Recensie: De moedercode – Carole StiversRecensie, 4 sterren

9789045217581

De moedercode is de naam voor een heel bijzondere code die wetenschappers moeten bouwen om het uitsterven van de mensheid te voorkomen. In een niet zo verre toekomst is er iets misgegaan met een biologisch wapen en een wereldwijde dodelijke epidemie breidt zich steeds verder uit.
In het diepste geheim werkt een team van wetenschappers aan een laatste redmiddel. Ze willen genetisch gemanipuleerde embryo’s (die immuun zijn) laten uitbroeden en opvoeden door grote robots. Deze robots worden zo geprogrammeerd dat ze de kinderen kunnen opvoeden, veilig houden en alles bij kunnen brengen wat de kinderen nodig hebben om te kunnen overleven. Deze robots nemen de rol van moeder op zich, vandaar de term “moedercode“.
Wanneer de situatie zo is dat alle hoop voor de mensheid verloren is worden 50 “robotmoeders“ de wereld in gestuurd. Ze hebben geen contact met elkaar en gaan naar verschillende plekken om de kans dat er kinderen zullen overleven te vergroten.

Kai is geboren in een woestijnlandschap en tot zijn zesde jaar is de enige “persoon“ die hij kent is zijn robotmoeder (Rho-Z). Kai weet iets van zijn voorgeschiedenis en over wat er in de wereld gebeurd is maar niet alles.
Op een dag besluiten Kai en zijn Rho-Z op zoek te gaan naar de andere kinderen. Niet alleen is Kai heel benieuwd naar andere mensen maar het is ook nodig omdat hun voorraden opraken. Wanneer ze niet op korte termijn aan eten en drinken kunnen komen zal Kai sterven.
Kai ontmoet een aantal kinderen en hun robotmoeders en moet voor het eerst in zijn leven omgaan met andere personen.

Een aantal wetenschappers heeft de dodelijke epidemie overleefd en is op zoek naar de kinderen. Wanneer zij uiteindelijk Kai en een aantal andere kinderen vinden lopen ze tegen een onverwacht probleem aan. De robotmoeders zijn geprogrammeerd om de kinderen te beschermen en ze zien de wetenschappers als hun bedreiging voor hun kinderen. Bovendien is er iets gebeurd waar niemand rekening mee gehouden heeft, de robotmoeders zijn veranderd en zijn meer dan alleen machines.
De wetenschappers zien de robotmoeders als machines die ze kunnen uitschakelen om bij de kinderen te komen. Maar de kinderen en de moeders denken daar anders over.

Heen en weer in tijd
In het boek spring je heen in weer in de tijd en volg je twee verhaallijnen:

Kai
Het verhaal van Kai ga je volgen vanaf het moment dat hij 6 jaar is en hij met Rho-Z op pad gaat. Als lezer maak je mee wat er in de loop van de jaren met hem gebeurt.
Het is fascinerend om te zien hoe Kai leeft en hoe hij omgaat met Rho-Z. De tocht die ze maken is hard en het is triest om zijn ontberingen te zien en hoe dit jonge kind al heel zelfstandig miet zijn. Daarentegen is de manier waarop hij over Rho-Z denkt warm en vol liefde. Je ziet bij Rho-Z terug hoeveel tijd, inspanning en toewijding de programmeur in haar werk heeft gestopt om de kinderen meer mee te geven dan een gewone machine.
Wanneer Kai andere kinderen vindt en ontmoet wordt deze lijn wat levendiger vanwege de interactie en de groepsdynamiek die tussen de kinderen ontstaat.
Een verhaal dat aangrijpt, boeit en mijn aandacht zonder moeite wist vast te houden.

Dodelijke epidemie
Stap voor stap lees je en maak je mee hoe de epidemie zich uitbreidt en steeds meer slachtoffers eist. Via een aantal wetenschappers die in het geheim aan een oplossing werken zie je hoe de wereld langzaam maar zeker ten einde dreigt te komen.
Deze wetenschappers leer je ook persoonlijk kennen en ze komen in het verhaal heel goed tot leven. Niet alleen zie je wat er in hun leven gebeurt en wie ze zijn, hoe ze in elkaar steken en wat belangrijk voor hen is. Ook lees je over de druk die op hen staat om de ramp af te wenden, wat het met hen doet dat ze in het geheim moeten werken en niemand iets mogen vertellen. Het begint met een ernstige situatie waarbij er duidelijk voelbaar nog hoop en goede moed is.
Het is eng en benauwend hoe de situatie steeds nijpender wordt en er steeds meer onethische beslissingen genomen worden om het moedercode project te laten slagen.
Het is een intens en beklemmend verhaal door de menselijke emoties en doordat het wetenschappelijk allemaal heel overtuigend overkomt.
Hiervoor word er wel flink wat wetenschappelijke uitleg gegeven waar je je aandacht er bij moet houden. Dit is iets wat je wel moet interesseren denk ik, persoonlijk vond ik het prima te volgen en razend interessant.

Twee delen
Het boek bestaat uit twee delen.
In het eerste deel lees je van de eerste symptomen van de epidemie totdat de vijftig embryo’s de wereld ingestuurd worden. En lees je hoe Kai opgroeit en uiteindelijk andere kinderen vindt en ontdekt dat er nog meer mensen zijn.
Dit heeft een dreigende wat sciencefiction-achtige sfeer waarbij je als lezer steeds wisselt in tijd en tussen personages.

Het tweede deel is na de ramp wanneer er slechts de kinderen en een klein aantal overlevenden op de wereld zijn. Hier wordt ook veel tussen personages gewisseld maar de tijd loopt chronologisch door.
Dit tweede deel gaat meer over hoe de kinderen en de wetenschappers die het overleefd hebben de toekomst voor zich zien en met name de rol van de robotmoeders.
Er is spanning en emotie die goed voelbaar is en vaak weet te raken. Meestal is dit goed uitgewerkt maar bij een aantal gebeurtenissen vond ik de reacties van de volwassenen naar de kinderen toe wat te kort door de bocht en daardoor niet overtuigend. Ook komen er een aantal onthullingen, die weer een andere richting aan het verhaal geven of vermoedens die ik tijdens het lezen had bevestigen. Zo nu en dan speelt toeval een iets te grote rol maar storend is het niet.
Het laatste stuk is heel spannend, een tikje sentimenteel en erg mooi om te lezen.

Boekgegevens

9789045217581

Titel :De moedercode
Auteur :Carole Stivers
Uitgever :Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen :april 2020
ISBN :9789045217581
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.