Gelezen: Eigen baard is goud waard – Duncan BeedieGelezen

9789045325132

Eigen baard is goud waard is een hardcover prentenboek dat ik met veel plezier gelezen heb. Het is precies het boek dat ik vroeger op mijn werk als peuterleidster en thuis voor mijn kinderen graag zou voorlezen. En waarschijnlijk met zouden de kinderen er van genoten hebben.
Het is een leuk en prima te volgen verhaal waarin ze spelenderwijs, zonder nadruk, ook het een en ander leren.

Het verhaal gaat over houthakker Herman die in een kleine blokhut in het bos woont. Het is een grote man met een nog grotere baard. Iedere dag gaat hij na zijn ochtendgymnastiek naar het bos en hakt hij met een enorme bijl vele bomen om.
De tekst hierbij is kort en krachtig en geeft ook de geluiden die erbij horen, zoals HAK – HAKKERDE – HAK deed Hermans bijl. Dit geeft wat extra’s aan het voorlezen wat kinderen meestal erg kunnen waarderen.
Op een avond wordt er, wanneer hij naar bed gaat, op de deur geklopt en er staat een klein, heel kwaad, vogeltje voor zijn deur. Herman heeft haar boom omgehakt en ze heeft geen huis meer. Hier moet Herman even over nadenken maar dan heeft hij een oplossing. Het vogeltje mag in zijn grote baard wonen. En dit lijkt een prima oplossing.

Tot er ook een boze egel en een tierende bever op zijn stoep staan, die hij ook maar in zijn baard laat wonen. Leuk hierbij is de herhaling van het boze dier dat op de stoep staat, de geluiden die er steeds bij horen en de baard die steeds voller wordt. Jonge kinderen houden van herhaling in verhalen mits het natuurlijk wel net weer anders is.
Die volle baard is een probleem en dat levert grappige situaties op, zo prikt Herman zich aan de egel, komt er vogelpoep op zijn schouder en zwiept de staart van de bever zijn eten van tafel
De arme Herman kan er niet meer van slapen en is te moe om nog hout te hakken.

ConniesBoekenblog-JMF-20191006-0001“Het is klaar, roept hij, jullie moeten verhuizen“. Waarop zijn vrienden roepen “Maar waar moeten we dan wonen?“. Dit is dik gedrukt zodat je bij het voorlezen weet dat je dit wat harder kan zeggen voor het effect.
En dan krijgt Herman een briljant idee, hij scheert zijn baart af en in die hele grote berg met haar mogen zijn vrienden wonen. Helemaal tevreden kan hij weer prima slapen en na zijn ochtendgymnastiek en pannenkoeken (die eet hij altijd als ontbijt) begint hij aan nog een geweldig plan. Hij plant heel veel nieuwe bomen.

Na verloop van tijd zien de vrienden dat de baard van Herman weer aangroeit. Het groeien van de bomen duurde wat langer maar dat geeft niet. Ze hebben het immers gezellig samen en het was het wachten waard.

De illustraties zijn prachtig. Er gebeurt veel zonder dat ze te gedetailleerd zijn. Er zijn zowel paginagrote illustraties als meerdere op een pagina. Ze vertellen stap voor stap precies het verhaal in het boek en passen perfect bij de tekst die erbij staat.
Zo leer je Herman kennen terwijl hij zijn oefeningen doet, pannenkoeken eet en gaat houthakken.
Net als de boze dieren die voor zijn deur staan en, hoe hij toch even staat te denken wat hij daarmee moet. De dieren zijn schattig om te zien maar kunnen ook echt goed nijdig kijken. Het straalt ervan af dat ze boos zijn. Maar later ook als ze blij zijn.
En zo volgen de illustratie het hele verhaal mee, of misschien volgt de tekst wel de illustraties. Dat is moeilijk te zeggen omdat ze gewoon samen een grappig en lief verhaal vertellen.

Achterflap

VAN ONDEREN!

Elke dag doet houthakker Herman wat houthakkers doen: hij hakt bomen om. Maar als al dat gekap ertoe leidt dat zijn dierenvriendjes in het bos hun huis kwijtraken, moet Herman daar gauw een oplossing voor verzinnen.
Hij bedenkt een moedig en slim plan, dat de manier waarop de vrienden het bos delen voor altijd zal veranderen.

Boekgegevens

9789045325132

Titel :Eigen baard is goud waard
Auteur :Duncan Beedie
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :September 2019
ISBN :9789045325132
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.