Bespreking: Bakpret met kinderenKookboek, Gelezen

9789044756234

Samen bakken met kinderen is heerlijk om te doen. Ik heb het bakken zo zelf ook van mijn ouders geleerd. Als eerste mocht ik het bakblik invetten en later ging ik steeds meer doen tot ik zelf kon bakken. Met mijn kinderen heb ik ook veel gebakken en ook zij begonnen met het invetten van de bakblikken en met als volgende stap het uitsteken van koekjes. Bij één van de drie is dit echt blijven hangen en die bakt nu zelf heel veel (en erg goed). Ik vond het altijd leuk om met ze bezig te zijn en om de stralende gezichten te zien wanneer ze hun eigen gebakken koekjes aan het eten waren.
Ik was dan ook heel benieuwd naar Bakpret met kinderen. Twee recepten heb ik uitgeprobeerd daar over later meer.

Bakpret met kinderen is een vrolijk en aantrekkelijk boek om samen met kinderen te gaan bakken. De kinderen kunnen op jonge leeftijd al mee kijken met de recepten omdat de ingrediënten niet alleen met tekst maar ook met foto’s in het boek staan. Er staan illustraties bij zodat het een echt een boek is dat gezellig is om door te bladeren.
Voor de oudere kinderen die al kunnen lezen is er gekozen voor een ruime lay-out en een groot duidelijk lettertype zodat ze makkelijk met de recepten mee kunnen lezen.

ConniesBoekenblog-JMF-20200218-0001
Bij de recepten staat een handje wanneer de kinderen zelf iets kunnen gaan doen.,

De indeling

  • Een naar kinderen toegeschreven voorwoord
  • De basisprincipes, hierin word eenvoudig, maar niet kinderachtig uitgelegd hoe het Bakboek werkt. Daarnaast staan er een aantal handige weetjes over een aantal producten die bij het bakken gebruikt worden. En nog het een en ander wat je moet weten om met succes te kunnen bakken zoals “De Gaartest“, het voorverwarmen van de oven en het belang van goed laten afkoelen na het bakken.
  • De verschillende deegsoorten worden beschreven met steeds een tip erbij
  • Keukenhulpjes
  • Een pagina vol met tips en trucs zoals hoe je ervoor kan zorgen dat chocolade glazuur mooi blijft glazen of hoe je eiwitten goed stevig geklopt krijgt.
  • 6 basisrecepten voor deeg namelijk Zanddeeg taart / Biscuitdeeg voor taartbodems / Roerdeeg met olie / roerdeeg met karnemelk / kruimelden / gistdeeg / koekjeskruimeldeeg. Met tips, foto’s van het deed en de ingrediënten. En ook bij de basis recepten staat het handje dat aangeeft waarmee het kind kan helpen.
  • Vierentwintig gevarieerde recepten waaronder brownies, regenboogkwarktaart, chocoladetaart zonder bloem, kerststerren met abrikozenjam, pannenkoek met bosvruchten.

De recepten
Het zijn recepten met weinig ingrediënten waardoor het ook voor kinderen overzichtelijk blijft. Het zijn smaakvolle recepten die zowel bij kinderen als bij volwassenen aan zullen slaan. Er worden bijvoorbeeld noten gemalen om notenkoekjes te maken wat een extra volle smaak geeft.
De recepten staan dan weliswaar in een kinderbakboek maar ook als volwassene is dit een boek waar je veel mee kan. Zeker voor beginnende bakkers vanwege de uitleg maar voor iedere thuisbakker vanwege de lekkere recepten.

ConniesBoekenblog-JMF-20200213-0038

ConniesBoekenblog-JMF-20200213-0040

ConniesBoekenblog-JMF-20200213-0047

Aan de linkerkant van de pagina vind je steeds de tekst en uitleg van het recept. En hier staan ook foto’s van de ingrediënten met de hoeveelheden eronder. Ook staat hier regelmatig een variatie of een tip. Aan de rechterkant staat een foto van het gerecht, en een handje dat aangeeft wat een leuke klus is voor het kind. Aan deze kant staat steeds rechts bovenin welke keukenhulpjes je nodig hebt en extra dingen die je nodig hebt.

Dit was bij het eerste recept dat ik maakte wel even wennen want ik had het bakpoeder bij de ingrediënten verwacht. Maar dit went snel want bij het tweede recept keek ik al automatisch ook even op de rechterpagina voor wat ik nodig heb.

ConniesBoekenblog-JMF-20200218-0002

ConniesBoekenblog-JMF-20200218-0003

ConniesBoekenblog-JMF-20200218-0019

ConniesBoekenblog-JMF-20200218-0023

Ik heb uit het boek de eierkoekjes en de hazelnoot halvemaantjes gemaakt. Beide smaken echt heerlijk en zijn toprecepten die ik nog vaak zal gaan bakken.

Wat wel opviel is dat de hoeveelheid deeg die je maakt heel ruim is en eigenlijk niet op 1 bakplaat past zoals in het recept staat. Wanneer je dit recept volgt gaat alles op de plaat aan elkaar plakken omdat het deeg te dicht op elkaar ligt. Dat maakt voor de smaak niet uit maar het oogt minder mooi. Je kunt beter een half recept maken of in twee keer bakken.

De recepten zijn duidelijk, makkelijk te volgen en het resultaat mag er zijn.

Achterflap

Of het nu kaneelkoekjes, brownies of bosbessenmuffins zijn, je maakt elk kind wel blij met zelfgemaakte lekkernijen. Dankzij dit boek boordevol heerlijke en eenvoudige recepten kun je die koekjes en cakejes gezellig samen met je kind maken !
Omdat de recepten weinig ingrediënten vergen, kun je in een mum van tijd aan de slag en ben je ook zo klaar. Bovendien laat het handige help- pictogram zien wanneer de kinderen kunnen helpen. Zo kan je kind de bloem zeven of de versiersels uitzoeken terwijl jij je bezighoudt met het mengen van de ingrediënten.
Kortom, met dit boek wordt bakken kinderspel !

Boekgegevens

9789044756234

Titel :Bakpret met kinderen
Auteur :Gabriele Gugetzer | Juliette Rinner
Uitgever :B.V. Centrale Uitgeverij Harderwijk
Verschenen :Februari 2020
ISBN :9789044756234
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.