Gelezen: De SLANKE waarheid – Mirjam HommesGelezen

9789082717808

Mirjam Hommes ging op onderzoek uit hoe het kwam dat ze onbewust was afgevallen en ook op gewicht bleef. En uit dat onderzoek ontstond het boek De SLANKE waarheid. Een boek dat de auteur op haar website omschrijft als De gids die je leert hoe je gezond kunt afvallen zonder dieet of zweet.
Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op haar eigen ervaringen. In het boek staan, naast persoonlijke bevindingen en informatie, ook veel tips en een flink aantal opdrachten. Bij het boek krijg je een gratis werkboek dat je uit kunt printen zodat je alle opdrachten overzichtelijk bij elkaar hebt.

De titel lijkt te duiden op een makkelijke manier om af te vallen, maar niets is minder waar want er wordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering. En dat kost tijd, inzet en moeite maar is naar mijn mening wel een manier die echt en vooral blijvend kan werken. Helaas heb ik altijd op mijn gewicht moeten letten en heb ik een aantal keren hard mijn best moeten doen om af te vallen als de kilo’s er toch weer bijgekomen waren. Ook heb ik in de loop van de jaren veel gelezen over allerlei diëten maar vooral veel over voeding en gezond afvallen. Wat dat betreft ben ik dus een kritische lezer als het over boeken over afvallen gaat.

Heel veel nieuws heeft het boek me dan ook niet gebracht. Wel een boek dat allerlei informatie en inzichten op een fijne manier bij elkaar brengt. En dat vooral ook op een persoonlijke, herkenbare en toegankelijke wijze wordt verteld. Maar de kracht van het boek zit vooral in het geven van tips en opdrachten bij het moeilijkste deel van afvallen, namelijk het veranderen van je eet- en leefgewoonten. En als je goed gemotiveerd ben, een hulpje zoekt (zoals de auteur aanraadt) en met het boek aan de slag gaat, heb je volgens mij een prima kans om wat kilo’s kwijt te raken. In het boek geeft de auteur ook aan dat bij flink overgewicht het beter is om contact met de huisarts op te nemen.

De stem van Mirjam Hommes is duidelijk te horen in het boek, niet alleen vertelt ze open over zichzelf maar ze geeft zo nu en dan ongezouten haar mening. Niet met alles was ik het eens, bijvoorbeeld wanneer ze vraagt “geniet je echt van die rotzooi die je in je mond stopt?“. Ja, ik kan ontzettend genieten van iets dat zeker niet gezond is en ga nu niet opeens roepen dat ik er niets aan vindt. Maar over het algemeen stelt ze juist heel duidelijk dat iedereen zelf opzoek moet naar zijn of haar eigen slanke waarheid. En weet ze heel goed over te brengen dat er geen directe route is naar slanker worden, maar dat het een complex proces is waarbij veel van invloed is. En ik vind haar aanpak van persoonlijke eigen manier van vertellen gecombineerd met tips, opdrachten en wetenschappelijke feiten erg prettig lezen.

Het boek heeft een wat saaie cover die ik in een winkel niet zo snel op zou pakken. Ook de titel lijkt een gemakkelijk en onhaalbaar iets aan te bieden. Gelukkig is de tekst op de achterflap wel interessant om te lezen en geeft het wat aan waar het in het boek om gaat.

De slanke waarheid bestaat (naast o.a voorwoord, bronnen en bijlagen) uit drie delen

Deel 1 – Afvallen doe je met je hoofd
Hierin lees je van alles over de kracht en de valkuilen van ons brein. In dit deel ga je als lezer oefenen om met kleine stappen beslissingen die van invloed zijn op je gewicht te veranderen. Tot het zo ingeslepen is dat je het onbewust doet.
Met reële doelen, opdrachten informatie en praktische tips kun je aan de slag,
waarbij de auteur ruiterlijk toegeeft dat dit veel van je vergt.

Deel 2 – Eet meer
In dit hoofdstuk staat ook behoorlijk wat (interessante) informatie over voeding. Deze informatie staat steeds bovenaan een nieuw onderwerp en wat de auteur betreft kun je die gewoon overslaan als je het saai of te ingewikkeld vindt. Ik vond het zeker de moeite om te lezen omdat het inzicht geeft in hoe en waarom je lichaam op bepaald voedsel reageert.
Centraal staat wat je beter wel of juist niet kunt eten en hoe je dat ook vol kan houden

Deel 3 – In beweging
Het hoofdstuk start als volgt En dan nu beweging… Nee je hoeft niet naar de sportschool. En hardlopen is ook niet nodig. Maar je moet wel van de bank af komen…
Het geeft tips hoe je toch meer kan bewegen en benadrukt hoe belangrijk bewegen is. Niets nieuws maar wel met tips waar je wat mee kunt gaan doen zeker in combinatie met de opdrachten in het boek.

Al met al een fijn en nuttig boek voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken bij het afvallen al zal het moeilijk blijven om te doen. Zeker voor mensen die minder kunnen bewegen vanwege hun gezondheid (de auteur is behoorlijk sportief), die juist wel van al dat ongezonde voedsel houden of niet lekker in hun vel zitten. Het is geen richtlijn naar gegarandeerd succes je zult hard aan de slag moeten en het moet ook een beetje meezitten. Maar het geeft absoluut een handreiking naar bewustwording en het veranderen van je gedrag dat van invloed is op je gewicht.

Achterflap

Hoe bereik je een gezond gewicht zonder dieet of zweet?

Dit is een boek voor gewone mensen die wat kilo’s kwijt willen. Mensen die eigenlijk niet zo goed begrijpen waarom dat niet lukt. Die normale dingen willen eten voor een redelijke prijs en niet geloven in superfoods. Die gewoon willen weten hoe ze op een handige manier gezond kunnen leven. Zonder vieze shaker of onmogelijke trainingsschema’s. Inpasbaar in hun dagelijkse leven

De SLANKE waarheid laat je zien:

  • Hoe je je hoofd kunt gebruiken om gezonder te gaan eten
  • Dat je niet hoeft te sporten om af te vallen
  • Wat je allemaal kunt eten (meer dan je denkt!)
  • Hoe je je kunt wapenen tegen ongezond en dikmakend eten)

Boekgegevens

9789082717808

Titel :De SLANKE waarheid
Auteur :Mirjam Hommes
Uitgever :Mirages Communicatie
Verschenen :Juli 2017
ISBN :9789082717808
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.