Recensie: De Grot – Rob HodgsonRecensie

9789045321622

De grot van Rob Hodgson is een hardcover prentenboek waar peuters en kleuters veel plezier aan zullen beleven. En waarschijnlijk de volwassene die het voorleest ook omdat het een boek is dat zich leent om met de nodige dramatiek voor te lezen. Bovendien is voorlezen en samen genieten van een boek wat mij betreft iets geweldigs.

Spannend, grappig en verrassend

De Grot is een hardcover prentenboek met illustraties die tegelijkertijd eenvoudig en gedetailleerd zijn. Ze drukken precies de sfeer uit die in de tekst genoemd wordt en zijn duidelijk en aansprekend. Op iedere pagina staan steeds wat kleine terugkerende details, zoals een slak en een worm met een hoedje op. De combinatie van overzichtelijke en voor zich zelf sprekende Illustraties en kleine extra’s in de tekeningen vind ik erg leuk gedaan.

Het taalgebruik is kort en krachtig zonder moeilijke woorden. En daarom ook leuk voor als kinderen zelf beginnen te lezen. Regels die met meer nadruk gelezen kunnen worden om spanning of verwachting op te roepen zijn dik gedrukt. Handig bij het voorlezen maar ook leuk voor het kind wanneer het “zelf” het boek gaat lezen.

Het verhaal gaat over een klein diertje dat in een grot woont, maar de grot nooit verlaat. Dit vanwege een wolf die altijd bij de grot blijft en probeert het diertje naar buiten te lokken.
Van het diertje is niet veel te zien, op de illustratie zie je de donkere opening van de grot en twee ogen. Welk diertje er in de grot zit wordt niet verteld en dat wekt nieuwsgierigheid op.
De wolf is wel te zien en maakt geen aardige indruk, hij kijkt geïrriteerd en boos. En dat terwijl hij wel heel aardig praat tegen het diertje om het naar buiten te lokken.

De wolf biedt het diertje aan om vrienden te worden en biedt van alles aan om samen te gaan doen. Maar het kleine diertje wil niet in een boom klimmen, niet voetballen, geen bloemen plukken en het wil al helemaal geen vogels voeren. Op slimme wijze weet het diertje alles af te slaan, grappig om te lezen zeker met de chagrijnige wolf die te zien is.
Maar de wolf geeft niet op, en gaat nooit weg. Zelfs niet om te slapen. Dit is op een donkere pagina te zien waar de wolf ’s nachts wakker voor de grot te zien is.
Maar het diertje laat zich niet zien, zeker niet waneer de wolf zich verspreekt.

Waarom kom je niet naar buiten om te spelen klein diertje? Vraagt de wolf ten slotte.
IK KRIJG WEL HEEL ERG HONGER NU!
‘Ik bedoel …. eh … JIJ moet vast wel heel erg honger krijgen …..

En dat wordt te veel voor het diertje, zeker wanneer de wolf met een donut (met gekleurde hagel erop) op de proppen komt.
Best spannend want wat zal het diertje doen en wat staat het te wachten als het naar buiten komt?
Op de illustratie zie je de wolf de donut lonkend naar de grot en het diertje steken, en zie je heel voorzichtig een stukje van een pootje. Voor het eerst meer dan alleen de ogen dus het lijkt erop alsof het toch naar buiten gaat komen …..

Wat er dan gebeurd is hilarisch en verrassend en geeft een einde aan het boek dat tegelijk een begin is. Erg origineel en leuk gedaan.

Boekgegevens

9789045321622

Titel :De Grot
Auteur :Rob Hodgson
Uitgever :BBNC
Verschenen :September 2017
ISBN :9789045321622

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.