Recensie: Bovenwereld 3: De ware held – Scarlett ThomasRecensie, 3 sterren, FantasyWereld

9789026142888

Voor FantasyWereld las ik Bovenwereld 3: De ware held

Fee en haar vrienden hebben al twee keer een aanval van de Diberi (een kwaadaardige organisatie die de wereld wil overnemen) afgeslagen. Ze hopen dat ze zich nu kunnen wijden aan het ontwikkelen van hun magische krachten. Maar daar komen ze bijna niet aan toe door allerlei problemen waar ze tegen aanlopen. Zo heeft Fee grote problemen in de bovenwereld en begint aan zich zelf te twijfelen. Lexie wordt lastig gevallen door professor Jupiter die bij haar ouders logeert, en ook Jade en Max hebben veel aan hun hoofd.

Ondertussen hebben de Diberi een nieuw sinister plan verzonnen en bereiden ze een aanval voor op de grote bibliotheek in de bovenwereld. Als hen dat lukt zullen ze de wereld zoals de kinderen die kennen vernietigen. Vanwege magische omstandigheden moet dit tijdens midwinter gebeuren. De kinderen en met name Fee zijn in gevaar door deze plannen, maar doordat ze allemaal veel aan hun hoofd hebben lijken de Diberi te gaan winnen. Lukt het hen om zich los te maken van de problemen die hen afleiden en kunnen ze de handen ineenslaan om de wereld te redden?

Fantasierijke wereld
De ware held is het derde boek in de Bovenwereld serie van Scarlett Thomas. De auteur heeft in de loop van de boeken een fantasievolle wereld opgebouwd die fascineert en waar je als lezer niet snel op uitgekeken zal raken. Er is een rijke geschiedenis waarop het verhaal gebaseerd is en waar je als lezer steeds meer over te weten komt. Met het verschil in de magische bovenwereld en onze wereld weet de schrijfster interessante situaties, problemen en gebeurtenissen neer te zetten. Er is sprake van magie en een magische grote bibliotheek waarover nog lang niet alles verteld is. En zo zijn er nog vele fantasierijke elementen in de boeken.

Veel personages en verhaallijnen
Net als in de eerdere delen wordt het verhaal vanuit vele perspectieven verteld en komen er veel verschillende personages voor in het boek. Een van de verhaallijnen wordt zelfs verteld vanuit de schoolkat Neptunus, die gaat uitzoeken waarom bijna alle Katten uit zijn omgeving verdwenen zijn. Toch stap je makkelijk het verhaal in, omdat je als lezer veel personages en de achtergrond van de strijd tegen de Diberi al kent uit de eerdere boeken. Het is dan ook niet aan te raden om dit deel los te lezen. (Lees ook mijn recensie van deel 1 en deel 2)

Door de overvloed aan verhaallijnen gaat de vaart wel wat uit het verhaal en lees je soms net geboeid over iemand en dan wordt er al weer omgeschakeld naar iets anders. Het lijkt een beetje lukraak welke gebeurtenissen veel aandacht krijgen of juist heel kort beschreven worden. Zeker bij het einde is dat merkbaar. In korte tijd worden er vele losse eindjes weggewerkt. Het klopt wel, maar voelt wat gehaast aan. Alle lijnen hebben uiteindelijk op een of andere manier te maken met het slotdeel van het boek. Dat is zeker goed gedaan.

Pittige onderwerpen
Fee en haar vrienden krijgen het naast de strijd tegen de Diberi zwaar te verduren. Jade is op zoek naar het dier dat haar intimus zal worden. Max heeft nog niet aan zijn moeder verteld dat hij een donkere tovenaar is. En de problemen van Lexie, Fee en Wolf zijn nog veel groter. Wolf gaat op zoek naar zijn zusje en komt in een situatie terecht waarop hij keer op keer keuzes moet maken die het verschil maken tussen leven en dood. Hij moet morele afwegingen maken waar menig volwassenen nog tegenop zou zien. Fee ontdekt iets over zichzelf waardoor ze er aan gaat twijfelen of ze nog wel welkom is bij haar familie in de bovenwereld. Ze is in de war, boos en weet niet meer goed wie ze is. Lexie heeft problemen met een handtastelijke gast van haar ouders en durft daar niets over te zeggen. Dit is behoorlijk beklemmend om te lezen.

Daarnaast zijn er allerlei vooroordelen tussen de mensen van de bovenwereld en onze wereld en worden er vuile politieke spelletje gespeeld. En zo wordt er zo nu en dan nog kort een sociaal probleem aangestipt. Dit geeft het boek een wat beklemmend en donkere stemming mee en is net teveel van het goede. Toen er ook nog een genderneutrale spirituele cavia een korte rol speelde bekroop me toch echt het gevoel dat de auteur wat doorgeslagen was met het toevoegen van maatschappelijke elementen aan het boek.

Spannend en invoelbaar
Wat het boek toch de moeite van het lezen maakt zijn de spannende avonturen die de vrienden beleven. Net als de vindingrijkheid die de kinderen ten toon spreiden en de warme vriendschap die hen verbindt. Ook de persoonlijke verhalen van de vrienden zijn sterk neergezet en als lezer kun je je heel goed voorstellen hoe naar en spannend het is wat ze meemaken.

Conclusie
De ware held is een spannend verhaal waarin ook de persoonlijke belevenissen van de kinderen sterk neergezet. De strijd tegen de Diberi en de wereld waarin zij leven zijn fantasievol uitgewerkt en hebben ook in volgende boeken nog genoeg te bieden. De vele verhaallijnen komen uiteindelijk goed samen, maar vertragen hier en daar het verhaal. De auteur heeft een aantal maatschappelijke thema’s in haar boek verwerkt maar is hierin wat doorgeslagen waardoor het boek een wat donkere sfeer heeft.

Boekgegevens

9789026142888

Titel :Bovenwereld 3 – De ware held
Auteur :Scarlett Thomas
Uitgever :De Fontein
Verschenen :Augustus 2019
ISBN :9789026145988
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.