Recensie: De Krakenvorst deel 1 – Johan Klein HaneveldRecensie, 3 sterren

9789078437383

De Krakenvorst is het eerste deel van het fantasy tweeluik Keruga van auteur Johan Klein Haneveld. Keruga start met een veelbelovende proloog waarin een interessante setting getoond wordt, spanning voelbaar is en personages levendig overkomen.

Drie verhaallijnen
Het boek heeft drie verhaallijnen die zich weliswaar in dezelfde wereld afspelen maar die weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Uiteindelijk komen twee lijnen samen maar het verband met het derde verhaal zal pas in het volgende deel duidelijk worden.

Voor ieder verhaal wordt de tijd genomen om het hoofdpersonage goed te leren kennen en om de sfeer en de wereld waarin hij / zij leeft duidelijk weer te geven. Ook wordt in iedere verhaallijn steeds iets over de wereld verteld waarin de hoofdpersonen leven. Zo lees je over een strijd die er aankomt die alle rassen zal beïnvloeden. En leer je verschillende volken en hun gewoontes, over wie er over welk volk heerst en over de onrechtvaardige manier waarop mensen behandeld worden. Dit wordt mooi geïntegreerd in het verhaal gedaan en geeft zo toch iets van samenhang aan de drie losstaande verhalen.
Het duurt, door de interessante maar lange introductie en het steeds wisselen van perspectief, wel lang voordat er daadwerkelijk iets lijkt te gebeuren in het boek. Ook het leren kennen van de personages heeft op deze manier wat tijd nodig. Pas wat later in het boek komt de spanning uit de proloog weer goed naar voren.
Gelukkig is de schrijfstijl prettig en hebben alle drie de verhalen iets aantrekkelijks zodat je verder wil lezen.

Alecia is een priesteres in opleiding die twijfels heeft over haar roeping. Wanneer zij de almachtige om advies vraagt krijgt ze een angstaanjagend visioen. Zij wordt erop uitgestuurd om de koning van dit visioen op de hoogte te brengen.
Hierdoor komt ze voor het eerst in de wereld buiten het priesterdom en dit is heel confronterend voor haar. Haar eigenzinnige aard en zelfstandigheid waar ze als leerling priester altijd om berispt werd komt haar nu goed van pas. Ze is als personage prettig om over te lezen omdat ze deels lief en naïef is maar ook heel dapper en vol vechtlust zit.
Op haar tocht krijgt ze veel te verduren en hoort ze hoe andere mensen over haar godsdienst denken. Een zware tocht, zowel lichamelijk als emotioneel, wat haar een andere en bredere kijk op de wereld geeft.
Een wereld die in de loop van het boek totaal veranderd en die haar leven wreed en meedogenloos omver gooit. Hoe dit afloopt is opengelaten en zul je als lezer in het volgende deel moeten lezen.

Tarid is half mens en half Hirita en vastbesloten zijn geboorterecht op te eisen: de troon waar zijn grootvader ooit van verstoten is.
Tarid reist samen met zijn vriend / bloedbroeder Peritar die hij overgehaald heeft om hem bij te staan. Tarid weet niet heel erg te boeien en komt erg egoïstisch over en ook aan realiteitszin lijkt het hem te ontbreken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij mensen kwetst en dat het veroveren van de troon heel anders loopt dan hij gepland heeft. Hij komt wat vlak over en steekt af bij zijn vriens Peritar die veel meer naar voren komt en sympathie oproept. Toch weet hij tegen het einde van het boek meer indruk te maken en wil je als lezer meer over hem horen in het volgende deel. Hij moet net als Alecia leren de wereld met andere ogen te zien en wanneer hij daar voor open komt te staan biedt dit vele mogelijkheden voor het vervolg van zijn verhaal. Zeker nu er een ijzingwekkende vijand is opgestaan en het des te belangrijker is dat hij volwassener en meer verantwoord gaat handelen

Frelik ontvlucht zijn geboortestreek nadat hij geprobeerd heeft de hoge belastingen van de heersende Krakenvorst te ontlopen. Dit is niet voor iedereen goed afgelopen en hij kampt dan ook met een enorm schuldgevoel. Alleen en opgejaagd door de soldaten van de Krakenvorst probeert hij te overleven. Hij krijgt onverwacht met magie te maken en dat lijkt van groot belang voor het verhaal te zien maar het lijkt helaas ietwat uit de lucht te komen vallen. Hopelijk wordt dit meer uitgelegd in het volgende deel.
Frelik is een jonge man die in een kort en moeilijk moment een besluit genomen heeft. Een besluit waar hij later spijt van heeft maar als lezer kun je niet anders dan met hem meeleven. De auteur laat heel mooi zien hoe een vriendelijke, goede jonge man in een onmogelijke situatie terecht komt en dan uit angst en woede een keuze maakt. Dat de angst terecht is wordt je als lezer duidelijk gemaakt door de wrede manier waarop de soldaten van de Krakenvorst met de bevolking omgaan.

Open einde
Aan het einde van dit deel is bij alle drie de personages hun leven totaal overhoop gehaald en worden ze geconfronteerd met uiteenlopende uitdagingen en vijanden. Waarbij de lezer door de rustige en uitgebreide opbouw langzaam maar zeker helemaal bij betrokken is geraakt.
De auteur heeft het einde heel open gelaten en laat de lezer zo in spanning wat er verder gaat gebeuren. Ik wil zeker het vervolg lezen.
Het slot: De Krakenvorst deel 2 – Kartaalmon verschijnt december 2017

Boekgegevens

9789078437383

Titel :De Krakenvorst Boek 1: Keruga
Auteur :Johan Klein Haneveld
Uitgever :Uitgevrij Macc
Verschenen :December 2016
ISBN :9789078437383

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789078437383′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.