Gelezen: Conquistador – Johan Klein HaneveldGelezen

9789492115300

Conquistador is een bundel met sciencefiction verhalen die je als lezer meeneemt in een mogelijke toekomst waarin het begrip menselijk leven een totaal andere betekenis krijgt.
Het start in een vrij nabije toekomst waarbij de wereld nog enigszins op die van ons lijkt en waar de stap wordt gezet naar het ontstijgen van ons menselijk lichaam. Eeuwig leven in een robotvorm behoort hier tot de mogelijkheden en neemt in de loop van de verhalen steeds grotere en complexere vormen aan.
Aan het slot van het boek ben je aan het einde van de tijd gekomen en heb je als lezer een reis van miljarden jaren gemaakt waarin iedere uithoek van het heelal bekend is en de meest ongelofelijke en complexe samenlevingen voorbij gekomen zijn. Een reis door tijd en ruimte die de sciencefiction lezer zeker zal kunnen waarderen.

In zijn dankwoord vertelt Johan Klein Haneveld o.a. dat het schrijven en publiceren van een bundel sciencefiction verhalen al een droom is voor hem sinds hij als kind kennis maakte met de boeken uit zijn vaders kast. De verhalen van Clarke, Heinlein en vooral Asimov opende nieuwe werelden voor hem en wekte het verlangen op zelf de beelden uit zijn fantasie op papier te zetten.
In de loop van de tijd ontdekte hij nieuwe schrijvers die hem inspireerden en hun visies op de verre toekomst en de complexe mogelijkheden van onder andere de informatie-technologie plantte het zaadje dat uitgroeide tot de verhalen in Conquistador.

De boeken die Johan Klein Haneveld hierin noemt zijn ook de boeken die mij op het pad van de sciencefiction gebracht hebben en waarbij vooral Asimov mij lang geleden mogelijkheden liet zien die ver buiten mijn belevingswereld gingen en toch wisten te overtuigen.
Dat hebben al deze auteurs wat mij betreft gemeen, naast het feit dat ze weten te fascineren en tot nadenken stemmen.

Johan Klein Haneveld past hier met zijn invulling van hoe ver de informatie-technologie kan gaan prima bij. Zijn toekomstbeeld is complex, fascinerend, soms wat ingewikkeld maar wist me als lezer desondanks te overtuigen dat dit tot de mogelijkheden kan behoren. Het scheelt natuurlijk wel wel dat ik al veel sciencefiction gelezen heb, want de ingewikkelde termen vliegen je om de oren. Voor een ervaren sciencefiction lezer geen probleem, maar voor iemand die het genre nog niet kent is dit waarschijnlijk niet het geschikte boek om mee te beginnen.

De verhalen bundel Conquistador is een aanrader voor de liefhebbers van sciencefiction en laat een complex en goed doordachte reis zien door tijd en ruimte in een mogelijke toekomst.

De verhalen zetten me aan het denken en bleven me vaak ook na het lezen nog bij. Dit is echt een boek om samen met andere sciencefiction liefhebbers te lezen, over te praten en brainstormen.
Eigenlijk begon ik in de loop van de verhalen iets te missen, de betrokkenheid bij de hoofdpersonen en meer achtergrondinformatie. De hoofdpersonen blijven wat vlak en het is ook heel moeilijk om als lezer te bepalen hoe je deze mens / machine / samengestelde persoonlijkheden moet zien. De vraag in hoeverre ze (nog) mens zijn en waar die grens ligt komt naar voren en daar had ik graag meer over gelezen.
Ook al waren de verhalen prima te volgen en gaven ze een goed beeld van de toekomst, toch verlangde ik op den duur naar meer informatie, meer inzicht en extra achtergronden van de ontwikkelingen die de auteur beschrijft.

Wat ik een sterk punt van deze bundel vind is dat de verhalen samen een groter verhaal vertellen (waar ik dus meer over wil weten) en steeds verder de tijd in gaan waarbij je als lezer allerlei ontwikkelingen ziet in het heelal en bij de mensheid. Doordat soms onderwerpen of hoofdpersonen in kleine of grote mate weer voorbij komen is het makkelijker om in steeds complexere verhalen te stappen.

De meeste verhalen lezen vlot, ondanks de ietwat ingewikkelde onderwerpen. Zo nu en dan overheerst de techniek en de fantasievolle verbeelding van de auteur het verhaal en leest het net iets minder prettig.
Het ene verhaal sprak me meer aan dan het andere, maar over het geheel genomen zijn het toegankelijke en fascinerende verhalen die ik met plezier gelezen heb.
Ik zal wat voorbeelden noemen:

De zelfmoordenaar is het eerste verhaal en laat je als lezer de eerste stap zetten in de toekomst waarin mensen hun menselijk lichaam weten te ontstijgen. Het is goed invoelbaar, staat niet al te ver af van waar we nu zijn en geeft direct ook één van de schaduwkanten aan.
Conquistador, het titelverhaal. is mijn favoriet. Het leest vlot, heeft een hoofdpersoon die aanspreekt, is een tikje mysterieus en maakt de lezer heel benieuwd naar het (verrassende) einde.
Niet meer vluchten. Dit verhaal opent heel sterk en heeft een zeer menselijk onderwerp in deze verhalen vol ongekende techniek. Maar eindigt net te abrupt voor mijn gevoel.
Valstrik heeft een titel die al belangstelling oproept en weet dit zeker waar te maken. Het is een verhaal dat niet alleen spannend is maar ook stof tot nadenken geeft en waarvan ik graag meer had willen lezen.

Achterflap

Een avonturier vreest dat er in het zonnestelsel niets nieuws meer te ontdekken valt. Tot hij in een uitgeholde asteroïde de eerste aanwijzingen vindt van een spoor, dat speciaal voor hem achtergelaten lijkt. Een man die op de vlucht is geslagen voor zijn pesters, weet ze zelfs tussen de sterren niet kwijt te raken. In een door hoge muren ingesloten ravijn wil een jonge vrouw ontsnappen aan het leven dat haar ouders voor haar bestemd hebben. En aan het eind van de tijd zoeken de laatste overgebleven vormen van bewustzijn naar een reden om nog wat langer te blijven voortbestaan.

Laat je meenemen – van de nabije toekomst tot de verre aeonen wanneer de sterren zijn gedoofd en zelfs de zwarte gaten verdampen. Maak kennis met collectieve intelligenties, nagebootste werelden en personen die niet langer te onderscheiden zijn van machines. En sluit je aan bij de grootste ontdekkingsreis van allemaal: de zoektocht naar wat het betekent om mens te zijn.
Deze bundel bevat onder andere ‘Valstrik‘ dat in 2015 de eerste plek behaalde in de Trek Sagae-wedstrijd.

Boekgegevens

9789492115300

Titel :Conquistador
Auteur :Johan Klein Haneveld
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2017
ISBN :9789492115300
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.