Bespreking: Workshop PanPastel by Julia WoningGelezen, Creatief

9789045323534

Sinds ik bij een workshop bij Julia Woning kennis maakte met PanPastel ben ik verkocht aan dit product. Ik begon met zeer eenvoudige achtergronden waar Panpastel zich prima voor leent en ontdekte door er mee te werken en het volgen van een aantal Panpastel workshops bij Julia Woning dat er prachtige kunstwerken met Panpastel gemaakt kunnen worden. Het is een materiaal dat eigenlijk voor iedereen toegankelijk is, of je nu wel of geen ervaring met Panpastel hebt en of je nu wel of niet een natuurtalent bent op teken of kleurgebied. Alles is mogelijk en veel valt te leren en het is vooral ontzettend leuk om mee te werken.
En dat is precies wat Julia Woning in haar workshops en ook in dit boek uitdraagt. Namelijk dat iedereen op zijn eigen niveau mooie resultaten kan krijgen. En steeds nog bij kan leren door het gewoon te doen, veel te proberen en door het krijgen van nuttige en praktische informatie.

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0024En dat is precies wat je in dit boek zult vinden. Alle praktische informatie die je nodig hebt om te starten met PanPastel of om je verder te ontwikkelen. Met volop gelegenheid om te oefenen en gevoel te krijgen voor het werken met Panpastel. Net als in de workshops die Julia in haar atelier geeft is de toon van haar verhaal persoonlijk en uitnodigend. Ze laat op duidelijke en begrijpelijke wijze stap voor stap van alles over Panpastel zien. Van eenvoudig toe te passen technieken zoals bij het maken van een label tot kunstwerken waar je versteld van staat dat zo iets kan met dit materiaal.

Vrolijke duidelijke layout
De lay-out van het boek is vrolijk, duidelijk en overzichtelijk en nodigt zowel uit tot heerlijk doorbladeren en kleine stukjes lezen als om in het boek te duiken en het een en ander uit te proberen. Het staat vol met kleurrijke voorbeelden, oefenopdrachten en illustraties van materialen en dergelijke.
In de start van het boek stelt Julia Woning zich voor en vertelt ze iets over de geschiedenis van Panpastel. Vervolgens zet ze de verschillen tussen pastelkrijt en Panpastel op een rijtje wat een nuttige toevoeging is omdat veel mensen die tekenen / kleuren al met pastelkrijt werken.

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0025Informatie, oefeningen, en tips
Daarna is er veel aandacht voor de Panpastels, zoals de kleuren die er zijn, de tools die je nodig hebt en hoe je ze moet gebruiken, wat een medium doet en hoe je dat gebruikt. Alle in en outs van het werken met Panpastel komen voorbij. Zoals bijvoorbeeld dat het prima uit te gummen is, of dat je de sponsjes waar je mee werkt gewoon kunt wassen in de wasmachine, of dat je Panpastel op meerdere ondergronden kunt gebruiken

Het boek heeft vele opdrachten om te oefenen met materialen technieken, zoals het uitproberen van de tools, of het opladen van een soft-tool met twee kleuren, het inkleuren van een kleurplaat met alleen het gebruik van zwart en wit, het maken van kleurverlopen, oefenen met huidskleuren en nog ontzettend veel meer.

Ook staan er door het hele boek heen nuttige en praktische tips waar je veel van kunt opsteken. Om maar een paar van de vele tips te noemen

 • Het aanbrengen van details met pastelpotloden
 • De volgorde waarin je het beste kunt werken
 • Dat Panpastel ook heel goed te gebruiken is als transfer
 • Hoe gebruik je pastelfixatie
 • Hoe creëer je diepte
 • Hoe je met een kneedgum de tinten op kunt lichten
 • Welke kleuren je kunt kopen als basis set om mee te beginnen en waarmee je door te blenden ook andere kleuren kunt maken. Zodat de eerste aanschaf overzichtelijk blijft

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0026Projecten
In het boek staan een flink aantal projecten waarin Julia Woning scala van uiteenlopende technieken en toepassingen van Panpastel laat zien. Ze vertelt precies hoe ze deze projecten gemaakt heeft en laat met foto’s de diverse tussenstappen zien. Tussendoor geeft ze nog tips waar je op moet letten wanneer je zelf aan dit project wil beginnen.

Duidelijke informatie, mooie layout en inspirerende en uitnodigende inhoud

Een paar projecten kun je direct oppakken zoals het inkleuren van de zwart- wit kleurplaat of de greyscale kleurplaten die je in kunt kleuren. Maar de meeste zijn meer ter inspiratie en om van heel dichtbij en met sprekende voorbeelden mee te kunnen kijken hoe Julia Woning creëert met Panpastel. Natuurlijk zijn de voorbeelden ook geschikt om na te maken en zelf te proberen maar dat is meer voor de gevorderde Panpastel gebruiker. Maar ook als je hier nog niet aan toe bent zijn ze prachtig om te zien en staat er genoeg in het boek om mee te beginnen.
Wat mij betreft hadden er bij de projecten nog wel iets meer makkelijk in te stappen opdrachten in mogen staan om zo met alle technieken te oefenen op een echte tekening.

De projecten zijn alleen al om te kijken een lust voor het oog en het leuke van de projecten is ook dat ze zeer gevarieerd zijn in soort en hoe moeilijk het is om zelf te gaan doen. Van beginners tot experts kunnen hiermee aan de. En of je hobby nu meer knutselen, tekenen, of kleuren is met PanPastel kan het allemaal.

Deze projecten kun je onder andere vinden in het boek.

 • Een oog maken
 • Een zwart- witte leeuw of bospad
 • Ansichtkaarten of labels maken
 • Het maken van een artjournalpagina met vogels of dikke dames
 • Kleurplaten met PanPastel
 • Tulp in primaire kleuren
 • Een portret in kleur

Al met al een prachtig boek vol met duidelijke en inspirerende informatie en volop mogelijkheden om te oefenen met wat in het boek verteld wordt.

Deze onderstaande vier projecten hebben Jeroen en ik tijdens een aantal workshops van Julia gedaan.

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0002

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0023

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0022

ConniesBoekenblog-JMF-20190721-0021

Achterflap

In deze Workshop PanPastel is kunstenares Julia Woning je ultieme gids tijdens je ontdekkingsreis met dit fantastische materiaal – zij begeleid je van begin tot eind en bij elke stap van de route. Het begint allemaal met het juiste gereedschap en een beetje voorkennis: de materialen, tools, ondergronden en technieken.
Je leert in haar workshop alles over de Panpastel – materialen, wat hun eigenschappen en mogelijkheden zijn en hoe je ze het best tot hun recht kunt laten komen op verschillende achtergronden, zoals op papier, PastelMat of doek.

Julia laat je zien hoe je met bepaalde technieken en het juiste kleurenpalet de mooiste kleurplaten, tekeningen en kunstwerken maakt. Bovendien leer je je eigen stijl ontwikkelen door het toevoegen van patronen, schaduwen en lagen. Ook laat Julia verschillende mixed-media zien en neemt ze sjablonen, stempels en inkt onder handen.

Boekgegevens

9789045323534

Titel :Workshop PanPastel
Auteur :Julia Woning
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Juli 2019
ISBN :9789045323534

2 antwoorden
  • Connie Flipse
   Connie Flipse zegt:

   Klopt , maar voor eenvoudige dingen zoals Tags , kaarten achtergronden kun je met een paar kleur3n beginnen . Julia woning heeft in het boek ook een kleine set samengesteld waarmee je door te blenden bijna alle kleuren kunt maken .

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.