Gelezen: Hoe Bij uit vliegen gingGelezen

9789463360777

De Nederlandse Lydia Barends woont in Turkije op een berg met haar dieren (onder andere een ezel en een geit). Geïnspireerd door haar omgeving maakt zij daar getekende en geschilderde collages van, landschappen, insecten en dieren.
Hoe Bij uit vliegen ging is haar kinderboekendebuut en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het boek heeft een hardcover en stevige pagina’s wat het voor jonge kinderen makkelijk maakt om te bladeren. Op de linkerpagina’s staat de tekst, de rechterpagina’s zijn gevuld met illustraties.
Per pagina staat er maar weinig tekst, wat goed past bij de leeftijd waarvoor het boek bedoeld is. Wanneer een van de dieren uit het boek iets zegt dan is dit in een ander lettertype geschreven.

In het verhaal gaat het over vriendschap en hoe je onverwachts in een avontuur kan belanden dat je op allerlei plekken brengt waar je nog nooit geweest bent. En hoe leuk het kan zijn om nieuwe vrienden te maken maar ook hoe je met problemen om kunt gaan. Dat niet iedereen daar even goed in is blijkt in het boek helemaal niets uit te maken.

De hoofdpersonen in het boek zijn de haas Georgy en zijn beste vriendin de geit Leila.
Ze zijn bijna altijd samen. Als je de een ziet zie je de andere ook. Georgy heeft een bloemenkrans voor Leila gemaakt. Die vindt ze zo mooi dat ze die op haar hoofd zet in plaats van op te eten (normaal eet ze graag bloemen).
Bij (een jonge bij) ziet dit allemaal en wordt er vrolijk van en dan besluit ze een likje van de bloemen te nemen en gaat op de bloemenkrans zitten. Dat had ze beter niet kunnen doen want Bij is niet zo avontuurlijk aangelegd maar gaat hierdoor wel aan een avontuur beginnen.
Leila is namelijk zo blij met het geschenk van Georgy dat ze helemaal licht en zweverig wordt en (met Bij op haar hoofd) opeens weg vliegt. Tot groot verdriet en schrik van Georgy, iets wat jonge kinderen zeker zal laten meeleven. Zeker wanneer hij haar niet meer ziet en zich erg eenzaam voelt.

Bij vind het maar niets maar Leila geniet en je ziet haar op de illustratie naast de tekst vrolijk en ontspannen zweven. Maar dan beseft ze dat ze geen idee heeft hoe ze moet vliegen maar gelukkig schiet een aardige duif haar te hulp. De duif neemt Leila en Bij op de rug en zet hen ergens af. Voor mij als volwassenen kwam dat wat vreemd over maar misschien denken kinderen daar anders over.
Nu is het nacht en zijn ze ver van huis, op de illustratie kun je Leila en Bij in de donkere nacht zien. Best wel een beetje spannend dus voor de luisterende en kijkende kinderen aan wie het verhaal verteld wordt.

Onderweg naar huis komen ze onder andere nog vrolijke vlinders, een vissende reiger, badderende varkentjes en een behulpzame koe tegen. Het gaat allemaal wat moeizamer omdat Leila niet meer weet hoe ze kon vliegen. Het gebeurde gewoon. Ze doen nog van alles voor ze weer thuis zijn, ze eten hun buik vol met moerbeien, zwemmen door diep water en lachen samen heel wat af. Want nu Bij heeft er nu alle vertrouwen in dat alles goed komt.
Het levert leuke en vrolijke taferelen in de illustraties op.

Leila kan niet wachten tot ze haar beste vriend Georgy weer zien en schrikt zich een hoedje wanneer hij weg is. Een ezel vertelt haar dat Georgy haar is gaan zoeken en hoewel dat natuurlijk heel lief is maakt dat haar erg verdrietig. Terwijl het buiten regent en onweert en dus zelfs het weer naargeestig is voelt ze zich erg naar. En dat is op de illustratie goed te zien.
Maar dan staat gelukkig Georgy opeens weer voor haar neus en zijn ze weer samen. Ook het weer knapt op en heel tevreden zitten onder een grote boom moerbeien te eten.

De illustraties zijn per pagina net kleine schilderijen en zien er mooi uit.

Achterflap

De geit Leila en de Haas George zijn beste vrienden. Op een mooie ochtend vliegt Leila ineens weg en neemt in haar vlucht per ongeluk Bij met zich mee, helemaal naar zee. George blijft alleen en verdrietig achter. Leila is niet zo’n heel goede vlieger en als ze in de problemen komt is daar gelukkig een duif die haar komt redden.
Als ze eindelijk weer thuis is, blijkt George haar te zijn gaan zoeken.samen met Filiz de ezel schuilt ze in de hut tegen storm en regen en wacht op wat komen gaat.

Boekgegevens

9789463360777

Titel :Hoe Bij uit vliegen ging
Auteur :Lydia Barends
Uitgever :Uitgeverij de Harmonie
Verschenen :Augustus 2019
ISBN :9789463360777

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.