Gelezen: Het boek van jou en mij – Fionnuala KearneyGelezen

9789401610353

Soms zijn er van die boeken die je na het lezen niet direct loslaten en waarbij je wat je gelezen hebt eerst even moet laten bezinken voor je aan een nieuw boek kunt beginnen. Het boek van jou en mij van Fionnuala Kearney is zo een boek en wat mij betreft dan ook absoluut een aanrader.

Het boek volgt het levensverhaal van Erin en Dom die vanaf het moment dat ze elkaar zien weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Aan liefde is er tussen hen dan ook geen gebrek maar door hun tegengestelde karakters en afkomst en de grote tegenslagen die ze op hun pad vinden wordt hun relatie zwaar op de proef gesteld.
Een hulpmiddel hierbij is het notitieboek dat ze op hun bruiloft kregen van de vader van Erin. Op een briefje legt hij uit hoe ze dit boek kunnen gebruiken.

Erin en Dom, dit is iets wat je moeder en ik deden. Het heeft ons serieus door netelige tijden geholpen, dus dit is een geleend idee voor jullie cadeau. Ik hoop dat jullie het zullen gebruiken zoals wij dat deden. Om met elkaar te praten, op te schrijven wat je niet voor elkaar krijgt om uit te spreken. In de jaren die komen zal dit boek een plek zijn waar je naar teruggrijpt en in leest over de dingen waarvoor je toen waarschijnlijk te jong en naïef was om ze te begrijpen.

Er zijn maar twee regels.

Regel 1: gebruik het niet te vaak, het is een manier om over moeilijke dingen te praten niet de enige plek om ze uit te spreken.
En regel 2: als je iets schrijft begin en eindig met liefde zoals ‘Mijn allerliefste Erin / Dom‘ etc en eindig altijd, maar dan ook ALTIJD, met de ander eraan te herinneren dat je van diegene houdt en waarom, bijvoorbeeld ‘Ik hou van je omdat…’.

Erin en Dom waarderen het idee achter het geschenk maar zijn er van overtuigd dat ze het nooit zullen gebruiken. Toch gaat het boek jarenlang een belangrijke rol in hun leven spelen en delen ze hierin van alles met elkaar. Als lezer zie je in schuingedrukte fragmenten wat Erin en Dom aan elkaar geschreven hebben. Soms over kleine ergernissen, andere keren een wanhopige roep om de ander te kunnen bereiken. Ook is er een periode dat slechts één van hen het boek gebruikt en blijft schrijven in de hoop dat de ander het ooit zal lezen. Maar er zijn geheimen die zelfs niet opgeschreven kunnen worden of wel worden opgeschreven maar er uit gescheurd. Als lezer weet je wat er stond. De andere partner weet alleen dat er een pagina mist en het boek op dat moment niet werkt.
Wat ze schrijven past heel mooi bij wat je over Dom en Erin leest in het boek en komt heel natuurlijk en oprecht over. Samen met het verhaal van deze personages krijg je zo een gelaagd en ontroerend boek over twintig jaar uit het leven van Dom en Erin. En ook van de mensen om hen heen die helemaal in hun verhaal verweven zijn maar tegelijkertijd ook zelf goed uitgewerkt worden en eigen verhalen hebben.

Het boek wordt in verschillende perspectieven en in verschillende tijdlijnen verteld. Met tussendoor de fragmenten uit het notitieboek.
Als lezer volg je twee lijnen die doorlopen in de tijd.
In het heden lees je hoe het nu gaat met Erin en Dom en hoe hun leven nu verder gaat
De lijn in het verleden volgt hen van de kennismaking tot aan het begin punt van het verhaal in het heden. Deze twee wisselen elkaar steeds af en dat werkt erg goed, in het heden blijf je nieuwsgierig naar een aantal gebeurtenissen waar naar verwezen wordt maar waarvan je als lezer niet weet hoe het zit. In het verleden leer je Erin en Dom goed kennen en zie je hoe ze worstelen met de klappen die het leven hen toebrengt en hoe ze daar mee proberen te dealen.
Samen geeft het een warm, oprecht en bij tijden ontroerend verhaal waarbij ik een enkele keer een prop in mijn keel kreeg. Iets wat me niet vaak overkomt.

Meeslepend, ontroerend en absoluut een aanrader

Er is geen sprake van vals sentiment of overdreven drama maar juist van ingetogen en oprechte weergave van het leven van twee sympathieke mensen. Het boek gaat over alles wat je in het echte leven ook kunt vinden, van groot immens verdriet tot momenten vol vreugde / het gaat over familie en hoe gecompliceerd en waardevol familie kan zijn / er is sprake van vergeven en loslaten en hoe ontzettend moeilijk dit is / vriendschap en hoe belangrijk die is voor mensen en hoe vriendschap om kan slaan in haat / Je leest over hoe het is om kind te zijn van ouders die gebreken gaan krijgen als ze ouder worden en over het zelf hebben van kinderen en de enorme berg liefde, angst om hun veiligheid en het verantwoordingsgevoel dat dit met zich mee brengt / het gaat om de kleine en grote problemen die een relatie onder druk kunnen zetten /
Maar vooral over liefde en mooie momenten die het leven de moeite waard maken.

Dit alles heeft de auteur verwerkt in een levensverhaal van twee speciale mensen, Erin en Dom. Ze zijn speciaal omdat de auteurs ze tot leven laat komen, net als iedereen om hen heen en je tijdens het lezen om ze gaat geven. En dat terwijl ze echt niet altijd even aardig zijn of handige beslissingen nemen. Maar omdat je door de manier van vertellen vanaf het begin het verhaal in getrokken wordt en steeds wil weten wat er gaat gebeuren in het heden en wat er voorgevallen is in het verleden.
Er is een wending in het verhaal die ik niet aan zag komen maar wel heel mooi uitgewerkt wordt en ook goed afgerond wordt in het einde van het boek.

Achterflap

EEN LIEFDE. TWEE MENSEN. TWINTIG JAAR.
Vanaf het moment dat hun ogen elkaar kruizen op een huisfeestje zijn Erin en Dom meant to be.

Op hun huwelijksfeest krijgen ze van Erins vader een notitieboekje, waarin ze alles kunnen opschrijven wat ze niet tegen elkaar durven te zeggen. Het dolverliefde stel weet echter zeker dat ze het nooit nodig zullen hebben.

Vol overgave beginnen ze aan hun leven samen, maar een noodlottig ongeluk drijft de twee uit elkaar. Dan wordt het boekje alsnog onder het stof vandaan gehaald en vullen de pagina’s met even eerlijke als hartverscheurende woorden.

Boekgegevens

9789401610353

Titel :Het boek van jou en mij
Auteur :Fionnuala Kearney
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :Mei 2019
ISBN :9789401610353

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.