Bespreking: Teken je eigen inktwonderlandGelezen, Creatief

9789045324869

De Schotse illustratrice Johanna Basford werd wereldberoemd door haar bestsellers De geheime tuin en Het betoverde woud. Nu is er Teken je eigen inktwonderland verschenen waarin ze claimt dat ze iedereen kan leren teken. Zoals ze het zelf zegt in de inleiding Ik heb de tekencode gekraakt!

ConniesBoekenblog-JMF-20200105-0002Kun je met twee linker tekenhanden met dit boek wat moois maken?
Toen ik las over dit boek was ik geïntrigeerd en wat sceptisch tegelijkertijd. Hoewel ik met allerlei knutseltechnieken prima uit de voeten kan is tekenen voor mij echt lastig. Niet dat het mij weerhoudt om het te proberen maar met enig talent op dat gebied ben ik niet gezegend. Het was dan ook opmerkelijk dat Johanna Basford in haar voorwoord schrijft dat het bij tekenen niet om talent gaat maar om vaardigheid. En dat iedereen zich deze vaardigheid eigen kan maken.
De code voor het kunnen teken is volgens haar: Methode plus Verbeeldingskracht keer oefening is Tekenen.

Het eerste wat je moet leren zijn de basismethodes hoe je iets kunt tekenen (zoals een bloem of een schelp). Met veel oefenen en stap voor stap de instructies volgen kun je basisfiguren leren tekenen. Daarna kun je basiselementen gaan aanpassen en / of combineren. De volgende stap is om steeds meer complexe variaties te maken en daarbij je verbeeldingskracht los te laten.
Door gewoon te beginnen, niet direct een meesterwerk te verwachten en veel te oefenen kan iedereen volgens Johanna Basford de tekeningen uit haar boek maken.

ConniesBoekenblog-JMF-20200105-0003Het gewoon beginnen durf ik na een aantal workshops en het een en ander uitproberen prima. Maar aangezien ik twee linker tekenhanden heb (ik ben rechts) vroeg ik me serieus af of Johanna Basford met al het talent dat ze heeft niet onderschatte hoe ongelofelijk slecht sommige mensen kunnen tekenen.
Ik ben het maar gewoon uitgaan proberen en begon met een schetsboek en een potlood. Om een gevoel te krijgen hoe het boek was ben ik uit de losse hand allerlei voorbeelden gaan teken, zowel de eenvoudige als de meer ingewikkelde. Tot mijn verbazing en vreugde had ik direct een positief gevoel bij het boek en zag ik op mijn schetsboek een flink aantal al goed gelukte tekeningen verschijnen. Bij de minder gelukte pogingen had ik het gevoel dat ik met flink oefenen heel ver zou kunnen komen met dit boek. En dat bij de eerste poging! Kun je nagaan wat iemand die handig is met tekenen met dit boek kan doen, dan is echt the Sky the limit.

Voor de bespreking op mijn blog ben ik op twee pagina’s in het boek met eenvoudige tekeningen aan de slag gegaan. Hierbij heb ik de opdracht op de pagina maar wat uitgebreid om meer tekeningen te kunnen laten zien.
Op 1 van de pagina’s waren lege flessen getekend die ik opgevuld heb met tekeningen die in het boek staan.
Op de tweede pagina heb ik o.a. wat bloemen en paddenstoelen getekend.
Beide waren pas de tweede tekenpoging en gaven toch al een fijn resultaat. Ik heb ze met opzet niet ingekleurd omdat het in dit boek om het tekenen gaat. Maar met inkleuren kun je natuurlijk nog veel meer creativiteit toevoegen.

Daarna heb ik met dezelfde eenvoudige tekeningen in het boek twee pagina’s gemaakt in mijn Artjournal en een aantal Tags. Met de basiselementen uit het boek kon ik dus zonder moeite al gelijk aan de slag en een leuk resultaat krijgen. Ik vond het leuk om te merken dat ik bij het tekenen van het zeewier al snel een beetje mijn eigen draai aan de tekening begon te geven.

Je kunt dus inderdaad met twee linker tekenhanden gelijk met dit boek aan de slag. Het resultaat mag er wat mij betreft zijn en met uitproberen en oefenen zullen ook de meeste meer complexe tekeningen me vast gaan lukken.

ConniesBoekenblog-JMF-20200105-0004

ConniesBoekenblog-JMF-20200105-0005

Wat vind je in het boek
Het boek begint met een inleiding. Daarna is er een beschrijving van hoe je het boek kunt gebruiken en over de materialen die je nodig hebt.
Het is de bedoeling om steeds eerst met potlood te werken en wanneer de tekening af is het met inkt over te trekken. Groot voordeel hierbij is dat je zo ook foutjes weg kunt gummen.

Het boek heeft drie onderwerpen:
Tuin met: bloemen, bloemenslingers, bloemenkransen, bladeren,sierranden,boeketten, insecten, vlinders, patronen
Oceaan met: vissen, schepen, schatten die je op de zeebodem vind, zeewier, kwallen, wrakstukken van gezonken schepen, geometrische vormen,krabben, oceaanpatronen, schelpen, sierranden, zeetaferelen, oceaanlint motieven
Bos met: bladeren, steelbloemen, insecten, paddestoelen, bosschatten, ranken, varens, kaderranden, bomen, geheime deur, uil, ronde kaders, vogels, takken, bosslingers.

ConniesBoekenblog-JMF-20200105-0001

De basistekeningen worden duidelijk en stap voor stap in woord en beeld uitgelegd. En worden daarna uitgebreid en gecombineerd.
Er staan vele opdrachten en oefeningen in het boek om met de basistekeningen aan de slag te gaan en er grotere en uitgebreidere tekeningen van te maken. Het zijn leuke en inspirerende opdrachten.

Conclusie
Teken je eigen inktwonderland is een geweldig boek dat voor zowel beginnende als gevorderde tekenaars een schat aan informatie en inspiratie oplevert. Iemand die begint met tekenen kan zonder moeite / stress aan de slag en mooie resultaten krijgen. En daarna steeds verder komen door te oefenen en te proberen, wat in dit boek heel leuk is om te doen omdat het zo toegankelijk is. Voor mensen die al verder zijn met tekenen biedt het de mogelijkheid om los te gaan en de meest complexe en fantasierijke pagina’s te tekenen die ze maar kunnen bedenken.

Achterflap

LEER TEKENEN VAN DE KLEURKONINGING HERSELF: JOHANNA BASFORD!

In deze prachtige, toegankelijke gids deelt Johanna de grappige, eenvoudige, laagdrempelige geheimen om je eigen flora, fauna en fantasiewerelden te bedenken en tekenen die je ook vindt in haar geliefde bestsellerkleurboeken.
De stap-voor-stap oefeningen, inspirerende opdrachten en kleurpagina’s geven je creativiteit een kickstart. Teken je eigen inktwonderland prikkelt je fantasie en leert je de mooiste wezens en landschappen creëren met pen of potlood terwijl je tegelijkertijd je eigen tekenstijl ontwikkeld.

Johanna’s onderscheidende illustraties van weelderige wouden, onderwaterwerelden en magische koninkrijken hebben miljoenen mensen over de hele wereld betoverd. In deze gids leert ze je de kneepjes van het vak: de geheimen om je eigen wonderlijke werelden te maken door expressief tekenen.

De Schotse illustrator Johanna Basford verkiest potlood en inkt boven pixels. Haar fantasierijke gedetailleerde handgetekende illustraties zijn geliefd over de hele wereld.
Eerder verschenen van haar diverse kleurboeken in haar bekende stijl: Mijn geheime tuin, Het betoverde woud, De verborgen oceaan en Wereld van bloemen.

Boekgegevens

9789045324869

Titel :Teken je eigen inktwonderland
Auteur :Johanna Basford
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :November 2019
ISBN :9789045324869

2 antwoorden
 1. W9JQM
  W9JQM zegt:

  Jeetje, wat een mooie resultaten!

  Ik was al fan bij het idee dat een boek je uitdaagt om creatiever te worden.

  Het boek staat nu op mijn lijstje te blinken zodat ook ik binnenkort fijn aan het werk kan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.