel :Aan de slag met Zentangle, theorieboek
Auteur :Kass Hall
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :juni 2016
ISBN :9789045319773

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045319773′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord
 1. Story addict
  Story addict zegt:

  Leuk! Ik heb zelf ook een zengtangle-boek (een ander) en ben na een beetje doorbladeren gewoon aan de slag gegaan met wat patroontjes en inkleuren. In het begin dacht ik nog: ‘waar ben ik mee bezig’, maar moet toegeven dat ik het wel rustgevend vind 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.