Bespreking: Mijn natuurspeurpakket – Eryl Nash & Hannah TolsonGelezen

9789047711209

In het Lemniscaat Natuurlijk fonds van uitgeverij Lemniscaat vind je jeugdboeken over de natuur waarmee de jonge lezer kan kijken, speuren ontdekken en verwonderen.

Mijn natuurspeurpakket komt uit dit fonds en is ontzettend leuk om in de zomervakantie samen met je (klein-)kind, nichtje / neefje of… te gaan doen.

Het is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Afhankelijk van de leeftijd kun je de kinderen natuurlijk meer begeleiden of juist meer zelfstandig laten doen. Het hoeft natuurlijk niet allemaal op één dag. Met dit boek kun je in de vakantie meerdere keren op pad gaan en ermee aan de slag gaan. Het geeft kinderen een interessante bezigheid en laat ze op een andere manier naar hun omgeving kijken. Zowel buitenshuis met onder andere het speuren als thuis bijvoorbeeld met knutselen uit het boek kunnen kinderen zich hiermee vast prima vermaken. Bovendien is dit ook heel leuk en gezellig om samen met een kind te doen. En al doen de kinderen het omdat het erg leuk is om te doen ze zullen er ongetwijfeld ook iets van opsteken.

Kinderen kunnen bewust op pad gaan maar het is ook leuk om de map steeds mee te nemen zeker voor het zoeken naar dieren en planten.

ConniesBoekenblog-JMF-20190712-0001Het speurpakket heeft een vrolijke hardcover omslag en heeft aan de binnenkant een klem zodat je dat (door de stevige omslag) meteen als klembord gebruikt kan worden.
Ook bevat het een opbergmapje met daarin:

 • Een poster
 • Speurbladen
 • Doebladen
 • Een knutselboek

Poster
Dit is een stevige poster met vlinders, vogels, planten, pootafdrukken, bladeren en paddenstoelen erop. Er staat steeds een naam bij en een open vakje, zodat er gespeurd kan worden naar wat er op de poster te zien is en het dan afgevinkt kan woorden. Dat niet alles gevonden zal worden hoeft geen punt te zijn, de overige kun je gewoon open laten voor later of je gaat hierover informatie zoeken in boeken of internet.

Speurbladen
Er zijn vijf speurkaarten die je met de klem vast kunt zetten in de speurmap.
Hierop staan opdrachten en een verdere uitwerking van de opdracht. De opdrachten zijn een combinatie van kijken, speuren en van tekenen / creatief
Hierbij wordt kort ook wat informatie gegeven en een tip.
De onderwerpen zijn:

 • Mijn natuurspeurkaart
 • Mijn tien minuten trektocht
 • Wrijfafdruk van schors
 • Speurbeestjes
 • Wrijfafdruk van bladeren

ConniesBoekenblog-JMF-20190712-0002Doebladen
Er zijn vijf doebladen met gekleurde afbeeldingen erop met bijbehorende namen. En een telvel waarop het kind van alle doebladen kunt afvinken wat hij / zij gezien heeft. Ook dit kan handig vastgezet worden met de klem.
De onderwerpen van de doebladen zijn:

 • Vlinders / motten
 • Paddenstoelen / kriebelbeestjes
 • Tuinvogels / Bosvogels
 • Dierensporen / nachtdieren
 • Vliegende insecten / bladeren

Het knutselboek
Dit is een boekje met teken, knutsel en ontdek activiteiten.
In de inleiding staat er het een en ander over het speurpakket en wat handige tips. Zoals hoe je kunt zien dat er dieren in de buurt zijn geweest, of wat je nodig hebt voor een natuurspeurtocht.
Daarnaast staan er een aantal knutselopdrachten met ook veel tips hoe je dieren kunt speuren of naar jou toe kunt laten komen. Hierbij is wel hulp van een ouder kind of volwassene nodig maar door de duidelijke plaatjes zal het kind ook zelf goed kunnen zien welke stappen hiervoor gezet moeten worden.
Onderwerpen zijn onder andere: Maak een vlinder voederschaal / Natuurkunst / Dierendetective / Maak een wormenflat.

Hier vind je de link naar mijn bespreking van het Lemniscaat natuurlijk fonds.

Informatie uitgeverij Lemniscaat

Wordt een echte natuurdetective met jouw eigen klembord
Ga op pad en vergeet je klembord niet: daarin zitten je speurkaarten, een knutselboek, doebladen en een prachtige poster waarop je kunt afvinken wat je allemaal hebt ontdekt.
Of je nu een een balkonnetje hebt of een mega gazon voor je landhuis, met de tips in het knutselboek kun je van jouw omgeving een dierenparadijs maken met vogel en vlinder voederbakjes, hotels voor minibeestjes en een tuintje in de vensterbank.

Als een echte detective kun je vogels spotten van achter je raam, buiten een nachtnatuurwandeling maken en leer je hoe je een voetafdruk kunt zetten om daarmee te ontdekken wie jouw tuin hebben bezocht.

Het klembord laat je waar je ook komt – ook in bos en park, op de hei of in de duinen – met nieuwe ogen naar de natuur om je heen kijken en ermee aan de slag gaan. Niet alleen kun je alle beestjes en plantjes herkennen en afvinken, maar je kunt ook afdrukken van schors of bladeren maken, je natuurspeurkaart tekenen of een tien- minuten- trektocht maken.

Een mooi, leerzaam en leuk pakket en zeker in de lange zomervakantie de moeite.

Boekgegevens

9789047711209

Titel :Mijn natuurspeurpakket
Auteur :Eryl Nash & Hannah Tolson
Uitgever :Lemniscaat
Verschenen :April 2019
ISBN :9789047711209
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.