Blogtour: Fort Enigma – Dianne ArentsenBlogtour, Gelezen

9789463081979

Met veel plezier doe ik mee aan de blogtour van het jeugdboek Fort Enigma van Diane Arentsen. Het is een speciaal boek waar ik erg enthousiast over ben, het boek heeft namelijk niet alleen een boeiend en spannend verhaal maar is ook interactief.
Als lezer kun je zelf deels het verloop van het verhaal bepalen door de keuzes die je maakt en via de opdrachten die je uitvoert. Het boek staat vol met raadsels en geheimen die je kriskras door het hele boek heen voeren.

Dat klinkt misschien wat verwarrend maar dat is het niet want in het begin van het boek wordt duidelijk verteld waar het verhaal over gaat en hoe het werkt mer de puzzels / opdrachten. Ook zie je tekeningen van de deelnemers, plattegronden en een geheimschrift dat je in de loop van het boek kunt gaan ontcijferen. De hoofdstukken worden kamers genoemd en in iedere kamer gebeurt wel iets. Via de puzzels en opdrachten ga je, steeds wanneer je het antwoord gevonden hebt, naar de volgende kamer.
De antwoorden staan achterin het boek voor wanneer je er niet uit komt. Of voor wanneer je zo nieuwsgierig bent naar het verhaal dat je de puzzels wil overslaan om verder te lezen. Het is helemaal aan de lezer hoe hij / zij dit verhaal wil beleven.
Daarnaast staan er OR – codes in het boek voor online spelletjes en andere extra’s.

Het verhaal
200 jonge uitblinkers uit allerlei landen worden uitgenodigd voor een toernooi op het eiland van professor Inventus. Ze verblijven op Ford Enigma, een groot gebouw met onderaardse gangen waar een mythe over bestaat die met een stormgod en een draak te maken heeft. Maar daar geloven de meeste kinderen niets van.
Het toernooi duurt 5 dagen en er vallen steeds deelnemers af tot alleen de finalisten nog overblijven. Iedere deelnemer krijgt een robot lector om te helpen. Deze zijn verbonden met de deelnemer en zijn reuze handig. Ze kunnen er onder andere voor zorgen dat alle kinderen elkaar kunnen verstaan.
De hoofdpersoon is Lex een 13 jarige jongen uit Nederland die het heel leuk maar ook heel spannend vind om mee te mogen doen. Al snel heeft hij zowel een aantal leuke kinderen gevonden met wie hij wil samenwerken en loopt hij tegen een irritante vals-spelende pestkop aan. In de loop van het boek leer je deze kinderen wat beter kennen en lees je meer over hun achtergronden.

Het toernooi wordt geleid door Olivia en David. Twee zeer aparte personen bij wie Lex het idee krijgt dat er iets niet klopt. Hoe langer hij aan het toernooi mee doe hoe meer vreemde en geheimzinnige dingen hij ziet en meemaakt. In de loop van het verhaal gaat Lex zelfs twijfelen of de mythe misschien toch wel klopt. Ook lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn met 1 van zijn nieuwe vrienden en is de professor spoorloos verdwenen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg van de vele geheimen die in het fort verborgen liggen.
Hoeveel je daar als lezer van ontdekt hangt af van de keuzes die je maakt in het boek. Zo kun je bijvoorbeeld ergens kiezen of je in je bed blijft liggen of dat je op een verboden nachtelijke speurtocht gaat. Wanneer je in je bed blijft kun je sneller door met je puzzeltocht maar wanneer je op avontuur gaat ontdek je vreemde zaken en is het behoorlijk spannend.

Lex komt steeds verder in het tornooi en ontdekt steeds meer over de geheimen van het fort en de gevaren die daar loeren. En hij merkt dat veel in fort Enigma heel anders is dan hij verwacht had en dat er wonderbaarlijke uitvindingen bestaan.
Het verhaal is fijn om te lezen met leuke personages en spannende ontwikkelingen. Ook wanneer je niet zou puzzelen maar al lezende van kamer naar kamer gaat is het boek al absoluut een aanrader. In combinatie met de puzzels en opdrachten is het helemaal een topper.

De puzzels / opdrachten
Als lezer ben je de lector van Lex en kun je hem helpen bij zijn puzzels en advies geven wat hij moet doen. Je gaat voor de puzzels kriskras door het boek, waarbij je in sommige kamers vaker komt zoals onder andere de eetkamer en de slaapkamer. Hier wordt vaak wat extra aandacht aan het verhaal besteed, je komt dan steeds bij een nieuw deel van de kamer uit.
In de meeste kamers zijn er puzzels / opdrachten waarmee je kunt ontdekken wat de volgende kamer is.
Alles wordt van te voren goed uitgelegd zoals bijvoorbeeld dat het niet erg is wanneer je in een verkeerde kamer komt. Om verwarring tussen de opdrachten en het verhaal te verkopen staan de opdrachten schuingedrukt en in een ander lettertype.
Wanneer je de oplossing hebt gevonden en naar een nieuwe kamer gaat staat daar uit welke kamers je vandaan kunt komen. Kom je uit een andere kamer dan moet je terug om de opdracht nog eens te doen (of je kijkt bij de antwoorden)…

De puzzels kunnen in het boek gemaakt worden maar er staat ook bij dat wanneer je dat niet wil, of het boek geleend hebt er een andere mogelijkheid is. Je kunt alle puzzels ook downloaden en uitprinten.
En zo kwam ik nog van alles tegen in het boek waarbij ik opmerkte dat het geheel ijzersterk in elkaar zit en overal aan gedacht lijkt te zijn.

De puzzels zijn heel gevarieerd zoals, een doolhof, codes kraken, geheimschrift oplossen,verschillen zoeken, voorwerpen verzamelen in verschillende kamers, raden welke weetjes de waarheid zijn, woordpuzzels. Leuk is dat er bij de puzzels die erg op taal gericht zijn vaak een alternatieve rekenpuzzel staat die ook naar het antwoord leidt.
Soms is het een puzzel die je op moet lossen maar andere keren moet je meerde puzzels doen om zo tot het antwoord te komen.
De manier van aanbieden van de puzzels is fantasierijk en past in het verhaal, dus ook tijdens het puzzelen loopt het verhaal door.

Al met al een prima combinatie van een aansprekend verhaal en leuke puzzels die samen een intrigerend, spannend interactief boek oplevert.

Achterflap

Tijdens de zomervakantie organiseert professor Inventus een groot toernooi in Fort Enigma voor kinderen met uitzonderlijke talenten. Door middel van puzzels, opdrachten en raadsels moeten ze zich bewijzen want alleen de beste deelnemers kunnen in de finale komen.

De dertienjarige Lex uit Nederland is een van de spelers. Hij begint vol goede moed aan de opdrachten. Maar als snel heeft hij het akelige gevoel dat er iets niet juist is. ‘s Nachts klinken er vreemde, rinkelende geluiden door de gangen van het fort. De professor is zomaar verdwenen. En dan is er ook nog de legende over een blauwe draak die onder het fort leeft. Is alles een groot spel of is er meer aan de hand?

Boekgegevens

9789463081979

Titel :Fort Enigma
Auteur :Dianne Arentsen
Uitgever :Zilverbron
Verschenen :Maart 2020
ISBN :9789463081979
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.