9789492115133

Gelezen: Angst regeert De Vulpen – Jolanda ZuydgeestGelezen

Angst regeert De Vulpen is het vierde boek dat ik gelezen heb in de Boek 10 serie 2016 van Godijn Publishing. Dit boek, dat zich afspeelt rondom de perikelen van basisschool De Vulpen, is het roman debuut van Jolanda Zuydgeest.

Wat vanaf de eerste pagina tot het einde opvalt is de prettige en vlotte schrijfstijl van de auteur. Het boek geeft een fijne leeservaring en weet je zo bij het boek betrokken te houden. Zonder moeite weet ze je in het eerste hoofdstuk de lerarenkamer van De Vulpen in te trekken en je te betrekken bij de tweespalt die er heerst. De Vulpen heeft namelijk een nieuwe directeur, Katja Poot, en de meningen onder de leerkrachten zijn verdeeld. Een aantal onthoudt zich van een mening en andere staan lijnrecht tegen over elkaar.
Trudy, de juf van de kleuters, botst vanaf de eerste dag met Katja. Dennis, de adjunct-direkteur komt later achter de ware aard van zijn baas. Elise daarentegen loopt weg met de nieuwe directeur, waarbij het twijfelachtig is waar ‘geloven in’ ophoudt en eigenbelang begint.

De spanning in de school en het draaiende houden van een school met alles wat erbij komt kijken is heel overtuigend. Tijdens het lezen zag ik de kleuters buiten spelen, de leerkrachten met de administratie worstelen en de ouders kletsen op het schoolplein.
De spanning die Trudy en Dennis voelen wanneer ze geconfronteerd worden met een eigenzinnige en oneerlijke directeur is voelbaar. Wat kunnen ze immers doen, zonder bewijs en zonder steun van collega’s terwijl hun baan op het spel staat? Dit zijn ook tevens de personages die het beste uit de verf kwamen en het meest wisten te overtuigen.

Bij Katja en Elise miste ik wat achtergrond en diepgang en had ik graag meer willen weten over hun motieven en over hun persoonlijke karakters. Nu komen de acties van Katja wat uit de lucht vallen en lijken ze behoorlijk extreem. Gelukkig weet Jolanda Zuydgeest door haar manier van vertellen en het steeds wisselen van perspectieven je aandacht toch vast te houden en blijft het een fijn boek om te lezen.

Veel speelt zich af in het verleden en werkt toe naar het punt waarmee het boek begint, namelijk dat de schooldag begint maar Directeur Katja Poot nergens te bekennen is. Waarom de ene leerkracht haar echt mist en de ander als kiespijn wordt in de terugblikken duidelijk. Maar ook wat er allemaal scheef zit in het bestuur van de school en waarom het een groot deel van de ouders niets interesseert waar Katja is. Van een aantal mag ze zelfs definitief vertrekken. Opgehoepeld staat netjes…
Vanuit ouders, leerkrachten en Katja zelf lees je wat er allemaal gebeurd is voordat de school zo verdeeld werd en in rep en roer was. En langzaam maar zeker komt de vraag naar voren wie is die Katja? Waar is ze nu? Komt dit ooit nog goed?. De antwoorden zijn niet heel verassend maar zeker de moeite.

Achterflap

Op basisschool De Vulpen gaat het roer om als Katja Poot de leiding krijgt. Een knappe dame die precies weet wat ze wil en met een duidelijke voorkeur voor sommige teamleden probeert ze alles naar haar hand te zetten. Met haar charme denkt ze ver te komen. Maar als ze verkeerde beslissingen neemt, is de toon gezet. Niet alleen teamleden ook ouders gaan zwaar aan haar kennis van zaken twijfelen. De sfeer wordt grimmiger. Het verzoek om zelf op te stappen, slaat Katja van de hand.
Ze is nog lang niet klaar met ‘De Vulpen’……

Jolanda Zuydgeest (1962) is vanaf haar jeugd al geboeid door het schrijven van verhalen. Naast haar baan als leerkracht in het onderwijs, volgt zij schrijfopleidingen en doet zij mee aan schrijfwedstrijden die haar enkele publicaties opleveren.
Geïnspireerd door haar omgeving en haar gezin schrijft zij de roman ‘Angst regeert De Vulpen’. Dit is haar romandebuut.

Boekgegevens

9789492115133

Titel :Angst regeert De Vulpen
Auteur :Jolanda Zuydgeest
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115133

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115133′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord
  1. Elly
    Elly zegt:

    dankjewel voor deze recensie………ik heb er zin in gekregen om dit boek ook eens te lezen, zeker omdat mijn lief ook jaren in het onderwijs heeft gezeten en zo hoor je nog wel eens wat.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.