Recensie: Het bloemenmeisje – Anya NiewierraRecensie, 4,5 sterren

9789024581689

Vandaag verschijnt bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff een prachtige literaire thriller, Het Bloemenmeisje van Anya Niewierra. Het is een meeslepend en gecompliceerd verhaal waarvan de basis in de Tweede Wereldoorlog ligt. In de loop van het boek maak je als lezer een reis van het heden naar diverse momenten in het verleden en weer terug. Heel langzaam en uitstekend opgebouwd merk je hoe het verleden nog steeds een grote invloed heeft op het leven van mensen in het heden. Zeker wanneer er sprake is van huiveringwekkende oude geheimen die nu naar boven dreigen te komen.

Belangrijke plekken in het boek zijn een afgelegen boerderij in de Pyreneeën, een klooster in de Ardennen, het Waalse dorp Eben Emael, een wijndomein met grotten in Zuid-Limburg, Maastricht, een klooster in de Ardennen, en een donker kasteel. Alle plekken hebben op de een of andere manier met elkaar te maken. Op deze plekken beginnen heden en verleden samen te komen en ontvouwt zich een verhaal dat meerdere generaties beslaat. Een verhaal over mensen die alle gradaties hebben tussen puur kwaad en oprechte goedheid. Vooral het middengebied waarin alles niet zwart/wit is maar behoorlijk grijs, is perfect uitgewerkt. Foute beslissingen, goede bedoelingen die verkeerd uitpakken, onmacht, jaloezie, egoïstische liefde en vele andere eigenschappen en omstandigheden zorgen ervoor dat uiteindelijk hoofdpersoon Nina Fleurie het kind van de rekening wordt.

De titel Het bloemenmeisje slaat op de hoofdpersoon in het boek, de 43 jarige kruidenarts Nina Fleurie die een afgelegen bestaan leidt in de Pyreneeën. Nina is op haar veertiende door de politie gevonden op een afgelegen boerderij bij het lijk van haar moeder. Ze was totaal verwilderd, bang voor mensen en sprak een vreemde taal. Omdat de politie geen idee heeft wie ze is krijgt ze een nieuwe naam, Fleurie, genoemd naar de kroon van bloemen die ze droeg toen ze gevonden werd.
Met hulp van een psychiater en een liefdevolle pleegmoeder (Gigi) weet Nina zich aan te passen aan de eisen van de wereld waarin ze nu leeft. Maar ze blijft altijd een buitenbeentje en voelt zich bij de meeste andere mensen niet op haar gemak. Zelfs nu ze volwassen is heeft ze nog de hulp van haar pleegmoeder nodig om sociaal uit de voeten te kunnen. De intense liefde tussen Nina en haar pleegmoeder is heel goed voelbaar in het boek. Het is een echte moeder-dochter relatie met de aanvaringen en meningsverschillen die daarbij horen.

Samen met Gigi heeft Nina een bedrijf opgezet en ze vullen elkaar goed aan. Aan het verleden denkt Nina, mede op aanraden van Gigi, bijna niet. Dat brengt haar uit balans en maakt haar van streek. En wanneer je meer leest over hoe Nina geleefd heeft en hoe zwaar dat was begrijp je prima dat ze liever niet aan die tijd terug denkt. Mooi hierbij is dat Nina wel een aantal mooie en waardevolle herinneringen aan die tijd heeft. Die hebben te maken met het één zijn met de natuur, het kunnen genieten van de wind en de geuren om je heen.

Nina is ontzettend authentiek neergezet en wist mijn hart echt te beroeren door de manier waarop zij in een wereld vol andere mensen toch trouw aan zich zelf weet te blijven. De auteur heeft haar helemaal laten zijn wie en hoe ze is zonder valse sentimenten en zonder waardeoordeel over hoe Nina is en in het leven staat. Dit maakt dat Nina en haar opmerkelijke verleden heel geloofwaardig zijn en je als lezer een aantal van haar niet direct voor de hand liggende keuzes prima kunt invoelen.

Maar dan krijgt Nina bezoek van een Nederlandse vrouw (Thea) die haar tweelingzus blijkt te zijn. Om onbekende reden zijn ze bij de geboorte gescheiden. Nina groeit op met alleen haar moeder die haar slecht behandeld en nooit liefde geeft. Thea heeft een fijne jeugd met ouders en ontwikkeld zich tot een vrolijke spontane vrouw. Door toeval ontdekt Thea dat ze een tweelingzus heeft en zoekt Nina op.
Het is heel hartverwarmend hoe de eenzelvige Nina zich openstelt voor Thea en zich prettig voelt in het gezelschap van haar zus. Het is dan ook heel begrijpelijk dat ze meewerkt wanneer Thea voorstelt om in hun verleden te duiken en te ontdekken wat er gebeurd is en waardoor ze gescheiden zijn. Het is duidelijk dat het voor haar niet zo belangrijk is maar dat ze graag haar zus een plezier wil doen.

Maar het wroeten in hun verleden valt niet bij iedereen in goede aarde. Er is in het verleden van hun familie heel veel gebeurd en er zijn vele geheimen. En niet iedereen is er van gediend dat die nu onthuld gaan worden.
Tot grote wanhoop van Nina verdwijnt haar zus plotseling en nu is het voor Nina van groot belang om alles over haar verleden te weten te komen. Dit kan immers ertoe leiden dat ze meer over Thea te weten komt. Want dat haar verdwijning iets met hun verleden te maken heeft daarvan is Nina overtuigd.

In het onderzoek van Nina volg je vele verschillende verhalen die ieder goed uitgewerkt zijn en die tekens weer sterk psychologisch in elkaar zitten. Er worden meerdere personages in het heden en verleden gevolg waarbij er zowel gruwelijke als liefdevolle gebeurtenissen verteld worden. Heel langzaam krijgen deze lijnen verband met elkaar en vormt zich een ingewikkeld en gecompliceerd verhaal. Wanneer je er over nadenkt lijkt het een tikje vergezocht maar tijdens het lezen overtuigt het. En in zowel kleine details en grotere gebeurtenissen past alles perfect in elkaar.

Het is niet moeilijk om met Nina mee te leven omdat ze zo levensecht overkomt en haar manier van doen en reageren zo goed past bij hoe ze is. Daarnaast is wat ze meegemaakt heeft in het verleden en haar zoektocht naar haar zus en antwoorden heel boeiend om te lezen. Nina krijgt het zwaar te verduren tijdens haar onderzoek naar haar verleden. Haar leven loopt gevaar, ze moet zich steeds tussen de mensen mengen terwijl ze liever alleen is, onverwerkte trauma’s uit haar verleden dreigen haar te overweldigen en ze doet ontdekkingen die inslaan als een bom. Maar wat vooral moeilijk is zijn haar zorgen om haar net gevonden zus en het besef dat er een aantal mensen in haar omgeving haar misschien bedrogen hebben. Je volgt samen met Nina in het boek de geschiedenis die Nina met hen heeft en wat ze al dan niet weten over haar verleden.

Nina ontdekt meer dan ze ooit wilde weten en ondertussen zoekt ze met hart en ziel naar haar zus. Hierbij worden spannende momenten, persoonlijke verhalen en de unieke persoonlijkheid van Nina mooi in balans gehouden door Anya Niewierra.

Boekgegevens

9789024581689

Titel :Het bloemenmeisje
Auteur :Anya Niewierra
Uitgever :Luitingh-Sijthoff
Verschenen :Januari 2020
ISBN :9789024581689

2 antwoorden
  1. Lisa
    Lisa zegt:

    Ik heb het boek net uit, vond het supergoed. Alleen waren er aan het eind teveel losse punten, net alsof de schrijfster er snel een eind aan moest maken. Met één hoofdstuk extra was het een topper geweest.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.