Gelezen: Het begin – Boek 1 van de Bron – Nora RobertsGelezen

9789022581575

Het begin is het eerste deel van een trilogie van Nora Roberts. Ze heeft hiermee een verhaal neergezet dat spanning, fantasy en persoonlijke ervaringen combineert tot een pakkend geheel. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de volgende twee delen.

In Het begin is er een wereldwijde dodelijke pandemie uitgebroken (de plaag) die zich met nooit eerder vertoonde snelheid uitbreidt. Binnen korte tijd is de helft van de wereldbevolking gestorven en is de wereld in een staat van chaos. Er wordt geplunderd, communicatie valt weg, voorzieningen vallen weg door gebrek aan mensen en voorraden. Regeringen vallen, wegen zijn geblokkeerd, overal liggen lijken, er heerst angst en paniek.

Daarnaast is er iets vreemds gebeurd. Er is magie in de wereld gekomen. Zowel lichte als duistere magie. Wanneer mensen daarvan op de hoogte raken breekt er nog meer paniek uit en al snel worden mensen met magie aangewezen als de oorzaak van de plaag. Al snel zijn mensen met magie hun leven niet zeker en worden ze zonder pardon gedood. Onbegrip en angst zorgt ervoor dat iemand met magie bij voorbaat al als slecht gezien wordt.
Niet terecht want zowel bij de gewone mensen als bij de mensen met magie zijn er goede en slechte personen. En alles wat er tussen zit. Nora Roberts laat heel goed zien dat goede mensen verkeerde dingen kunnen doen uit angst of nood. En dat bij mensen die al wat kwaadaardigs hebben de plaag het slechtste in hen boven kunnen brengen. Net als dat er mensen zijn die elkaar helpen en steunen. Alle gradaties van hoe een mens kan zijn en kan worden in extreme omstandigheden komen in het boek aan bod.

Via de belevingen van flink wat personages krijg je als lezer een goed beeld van wat het betekent wanneer de wereld instort en wat de gevolgen daarvan zijn. Zowel op praktisch gebied als persoonlijk.
Dat het veel personages zijn waar je als lezer kennis mee maakt is geen probleem omdat het met een paar personages begint en er steeds wat meer bijkomen.
Er zijn drie verhaallijnen waarmee het verhaal begint en die de basis vormen voor het verhaal. In de loop van het boek breiden deze verhalen zich uit, komen ze deels samen, en worden de verhalen van vele personages verteld.

Max en Lana zijn geliefden die de goede lichte vorm van magie bezitten. Zij vluchten uit New York, op zoek naar de broer van Max. Het is een gruwelijke en gevaarlijke tocht, iedereen kan je vijand zijn en je doden voor wat je bezit. Daarnaast wordt Lana gekweld door duistere dromen die iets kwaadaardigs lijken te voorspellen.
Kwade krachten hebben het op hen voorzien en maken hun toch al barre leven nog moeilijker.

Arlys werkt bij het nieuws en ze probeert zo lang mogelijk de mensen op de hoogte te houden van wat er gebeurd. Ze wil een beetje licht en hoop in de wereld brengen met haar uitzendingen. Maar wanneer de communicatie uitvalt en het niet meer veilig voor haar is slaat ze op de vlucht samen met een collega in de hoop ergens een veilige plek te vinden om opnieuw te beginnen.

Katie is net bevallen van een tweeling, haar man en familie zijn dood. Met Johna en Rachel probeert ze uit de handen van de regering te blijven. Zij zijn immuun voor het virus en lopen daarom het risico om als proefpersoon gebruikt te worden.

Aan de hand van deze drie verhaallijnen ontvouwd zich het verhaal van een wereld die totaal veranderd is. Je leest hoe nieuwe waarden en normen ontstaan, hoe nieuwe samenleving gen en groepen zich vormen. Zowel magisch als niet magisch, zowel licht als duister.

De personages zijn in alle drie de verhaallijnen aansprekend, zeker wanneer je ze in de loop van het boek steeds beter leert kennen. Zoals ik gewend ben van Nora Roberts zijn het ook in dit verhaal de personages en de manier waarop die neergezet worden geweldig. Zonder moeite kon ik me inleven en meegaan in wat er gebeurde door de levensechte emoties van de personages.
Dat ze ondanks alles toch nog een sprankje hoop weten te behouden en er ook plek is voor liefde en vriendschap is heel goed verwerkt in het boek en heerlijk om te lezen

De combinatie van spanning, de gruwelijkheden van de plaag, magie en de persoonlijke verhalen werkt ontzettend goed. Wel moet je als lezer gewoon maar aannemen dat er opeens magie in allerlei vormen in de wereld is want daar wordt niets over uitgelegd. Dat had ik op zich wel de moeite gevonden maar er staat zoveel tegenover in verhaal, personages en originaliteit dat ik daar bij dit boek niet mee zit.

Achterflap

Het einde is gekomen, nu gaat het beginnen.

De ziekte kwam plotseling en verspreidde zich snel. Binnen een paar weken viel alles uiteen: het elektriciteitsnet haperde, de overheid en rechtsstaat vielen om, en meer dan de helft van de wereldbevolking was dood.

Waar orde was, is nu chaos. Waar de macht van wetenschap en technologie afbrokkelt, komt magie in de plaats. Soms goede, zoals de magie van Lana en haar geliefde Max gebruiken. Soms ondenkbaar kwade magie, die zelfs in degene van wie je het meest houdt kan huizen.

Met niemand om te vertrouwen behalve elkaar, ontvluchten Lana en Max het vernielde New York. Hun wacht een doel dat hun levens en de levens van alle overlevenden, voorgoed zal veranderen.

Boekgegevens

9789022581575

Titel :De Bron 1 – Het begin
Auteur :Nora Roberts
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Augustus 2018
ISBN :9789022581575

1 antwoord
  1. Elly
    Elly zegt:

    Hi Connie, dankjewel voor je recensie…ik heb meerdere boeken van Nora Roberts gelezen en magie komt vaker voor in haar verhalen, soms zelfs sprookjesachtig en dat mag ik wel. Dit boek staat zeker op mijn wenslijst.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.