Gelezen: Niemand komt je redden – Alex MarwoodGelezen

9789022589618

De politie vindt vele doden bij een afgelegen sekte. Slechts een aantal kinderen en een jonge vrouw (Romy) zijn nog in leven. Romy is zwanger maar dat houdt ze verborgen voor de hulpverleners die haar opvangen. Om een nog onbekende reden is ze bang dat haar baby gevaar loopt. In de loop van het boek kom je hier beetje bij beetje meer over te weten.

De sekte waar Romy woonde bereidde zich voor op het einde van de wereld in de nabije toekomst. Volwassenen en kinderen worden onderwezen en getraind om te kunnen overleven wanneer de wereld ten onder gaat. De leden hebben geen contact met de buitenwereld en leven naar hun eigen wetten en regels. De kinderen worden opgevoed met een beeld van de wereld buiten de sekte die je als lezer grotendeels niet herkent. Ze hebben hele andere vaardigheden dan kinderen buiten de sekte. Ze worden gehard om met dood en tegenslag om te kunnen gaan en geen zwakte te tonen.

Wanneer Romy gevonden wordt moet ze erg wennen in de wereld van de doden. Zo noemen de mensen van de sekte de wereld om hen heen. Iedereen die niet in hun sekte woont is volgens hen al dood omdat ze geen schijn van kans hebben wanneer de wereld ten onder gaat.
Als lezer is het fascinerend hoe Romy onze wereld ziet en hoe anders zij in het leven staat.
In de sekte woonde ook de moeder van Romy en haar broertje en zusje. Romy gaat naar hen op zoek en komt zo in contact met haar tante Sarah.

Het blijkt niet mee te vallen voor Sarah en haar broertje en zusje om het leven van de sekte achter zich te laten. Als lezer bekruip je vaak het gevoel dat ze dat ook helemaal niet willen en vraag je je steeds meer af in hoeverre het verleden ze nog blijft achtervolgen.
Er zijn nog leden in leven die zich verborgen houden en die mogelijk een gevaar vormen voor Romy en de baby. Ook was er blijkbaar een machtsstrijd gaande waarbij veel op het spel stond en zelfs doden gevallen zijn.

Als lezer zijn er volop vragen zoals, wie is de vader van de baby en waarom is dat belangrijk? Waarom zijn het zusje van Romy en een aantal andere kinderen van de sekte zo belangrijk? Wat verzwijgt Romy en wat zijn haar plannen? Het wordt steeds duidelijker dat er iets sinisters speelt maar wat? Waardoor zijn de sekte leden overleden en is er sprake van opzet?
Deze en meer vragen worden in een aantal verhaallijnen die heen en weer springen in de tijd beantwoord. Om het heden te begrijpen is het nodig om het verleden van Romy en haar familie te begrijpen. Want daar ligt de sleutel die op de doos met alle vragen past. De antwoorden zijn passend net als de wending die het verhaal neemt. Het is alleen jammer dat het wat te snel afgewikkeld wordt, zeker omdat de rest van het boek een rustig tempo heeft.

Het boek leest makkelijk weg en geeft een kijkje in het leven van kinderen en volwassenen die hun eigen wereld geschapen hebben. Soms is het wat langzaam maar het blijft boeiend. Het leest zeker in de eerste helft meer als een roman met een tikje spanning dan als een thriller.
Het tweede deel heeft meer spanning en wendingen maar is vooral de moeite door de sterke rollen van Romy en haar tante. Hun karakters en hoe ze beide gevormd zijn door hun opvoeding zijn goed uitgewerkt.
Het is knap hoe de auteur Romy in haar rol laat blijven en geen compromissen doet voor een sympathieker beeld naar de lezer toe. Romy is een gelaagd persoon met vele kanten en komt goed de verf.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende vrouwen en vanuit het heden en verleden.
In het heden lees je over Romy en hoe haar verleden haar achtervolgd. En over Sarah die de zorg voor twee kinderen op zich neemt die in een sekte opgegroeid zijn. En alle ups en vooral downs die daarbij komen kijken. Met daarnaast de extra problemen die de kinderen in gevaar brengen. Er moeten in het heden harde en bittere keuzes gemaakt worden.

In het verleden lees je over de moeder van Romy en zie je Romy opgroeien in de sekte. Zo leer je Romy kennen net als de manier waarop in de sekte geleefd en gedacht werd. De dynamiek in de sekte en de manier hoe dat verschuift wanneer meningen gaan botsen is heel boeiend om te lezen.
En het legt de grondslag voor daden en beslissingen in het heden zodat je die als lezer kunt begrijpen.

Achterflap

Diep in de bossen van Noord-Wales, achter metershoge stenen muren, houden de leden van de sekte de Ark zich schuil. Hun bestaan is in nevelen gehuld, zorgvuldig verborgen voor de buitenwereld. Dan slaat het noodlot toe: een dodelijk gif snijdt als een mes door de gemeenschap en eist de levens van honderden leden.

Een van de weinige overlevenden is de zwangere Romy. Ze is vastbesloten haar ongeboren kind te beschermen en een nieuw leven op te bouwen in de vreemde buitenwereld. Maar daar zal ze de nodige offers voor moeten brengen. En het kwaad waaraan ze is ontsnapt blijft haar achtervolgen. . . . . . .

Boekgegevens

9789022589618

Titel :Niemand komt je redden
Auteur :Alex Marwood
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Juni 2020
ISBN :9789022589618

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.