9789044974683

Blogtour / gelezen: Stockholm Delete – Jens LapidusBlogtour, Gelezen

[av_post_meta]

Voor A.W. Bruna doe ik mee aan de blogtour van Stockholm Delete van Jens Lapidus.

Stockholm Delete (zie voor tekst achterflap onderaan de pagina) is het vervolg op VIProom en is het tweede deel van een trilogie. Hierin spelen ex crimineel Teddy en advocate Emelie de hoofdrollen.

Voor mij was het de eerste kennismaking met het werk van deze auteur en wat mij betreft ook niet de laatste. Het boek is op zich prima los te lezen en te volgen maar ik vind het achteraf erg jammer dat ik niet eerst VIP room gelezen heb. Er kwam in de start veel informatie op me af omdat er veel gebeurde en aangezien ik ook de hoofdpersonen nog moest leren kennen was het inspannend lezen. Bovendien bekroop me regelmatig het gevoel dat ik iets van achtergrond miste en daardoor minder mee kon gaan in het verhaal. Mijn advies is dan ook om het eerste deel zeker te lezen voordat je aan Stockholm Delete begint.

Jens Lapidus is een zeer succesvolle strafrechtadvocaat die beroepshalve enkele van de meest beruchte misdadigers van Zweden verdedigde. Hierdoor verwierf hij unieke kennis van het criminele circuit. En dat is goed te merken in het boek. Als lezer wordt je diep de wereld van het criminele Zweden in getrokken. En krijg je naast de misdaden die, vaak zonder mededogen, gepleegd worden ook een kijkje in de erecodes, hechte vriendschappen en eigen wetten die er in deze wereld bestaan. Het zijn niet zomaar de “bad guys” die een rol spelen maar mensen met allerlei karakters en motieven waardoor het heel reëel en daardoor spannender overkomt. 

Na het lezen van het boek vond ik op de pagina van A.W. Bruna een interessant interview met Jens Lapidus. Waarbij dit stukje me echt in het oog sprong omdat de auteur wat mij betreft perfect in z’n doel geslaagd is:

Mijn eerste doel is te entertainen. Mijn tweede doel: de lezer uit zijn comfortabele stoel te verplaatsen naar het hoofd, de gedachten, van de crimineel. Zich misschien voor een paar seconden met hem te identificeren. Te begrijpen waarom hij doet wat hij doet. En soms, lang niet altijd, denken: ik zou hetzelfde gedaan hebben.

Het boek heeft me verrast door de onvoorspelbaarheid van het verhaal en de opbouw die geheel anders was dan ik verwacht had.

Door de tekst op de achterflap en de start die begint met een vermoord persoon dacht ik dat er heel veel aandacht voor het slachtoffer en de mogelijke dader zou zijn. Maar het verhaal komt daar uiteindelijk wel terecht maar de nadruk ligt op gebeurtenissen in het verleden en hoe die het heden beïnvloeden. Ook had ik veel meer interactie tussen Teddy en Emelie verwacht maar ze leven en werken deels langs elkaar heen. Terwijl ze zich tegelijkertijd heel intens van elkaar bewust zijn en ze zich ondanks hun verschillen heel goed op hun gemak voelen bij elkaar. Dit is zonder al te veel woorden, sentiment of emoties op een knappe manier duidelijk gemaakt.

Na even wennen aan de stijl en de opbouw van het verhaal was het een aangename verrassing.

De korte zinnen, die toch veel lading hebben, de wat nuchtere manier van vertellen en het treffend beschrijven van mensen en wat hen beweegt sprak me zeer aan. Dat er behoorlijk grof taalgebruik en gevloek in voor komt hoeft van mij niet zo, maar het is wel altijd passend bij de situatie en of de personages. Minder prettig en bij tijden zeer storend vond ik de straattaal die tussen de personages gesproken wordt. Zonder woordenboek (en dat krijg je er niet bij) was het regelmatig puzzelen wat er nu eigenlijk gezegd werd. Naast vermoeiend en wat irritant haalde het ook de vaart uit het verhaal en werd het lezen minder prettig.

Stockholm Delete is een complex boek met vele personages, verhaallijnen en lagen. Ik vroeg me tijdens het lezen regelmatig af hoe de auteur hier een passend einde zou kunnen maken. En of het slot de moeite waard en geloofwaardig zou zijn. Gelukkig bleek het antwoord een volmondig ja te zijn. Twee verhaallijnen kwamen sluitend als een bus bij elkaar en gaven ook antwoord op wie er vermoord was en of Benjamin de dader was. Er zijn misdaden, vetes en onafgemaakte persoonlijke issues afgerond. Maar niet alles is opgelost of uitgeschakeld. Zal dit verder gaan in deel 3 of vind de auteur dit bij het echte leven passen en laat hij het zo? Ik lees het graag in het volgende deel.

Een andere redenen om ook het volgende boek te willen lezen is dat Jens Lapidus afsluit met een cliffhanger die inslaat als een bom.

Tekst binnenflap

Emelie: de pas benoemde advocaat op een glamoureus advocatenkantoor.

Teddy: de ex-crimineel en fixer die probeert op het rechte pad te blijven, en die nu ingehuurd is als ‘speciale onderzoeker’ van de firma waar Emelie werkt.

In een huis op Värmdö gaat een alarm af. Een bewaker komt erop af en treft er geen gewone inbraak aan, maar een lichaam – er is iemand vermoord in het huis.Ondanks dat haar werkgever het afkeurt, neemt Emelie – in het geniep – de zaak aan. Wie is het slachtoffer? En waarom leiden alle sporen naar Mats Emannuelsson, de man die Teddy ooit ontvoerde? Door Emelies onderzoek wordt Teddy gedwongen om de confrontatie aan te gaan met zijn verleden. Intussen maakt zijn opstandige neef Nikola dezelfde fouten fouten die Teddy ooit maakte. En voor ze het weten raken ze alle drie verstrikt in een spel met wel heel hoge inzetten….

Boekgegevens

9789044974683

Titel :Stockholm Delete
Auteur :Jens Lapidus
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :maart 2016
ISBN :9789044974683

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.