Verslag Boek 10 – Januari 2020Nieuws

JMF-6D-20200125_0039

Voor alweer de zesde keer vond het Boek 10 evenement van Godijn Publishing plaats. Een schrijvers inspiratiedag met o.a. lezingen, Meet & Greet, uitslag schrijfwedstrijd. En er werden 10 boeken tegelijkertijd gepresenteerd. Dit in samenwerking met de Schrijvers academie.

Acht van de auteurs waren van tevoren al bekend gemaakt (1 van de auteurs bracht 2 boeken tegelijk uit). Wie de tiende auteur was werd geheim gehouden totdat de boeken gepresenteerd werden. In de periode voorafgaande aan de boekpresentatie werden er op social media hints gegeven over wie deze auteur kon zijn. Hierover kon er gemaild worden naar de uitgever, per week / hint kon er 1 keer meegedaan worden. Tijdens het Boek 10 event vertelde Elly Godijn dat ze veel plezier hadden gehad met alle reacties en met de mensen die aan haar reacties probeerde te ontlokken.

ConquistadorDe mysterie-auteur bleek Johan Klein Haneveld te zijn met Conquistador extended. Bij films is er vaak een extended editie met allerlei extra’s erop die door fans met veel plezier bekeken worden. Zo hebben Jeroen en ik genoten van de extended editie van de “In de ban van de ring“ films. Na het uitkomen van de verhalenbundel Conquistador wilden veel lezers meer weten en horen over de achtergronden en over de hoofdpersoon uit het eerste verhaal. In het boek staan over hem twee nieuwe verhalen, daarnaast staat nu bij de verhalen een stukje over de achtergronden van het verhaal. Een boek dat ik zeker nog eens wil lezen.
Tijdens de boekpresentatie vertelde Johan Klein Haneveld dat hij erg blij was dat hij nu over het boek kon praten en er op social media aandacht aan kan besteden. Hij is erg enthousiast over zijn boek en vond het best lastig dat zijn boek af was en hij er nog niets over kon vertellen.

Aan het einde van de middag werden de boeken gereserveerd. Er stonden 8 stoelen klaar met daaronder het boek van de auteurs. Die popelden om het boel te pakken omdat dit de eerste keer zou worden dat zij hun boek in handen hadden. Maar eerst werden de auteurs voorgesteld en kreeg het publiek wat te horen over de boeken. Op de achtergrond werden op een groot doek onder andere de covers getoond.
Als laatste mochten de auteurs onder tromgeroffel hun boek oppakken en één voor één aan het publiek presenteren. Het is niet verwonderlijk dat er blije en vrolijke gezichten te zien waren bij de auteurs.

Als laatste werd het mysterieboek onthuld.

JMF-6D-20200125_0183De andere negen boeken

 • Liesbeth Dekker | Schuldig | Literaire thriller.
  Zij las een stukje voor uit haar boek. In haar boek zit niet echt iets van haar zelf, hoewel misschien wel het controle freak achtige dat ze bij zich zelf herkend. Van dit boek komt er nog een bespreking op mijn blog ik ga het lezen / recenseren.
 • Ronald van Assen | De acht poorten & Een boodschap uit het verleden | Avonturenroman.
  Dit zijn de eerste twee delen van een trilogie, het is een spannend verhaal waarbij je tevens de geschiedenis van Delft leert kennen. In de boeken staan ook wandelroutes in Delft.
 • Ellis van Zijll | Abdij van de nacht | Young Adult Fantasy
  Als zij moest uit haar personages moet kiezen met wie ze in hetzelfde huis zou willen wonen dan gaat ze voor de vriendelijkste broeder uit het verhaal. Ook zij las een stukje voor. Haar boek schijnt niet voor tere zieltjes bedoeld te zijn. Nu ben ik gelijk extra benieuwd want ik ga het boel lezen / recenseren
 • Alice Bakker | Jouw spel, mijn regels | Young Adult
  Dit verhaal speelt zich af op Vlieland. Het is geïnspireerd op een verhaal dat ze van iemand hoorde.
 • Lieve van den Berg | Juf Zebrahoed | Kinderboek.
  Lieve vertelde dat zij haar angsten verwerkt heeft in het boek. Ze is momenteel aan het tweede deel van Juf Zebrahoed aan het schrijven. Zij heeft zelf de cover en de illustraties getekend
 • Anita Henriet | Dertig dagen om te falen | New Adult Fantasy
  Anita is trots op haar boek en heeft het met plezier geschreven. Ze was eigenlijk bezig met het schrijven van een ander boek maar liep vast. Om weer in een creative stream te komen begon ze om te ontspannen zomaar te schrijven zonder de bedoeling er iets mee te doen. En dat pakte zo goed uit dat het dit boek werd.
 • Mark de Groot | Het zoekavontuur van Geenhoorn | Kinderboek
  De cover en de illustraties zijn gemaakt door de schoonmoeder van Mark. Ook hij las een stukje voor
 • Jesse van Willigenburg | Mianara – deel 1 Verraad | Young Adult Fantasy
  Jesse heeft de game wereld gebruikt als inspiratie voor zijn boek. Met enthousiasme vertelde hij het een en ander over hoe de wereld in zijn boek eruitziet.

Meer over deze auteurs kun je vinden via deze link

9789493157187Daarnaast waren er diverse auteurs aanwezig met hun boeken en was er plek voor poëzie. Jeroen Kraakman, (stadsdichter van Zwolle), las een aantal keren één van zijn gedichten voor. Zijn nieuwste boek Donkere dagen Heldere nachten is net verschenen.

Dagvoorzitter Antoinette Kalkman praatte op vlotte wijze de dag aan elkaar. Zij is de auteur van Bonuszoon die ze 9 maanden geleden bij een Boek 10 presentatie uitbracht. Ondertussen is van haar boek al de derde druk verschenen.

JMF-R-20200125_0229

Lezingen / interview

Inspiratie was één van de codewoorden van deze dag. Er waren dan ook een aantal zeer interessante lezingen over het schrijven van een boek.

JMF-6D-20200125_0018Hilda Spruit is auteur en uitgever. Haar eerste manuscript schreef ze op 12 jarige leeftijd. Helaas is dat manuscript tijdens een verhuizing verloren gegaan. Ze schrijft o. a gedichten, kinderboeken en voor volwassenen. Op het moment schrijft ze aan het vervolg op haar boek Geestverwanten.
Op een prettige manier vertelde ze het een en ander over haar schrijfroutine en haar drive om te schrijven. Ik noem kort een aantal punten

 • Haar inspiratie bronnen zijn divers, zoals het nieuws, gesprekken die ze opvangt, muziek, eigen ervaringen.
 • Echt schrijven begint wat haar betreft met inspiratie. Inspiratie noemt ze magisch en vluchtig en iets dat op de meest onmogelijke tijden opduikt. Daarom is ze nooit zonder iets om dit vast te kunnen leggen.
 • Een aantal top ingrediënten voor schrijven met succes zijn: Geduld / Discipline / Doorzettingsvermogen
 • Tijdens het schrijven wil Hilda niet afgeleid worden.
 • Het boek “Schrijven is schrappen“ heeft ze veel aan gehad.
 • De weg van schrijven naar uitgeven en daarna je boek promoten is lang en kan moeilijk zijn. Voor het promoten van je boek gaf ze een aantal persoonlijke / praktische tips.

JMF-6D-20200125_0022

 • Haar boek is gelezen door proeflezers onder ander door kinderen en daar kreeg ze zeer nuttige reacties van
 • Als tip voor het promoten van je boek zei ze “Trek de stoute schoenen“. Het is spannend maar ga er op uit en durf te vragen. En ga er vanuit dat het je veel tijd en energie kost zonder dat je weet of je er iets voor terug krijgt.

Kinderboeken auteur Anne Ruhl werd geïnterviewd door Antoinette Kalkman. Van Anne Ruhl verscheen in 2018 het boek “Stip & Roeltje De charmante oplichter“.

Wat punten uit het interview:

 • Anne Ruhl studeerde aan de Schrijversacademie. De charmante oplichter is haar debuut.
 • Als kind schreef ze schriften vol verhalen maar als tiener niet meer. Toen ze op de schrijvers academie studeerde met het idee om redactie te gaan doen begon het schrijversbloed weer te kriebelen en veranderde ze van studierichting. En begon ze met schrijven van haar boek.
 • Ze schrijft momenteel aan het tweede deel maar loopt achter. Het combineren van werk / dagelijks leven met schrijven kwam deze dag meerdere keren ter sprake. Dit blijkt vaak knap lastig te zijn en vraagt veel planning en discipline.
 • In haar boek staat een chaotisch persoon tegenover een zeer georganiseerd personage. Dit herkent ze in zichzelf en dat heeft ze sterk uitvergroot in het boek.

Auteur Buddy Tegenbosch heeft 4 Young Adult boeken op zijn naam staan. Hij vertelde het een en ander over schrijven en beantwoordde op geïnteresseerde en geanimeerde wijze vragen uit de zaal. Hij vertelde zo enthousiast over zijn boek “Match“ dat we deze (ondanks de vele ongelezen boeken thuis) niet konden laten liggen en gekocht hebben.

Ik zet kort het een en ander neer:

 • Hij benadrukte tijdens zijn antwoorden op sympathieke wijze dat hij zeker niet wilde vertellen hoe men moet schrijven. Maar vertelt vanuit zijn eigen ervaringen
 • Met een baan en drie kinderen is het zoeken naar tijd om te schrijven. Hier moet hij bewust tijd voor vrij maken en keuzes maken.
 • Buddy komt veel op scholen voor lezingen en vindt dat erg leuk om te doen. Jongeren zijn vaak meer geïnteresseerd in films en games daarom neemt hij vaak (naast zijn eigen boeken) boeken mee die gebaseerd zijn op films en games en verbaast zijn publiek daarmee.
 • Met zijn boeken weet hij vooral jongens te bereiken al was dat niet de opzet. Iets positiefs want jongens lezen over het algemeen minder dan meisjes. Zijn boeken zijn wat leeftijdscategorie geschikt vanaf de brugklas.
 • Bij het schrijven neemt hij zijn lezers serieus en gaat niet door de knieën (zoals hij dat zegt) om ze een kinderverhaaltje te vertellen. Wel let hij op dat het vooral spreektaal is wat hij gebruikt en dat het past bij de leeftijdsgroep.
 • Over de verplichte leeslijsten op school is hij absoluut niet te spreken.
 • Ook hij vertelt over het promoten van zijn boeken en wederom blijkt dat daar veel tijd en moeite in gaat zitten.

JMF-R-20200125_0246

 • Hij krijgt leuke reactie’s van jongeren. Maar regelmatig ook de vraag of hij met spoed wat over zijn boek kan vertellen omdat degene die de vraag stelt de volgende dag een boekbespreking heeft. Hij kan er wel om lachen, het past bij de leeftijd. Ik geloof dit direct want een enkele keer heb ik die vraag bij mijn boekenblog ook gehad. Ach het valt te proberen toch.

JMF-R-20200125_0273

 • De onderlaag van het verhaal, hoe het afloopt, wat je wil vertellen zijn allemaal zeer belangrijk voor hoe je het boek gaat beginnen. Het is dan ook maar voor een enkeling weggelegd om zomaar zonder plan te gaan schrijven.
 • Het begin van een boek is de scène die het verhaal in werking zet. Hoe boei je de lezer, hoe zorg je dat de lezer door wil lezen. Ook daar ging Marelle uitgebreid op in en was leuk om te horen.

Auteur Marelle Boersma gaf een lezing over hoe je een boek krachtig kunt beginnen. Het eerste boek van Marelle verscheen in 2005, in maart 2020 komt haar vijftiende boek uit

Ook hier wat punten op een rij:

 • Beginnersfouten (die zij zelf ook gemaakt had) kwamen uitgebreid aan bod. Net als een aantal Do’s en Dont’s bij het beginnen van een verhaal.
 • Marelle vertelde iets over de thriller academie die ze opgericht heeft. En over de nieuwe module die gevolgd kan worden die ontstaan is naar aanleiding van haar lezing over een goede start in je boek. Iedereen in de zaal kreeg een gratis code om deze module te volgen
 • Met voorbeelden en beelden liet Marelle zien hoe belangrijk het is dat een verhaal goede fundamenten heeft. En wat de drie belangrijkste fundamenten van een verhaal zijn en welke valkuilen daarbij horen.

Wedstrijden

Zwarte sneeuw
Deze dag ging een nieuwe schrijfwedstrijd van start en de eerste inzendingen konden vanaf 25 januari ingestuurd worden. Het is een samenwerking tussen Godijn Publishing en de Thriller academie.
De opdracht is om een thriller / novelle te schrijven met tussen de twintig- en vijfentwintigduizend woorden, met als titel “Zwarte sneeuw“ inzendingen zijn mogelijk tot 24 april 2020
De jury bestaat uit drie leden en vertelde het een en ander over waar ze op gaan letten bij het lezen van de ingezonden manuscripten.

Uitslag korte verhalen schrijfwedstrijd Dansende olifanten op het ijs

De opdracht van deze wedstrijd was

Schrijf een verhaal dat past bij de titel Dansende olifanten op het ijs. Maak het onmogelijke waar. Neem de lezer mee en laat het verhaal tussen de regels lezen. Probeer de diepere laag in het verhaal te bereiken.
Er waren vele inzendingen waaruit een longlist van 36 verhalen gekozen werd. Uit deze longlist werden de 25 verhalen gekozen die een plek in de verhalen bundel kregen.
Op deze dag was de bekendmaking van de namen van de auteurs van wie het verhaal in Dansende olifanten op het ijs staan.

 

JMF-6D-20200125_0054

Voor iedere auteur zowel op de longlist als de laatste 25 was er een kort commentaar van de jury. Hieruit bleek dat de jury het niet altijd helemaal met elkaar eens was maar er gelukkig toch uit konden komen welke verhalen bij de beste 25 hoorden.
Alle auteurs werden op het podium in het zonnetje gezet en ontvingen de verhalenbundel.

Voor de winnaar van de schrijfwedstrijd was er een speciale prijs. Hij kreeg naast het boek een studiedag voor twee personen bij de schrijvers academie.

De titel voor de nieuwe schrijfwedstrijd is Zwarte rozen op het plein.

Boeken kopen en laten signeren

Tot slot stonden alle Boek 10 auteurs met hun net verschenen boeken klaar voor een praatje of om hun boek te laten signeren. Ook de andere aanwezige auteurs stonden er met hun boeken.
Het was een mooie afsluiting van een interessante dag om de trotse auteurs zo met hun boeken te zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.