Gelezen: Twee kleine visjes – M.J. ArlidgeGelezen

9789022594568

M.J. Arlidge schrijft al jaren scenario’s voor Britse crimeseries. Met Iene miene mutte debuteerde hij als thrillerauteur en introduceerde hij inspecteur Helen Grace ondertussen zijn er al tien boeken verschenen met Helen Grace in de hoofdrol en is de serie een wereldwijd succes.

Met Twee kleine visjes wil de auteur in twee verhalen laten zien hoe Helen Grace de persoon geworden is die haar fans nu kennen. De verhalen geven een kijkje in haar jeugd en bij de start van haar carrière bij de politie.
In de inleiding zegt de auteur onder andere:
Wie is deze onbevreesde ogenschijnlijk onverwoestbare vrouw, die op serie moordenaars jaagt zonder aan zich zelf te denken? Waarom is ze zo gekweld, zo gejaagd en zo alleen? En waarom is ze vastbesloten om haar ziel, haar hele identiteit verborgen te houden?

De twee verhalen geven hier een goed beeld van wat de lezers van de serie ongetwijfeld zeer zal boeien. Maar ook wanneer je, zoals ik, de serie nog niet kent zijn het indrukwekkende en pakkende verhalen. Beide verhalen zijn sterk opgebouwd en geven je als lezer die de serie nog niet gelezen hebt niet het gevoel dat je iets mist. Het zijn complete goed geschreven verhalen die mooi afgerond zijn en waarin van alles gebeurd. Deze novelles zijn ideaal wanneer je geen dik boek wil oppakken. Maar ook om kennis te maken met het werk van M.J Arlidge. Ik ben nu in elk geval zeker benieuwd naar de serie en naar Helen Grace.

De sfeer in beide verhalen is anders en ook de schrijfstijl verschilt in beide verhalen.
Alles in de wind is qua inhoud heftig en laat op huiveringwekkende manier misstanden in weeshuizen zien. Hoofdpersoon Jodie vertelt haar verhaal en dat van andere kinderen in het weeshuis. Je kunt haar angst en machteloosheid voelen en kunt niet anders dan bewondering voelen voor haar vindingrijkheid en haar doorzettingsvermogen. Het is een spannend en aangrijpend verhaal.

Schuitje varen is een stuk langer dan het eerste verhaal. Ook hier worden sociale misstanden in het verhaal verwerkt. Waar de stijl in het eerste verhaal kort en krachtig is, is dat hier meer vertellend. Het is een mysterie / onderzoek waarin de jonge Helen Grace zich stort wanneer ze vermoed dat er bij een tragisch ongeval meer aan de hand is.
Je volgt het onderzoek van Grace en de (logische) wendingen die het neemt. Daarnaast zie je hoe Helen Grace moet opboksen tegen vooroordelen en hoe ze regelmatig de regels breekt. Iets wat voor lezers van de serie vast bekend voorkomt.
Het verhaal hield zonder moeite van het begin tot het einde mijn aandacht vast en zit goed in elkaar.

Achterflap

Alles in de wind
De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Misschien blijft ze dit keer ongedeerd en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen. Maar wat voor persoon zal ze moeten worden om eindelijk vrij te zijn?

Schuitje varen
Helen Grace is op achttienjarige leeftijd net afgestudeerd van de politieacademie als ze wordt ingedeeld bij de verkeerspolitie. Binnen het team vindt iedereen het een saaie functie, maar dagelijks rondrijden op haar motor bevalt Helen wel. Wanneer ze wordt opgeroepen bij een verkeersongeluk van ongekende schaal, blijkt het om een fatale botsing te gaan. Maar waar haar collega’s uitgaan van een tragisch ongeval, heeft Heleen haar twijfels. Waarom riskeerde het slachtoffer zijn leven door een drukke snelweg over te steken? Of was hij voor iets op de vlucht?

Boekgegevens

9789022594568

Titel :Twee kleine visjes
Auteur :M.J. Arlidge
Uitgever :Boekerij
Verschenen :oktober 2021
ISBN :9789022594568

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.