Blogtour: Het geheim van het klavertjesplein – Michael ReefsBlogtour

9789492604866

Vanwege het verschijnen van het nieuwe jeugdboek van Michael Reefs, Het geheim van het klavertjesplein, is er een blogtour. Ook ik doe er aan mee wat ik erg leuk vind omdat ik al een flinke tijd de boeken van Michael Reefs lees en recenseer.

Voor de lezers die zijn boeken nog niet kennen is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met zijn spannende en fantasievolle boeken. Voor kinderen die zijn boeken kennen is dit een boek om naar uit te zien omdat ze weten dat ze weer allerlei wonderbaarlijke en spannende avonturen kunnen verwachten. Het verhaal speelt zich af in de wereld van De Biebbende maar staat er wel geheel los van.

Het boek is een luxe uitgave met een prachtige hardcover. Er is nog een tweede cover namelijk op de papieren omslag.
Zoals ik bij de boeken van Michael Reefs gewend ben heeft ook dit boek een ruime lay-out met ruimte tussen en om de zinnen heeft. Dit leest voor ieder kind prettig, maar voor kinderen met dyslexie kan dit absoluut drempelverlagend werken. Iets dat ik als moeder van een dochter met dyslexie alleen maar toe kan juichen.

In het boek staan 47 korte hoofdstukken met pakkende titels. In combinatie met de sfeervolle zwart- wit illustraties en de ruime lay-out is het een zeer toegankelijk en aantrekkelijk boek voor de jonge lezers.

Daarnaast willen de jonge lezers natuurlijk ook een verhaal waar ze in kunnen duiken en van kunnen genieten. Naar mijn mening is dat precies wat ze kunnen verwachten en zelfs een tikje meer. Want Het geheim van het klavertjesplein is behoorlijk spannend en zo nu en dan huiveringwekkend eng. Het laat de lezers echt op het puntje van hun stoel zitten van spanning.

Vervloekt torenhuis
In het boek is er in een stadje een heel bijzonder plein, met daarop een vreemd en geheimzinnig huis dat omgeven is door legendes en geheimen. Dit is het vervloekte torenhuis waarvan gezegd wordt dat er een groot kwaad in opgesloten zit.
50 jaar geleden is er iets gebeurd dat het stadje voor altijd veranderd heeft, en sindsdien is het torenhuis verboden gebied. Iedereen weet dat het gevaarlijk is en dat het einde van de wereld dreigt wanneer het kwaad kan ontsnappen. Maar behalve de betrokken personen van 50 jaar geleden weet niemand wat er nu precies aan de hand is of wat er zo lang geleden gebeurd is.

Maar nu staat er iets te gebeuren, het kwaad dreigt te ontsnappen en de waarheid die de ouderen van het plein zo wanhopig proberen te verbergen komt uit.
Dit leidt tot schokkende onthullingen, gevaarlijke avonturen en ontmoetingen die de hoofdpersonen nooit hadden kunnen bedenken. Ze krijgen onder andere te maken met vleesetende planten, vreemde enge wezens, huizen zoals je nog nooit gezien hebt vol magie en onvoorstelbare zaken, mysterieuze stemmen, zeemonsters, een heks.

En op een of andere manier heeft dit allemaal te maken met het torenhuis en iets dat 50 jaar geleden gebeurd is. De hoofdpersonen beleven in een rap tempo allerlei avonturen en moeten vele gevaren het hoofd te bieden. Voor mij als volwassenen was het soms iets te veel van het goede maar hoogstwaarschijnlijk zullen jonge lezers deze mening niet delen.

De sympathieke personages beleven huiveringwekkende avonturen die je als lezer op het puntje van je stoel laten zitten.

Op deze manier is zo een avontuur steeds afgerond maar loopt de rode draad van het verhaal door. Het stoppen van het losgebroken kwaad en het geheim onthullen dat de ouderen zo angstvallig verborgen willen houden.
In het het loop van het verhaal worden er steeds hints gegeven en stukjes van de sluier opgelicht maar pas aan het einde van het boek valt alles op z’n plek.
Er blijkt zich tussen alle enge en spannende avonturen in de strijd tegen het kwaad ook nog een ander verhaal af te spelen. Dit ligt aan de grondslag van de ellende die het stadje nu overkomt en heeft te maken met vooroordelen en het naar behandelen van andere mensen. Dit is heel subtiel in het verhaal verwerkt en geeft een mooie boodschap mee zonder dat er nadruk op ligt.

Sympathieke personages
Ook het kunnen meeleven en kunnen identificeren met de personages in het boek is een factor die bepaald hoezeer je als lezer meegetrokken wordt in het verhaal. Dat zit bij dit boek wel goed, de personages zijn sympathiek en komen levensecht over.
De hoofdpersonen zijn 4 goede vrienden die heel verschillend zijn maar het heel goed met elkaar kunnen vinden. Ze vliegen elkaar, zoals dat nu eenmaal gaat bij vrienden, ook regelmatig in de haren of ergeren zich aan elkaar. Maar ze weten dat ze op elkaar kunnen bouwen.
Deze vier kinderen zijn opgegroeid met de verhalen over de toren en de beperkingen die daarbij horen. Zo mogen ze bijvoorbeeld in de avond niet naar buiten.
Ze zijn al die beperkingen behoorlijk zat en twijfelen eraan of al die dreigende verhalen over het torenhuis wel kloppen.
Wanneer ze wat vreemde gebeurtenissen rondom het toren huis opmerken storten ze zich er dan ook onbevreesd en enthousiast om daar meer over te weten te komen.

Het brengt ze veel meer dan ze ooit hadden kunnen denken, en voor ze het weten zitten ze er zo diep in dat ze niet meer terug kunnen. Het is goed dat ze in het boek ook hun momenten van twijfel hebben, of het even niet meer zien zitten. Gezien wat ze allemaal ontdekken en meemaken zou het vreemd zijn wanneer dat niet zo was. Het maakt ze des te echter en menselijker.
Hun verschillende karakters komen goed uit en zijn prettig om over te lezen.

Daarnaast maak je in het boek kennis met een aantal zeer kleurrijke en aparte inwoners die 50 jaar geleden een belangrijke rol speelde. Zij zijn wat minder uitgewerkt maar wel beeldend neergezet.

Wil je een vervolg?
Het verhaal wordt goed afgesloten maar geeft ook een mogelijkheid voor een volgend deel. Michael Reefs laat zijn lezers hierover mee denken aan het einde van het boek schrijft hij

Ben jij ook zo benieuwd hoe het avontuur verder gaat? Laat het de uitgever weten! Als er genoeg mails binnen komen, zal schrijver Michael een vervolg schrijven 😀

Mail je verzoek naar info@uitgeverijstormsteen.nl
Gebruik als onderwerp “Vervolg Klavertjesplein“ en laat in de mail weten waarom er volgens jou een tweede deel moet komen.

Mijn voorspelling is dat er ontzettend veel kinderen gaan mailen. En ik ben eigenlijk best wel nieuwsgierig wat zij schrijven.

Boekgegevens

9789492604866

Titel :Het geheim van het Klavertjesplein
Auteur :Michael Reefs
Uitgever :Stormsteen
Verschenen :Augustus 2020
ISBN :9789492604866

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.