Gelezen: Het grote tweede wereldoorlog Quizboek – Kieran WhitworthGelezen, Nieuws

9789045217765

In het grote Tweede Wereldoorlog quizboek staan ruim 1000 vragen en antwoorden over de Tweede Wereldoorlog. Voor wie zijn of haar kennis wil testen, of op deze manier meer kennis wil vergaren. Ook is het boek heel geschikt om met meerdere mensen tegelijk door te nemen en zo samen bezig te zijn en het een en ander op te steken over De Tweede Wereldoorlog.
Er staat een schat aan informatie in die alle aspecten van deze oorlog bestrijkt, waardoor het naast leerzaam en interessant vaak ook een indringend boek is om in te lezen. Zeker ook indrukwekkend wat mij betreft door de vele foto’s die in het boek staan. Het zijn veelal foto’s die uit een van de grootste archieven op gebied van militaire geschiedenis komen.

10 hoofdstukken
In de inleiding van het boek wordt er het een en ander verteld over het boek en over waarom het volgens de auteur zo belangrijk is om deze periode niet in de vergetelheid te laten zakken.

Indrukwekkend, toegankelijk en leerzaam

Het boek begint met de gebeurtenissen die tot de oorlog leiden, behandeld vervolgens de oorlogshandelingen op elk continent, te land en in de lucht, waarna er ook vragen worden gesteld over de nasleep van de oorlog in 1995.
Er zijn 10 hoofdstukken met ieder ongeveer honderd vragen. Aan het einde van ieder hoofdstuk staan de antwoorden. Deze staan best wel dicht op elkaar zodat je gemakkelijk de volgende antwoorden ook ziet. Het is dan ook aan te raden om met een blaadje het deel van de antwoorden die je nog niet wil zien te bedekken.

De lay-out is ruim en overzichtelijk waardoor het prettig leest.

De hoofdstukken zijn:

 • Aanloop tot de oorlog
 • De oorlog breekt uit
 • Engeland staat er alleen voor
 • Opmars naar het zuiden en het oosten
 • De wereldoorlog bereidt zich uit
 • Keerpunten
 • Opperbevelhebbers
 • De geallieerden slaan terug
 • Oorlog op twee fronten
 • Eindspel en nasleep

Quizboek
Dat het in de vorm van een quizboek is maakt dat het heel goed in kleine hoeveelheden tegelijk tot je te nemen is en er niet teveel informatie tegelijk op je afkomt. Daarnaast is het ook een leuke manier om met geschiedenis bezig te zijn en om te kijken hoeveel je nu eigenlijk daadwerkelijk weet.
De vragen in het boek zijn met opzet in verschillende moeilijkheidsgraden zodat het boek voor een breed publiek geschikt is. De vragen zijn heel breed en gaan onder andere over Strategie / belangrijke technologische aspecten / mensen die van doorslaggevend belang zijn geweest / gedurfde operaties.

Er zijn in ieder hoofdstuk meerdere soorten vragen:

Open vragen.
Bij deze vragen bleek bij mij dat ik vaak wel iets van het onderwerp wist maar veel te vaag om een specifieke vraag te beantwoorden. Vaak was het een “o ja, zo was het“ reactie wanneer ik het antwoord opzocht. Ook merkte ik dat er ook vragen bij zaten waarvan ik absoluut het antwoord niet wist. Dit waren dan de echte leermomentjes.

Multiple choice vragen.
Bij de onderwerpen waar ik wel het een en ander van afwist kon ik (net als vroeger op school bij toetsen) een heel eind komen doordat ik het antwoord herkende of andere uit kon sluiten. Ook hier zaten vragen bij waarbij ik geen of weinig idee van het antwoord had.

Vragen gebaseerd op foto’s.
Deze vragen geven het boek net iets extra’s mee en zetten zo in beeld de Tweede Wereldoorlog neer. Het maakt ook dat het boek de moeite is om door te bladeren en maakt het geheel indringender en intenser om mee bezig te zijn.

Waar of niet waar.
Dit lijkt gemakkelijk maar er zitten genoeg vragen bij die behoorlijk lastig zijn. Zeker wanneer het om precieze details of datums gaat.

Vragen waarop het antwoord gegeven wordt in een anagram,
dat schuin gedrukt achter de vraag staat. Leuk om te puzzelen wanneer je ongeveer een idee hebt van het antwoord maar anders nog knap lastig.

Het boek sluit af met een dankwoord van de auteur, illustratie verantwoording en aanbevolen literatuur en bronnen.

Achterflap

HOEVEEL WEET JIJ OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG?
Dit fascinerende quizboek bevat vragen (en antwoorden mocht je die nodig hebben) die elk aspect van de Tweede Wereldoorlog omvatten en die zelfs voor de meest toegewijde geschiedenisliefhebber een echte uitdaging vormen.

Bij het samenstellen van de 1000 vragen werkte Kieran Whitworth nauw samen met het I perkaline War Museum in Londen. Daardoor bevat dit quizboek bijzonder fotomateriaal uit een van de grootste archieven op het gebied van militaire geschiedenis.

Met de vragen, kaarten, foto’s en citaten uit dit boek, kom je nog veel meer te weten over de Tweede Wereldoorlog.

Boekgegevens

9789045217765

Titel :Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek
Auteur :Kieran Whitworth
Uitgever :Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen :Oktober 2019
ISBN :9789045217765

1 antwoord
 1. will
  will zegt:

  Prachtig boek!!
  Heb het op mijn verlanglijstje bij bol.com gezet.
  Mijn dochter leest graag boeken over de tweede wereldoorlog.
  Mooi boek voor haar verjaardag.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.