Gelezen: Noordkaap – Nathalie PagieGelezen

9789022588673

In het uiterste noorden van Noorwegen op een steenworp afstand van de Noordkaap start een uniek en uiterst geheim experiment. Zes wetenschappers die ieder een expert zijn op hun vakgebied zijn met veel zorg uitgekozen om tien topcriminelen te onderwerpen aan een nieuwe behandel methode.
Om de geheimhouding te vergroten worden er schuilnamen gebruikt en mogen de wetenschappers onderling, en naar de gevangenen toe geen persoonlijke informatie delen. De leiding ligt in handen van Odin die het experiment bedacht heeft en mogelijk gemaakt heeft dat het uitgevoerd kan worden.

Vanaf het begin merken de andere vijf mensen dat Odin het een en ander voor hen achterhoudt en zelfs nog niet alles over het onderzoek wil prijsgeven. Langzaam ontdekken ze dat Odin weliswaar een geniale wetenschapper is maar een totaal gebrek aan invoelingsvermogen heeft. Hij heeft maar 1 doel en dat is een succes maken van zijn experiment.

Dit geeft vanaf de start een onderhuidse spanning, die je door het hele boek heen blijft voelen. Zeker wanneer in het team niet alles harmonieus verloopt en er bij de gevangenen ook het een en ander lijkt te spelen. Het is erg intrigerend wat hier nu eigenlijk gebeurt en waar dit naar toe zal gaan. Ook dat gevoel van nieuwsgierigheid en door willen lezen om te weten te komen wat er gebeurd is, is iets dat ik gedurende het hele boek heb gehad.
Het afgelegen gebied waar ze zitten, omringd door sneeuw en bijna onmogelijk te bereiken doet nog een schepje boven op de spanning.
Dat er 10 levensgevaarlijke criminelen meewerken aan het onderzoek, zelfs al is er een top beveiliging, geeft je als lezer ook al een onbehagelijk gevoel. Tel daarbij op dat er in de proloog een lijk gevonden wordt en alle ingrediënten voor een spannende thriller zijn aanwezig.

Naast de geheimzinnigheid, het experiment en de levensgevaarlijke gevangen die een constant gevoel van onbehagen oproepen laait de spanning op bepaalde momenten heftig op. Vooral het einde is explosief en tenenkrommend spannend.
Het verhaal wordt goed opgebouwd waarbij je als lezer steeds meer informatie krijgt en meer inzicht bij wat er bij de personen in het complex speelt. Persoonlijke achtergronden, onderlinge verhoudingen komen in de loop van het verhaal steeds beter naar voren. De dynamiek in het team en tussen de gevangen is heel levendig neergezet en trekt je helemaal het verhaal in. Ook tussen leden van het team en de gevangenen begint er zichtbaar, maar ook vaag op de achtergrond, van alles te gebeuren.
Het is een wirwar van menselijke emoties, verschillende karakters binnen een onderzoek dat steeds meer extreme vormen begint aan te nemen. Hoe iedereen daar mee omgaat en waar hun grenzen liggen past goed bij de persoonlijkheden en is boeiend om te lezen.

Omdat het veel personages zijn die je in korte tijd moet leren kennen raakte ik in het begin van het boek nog wel eens de draad van het verhaal kwijt. Het was dan lastig om bij een naam die genoemd werd een persoon voor je te zien. Zeker omdat er nog een tweede verhaallijn start die zich buiten het complex afspeelt en waarin ook weer personages voorgesteld worden. In deze lijn wordt onder andere de moord onderzocht en kom je meer over Odin en zijn onderzoek / experiment te weten. In eerste instantie leidde dit wat af van het verhaal op de Noordkaap waar ik al moeite genoeg had om alles in me op te nemen.
Maar al lezende ging ook dat verhaal meer aantrekkingskracht krijgen en zeker toen er mogelijke verbanden waren met de gebeurtenissen bij het experiment. Ook de personages werden duidelijke afzonderlijke karakters die gelijk een beeld in mijn hoofd op riepen wanneer hun naam genoemd werd.

Noordkaap is een goedgeschreven boek waarbij de spanning en de nieuwsgierigheid over wat er gaat gebeuren je als lezer van het begin tot het einde vast weet te houden. Het verhaal is goed opgebouwd en laat op verschillende momenten de spanning en de emoties hoog oplopen. Het experiment is origineel bedacht en roept op invoelbare wijze de nodige morele vragen op bij de teamleden.

Achterflap

TIEN TOPCRIMINELEN. EEN GEHEIM EXPERIMENT.
HET NOORDERLICHT

In het uiterste noorden van Noorwegen vindt in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaats. Zes ambitieuze wetenschappers laten zich een half jaar lang opsluiten met tien zware criminelen. Wat willen ze bereiken? Waarom? En werken de criminelen willoos mee, ook nadat het eerste slachtoffer is gevallen?

Boekgegevens

9789022588673

Titel :Noordkaap
Auteur :Natalie Pagie
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Januari 2020
ISBN :9789022588673

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.