Blogtour: Mademoiselle Coco en het parfum van de liefdeBlogtour

9789492037886

Voor uitgeverij Brandt doe ik mee met de blogtour van het boek Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde van Michelle Marly. Een boek dat ik heel graag wilde lezen omdat ik Coco Chanel een fascinerende vrouw vind, maar ook omdat Chanel N°5 al jaren mijn lievelingsparfum is. Het is een parfum dat niet alleen fantastisch ruikt maar waar ook een speciale en romantische sfeer omheen hangt.
Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt blijkt wel uit de vele reacties die ik kreeg op mijn winactie van het boek. Vele vrouwen (meestal), waren net als ik in de ban van het parfum en de vrouw die het lanceerde en wilden hier graag meer over lezen.

Voor de fans van het parfum is dit boek dan ook zeker een mustread. Je leest het hele proces van hoe het idee ontstaan is, de zoektocht naar het ideale parfum en het ontwikkelen van en de uiteindelijke succesvolle lancering. Hierbij krijg je ook een kleine blik op het mode imperium van Coco Chanel en een prachtig tijdsbeeld van de periode waarin Coco Chanel leefde. Daarnaast vind je in het boek een aantal interessante feitjes / weetjes over zowel Coco Chanel als over het parfum. Zoals waarom ze Coco genoemd werd terwijl haar echte naam Gabrielle was, het verhaal over de parels die onuitwisbaar bij het plaatje van Coco Chanel horen, de inspiratie voor de vorm van het flesje. En waar de naam van het parfum vandaan komt en welke speciale betekenis het nummer 5 voor Coco Chanel had.

Een mustread voor de fans van Chanel N°5

Dat de blogtour deze maand plaatsvindt is geen toeval. Deze maand is het 100 jaar geleden dat Coco Chanel haar grote liefde verloor. De man met wie ze al ruim 10 jaar samen was en die ondanks dat hij getrouwd was een hartstochtelijke verhouding met Coco Chanel had.
Ze was ziek van verdriet en kapot van het feit dat ze niet bij de uitvaart mocht zijn. Vrienden maakten zich grote zorgen om haar omdat ze nog maar een schim van zichzelf was. Tot haar beste vriendin met het voorstel kwam kwam om het laatste idee van de geliefde van Coco Chanel te verwezenlijken. Het maken van een eigen parfum, dat nu als ode aan haar geliefde het ultieme liefdesparfum moest worden.
Hierdoor leefde Coco Chanel helemaal op en zo begon 100 jaar geleden haar zoektocht naar een uniek en sensationeel parfum.

In vier delen wordt beschreven / verteld hoe het van een idee tot het daadwerkelijk maken van het parfum gekomen is. Aan het einde van het boek wordt nog kort verteld hoe het verder ging met Coco Chanel en een andere personages uit het boek. Een fijne toevoeging die ik met plezier gelezen heb.
Naast het ontwikkelen van het parfum lees je ook over het liefdesleven van Coco Chanel en over de (bekende) personages in haar leven. Door de proloog, en hier en daar een terugblik, krijg je ook een beetje informatie over haar jeugd en haar verleden.
Haar eenvoudig afkomst en hoe dat van invloed is op haar leven loopt als een rode draad door het boek. Ook de gevolgen van de revolutie in Rusland zie je terug in het verhaal. In de uppercut Class met wie ze omgaat zijn vele gevluchte Russische aristocraten. Veelal zijn ze straatarm maar hebben ze nog wel de status en grandeur van vroegere tijden om zich heen hangen. Een van deze mannen speelt een belangrijke rol in haar leven en bij het tot stand komen van het parfum.

De omschrijvingen van het tijdsbeeld en de personages om Coco Chanel heen zijn fascinerend en leuk om te lezen. Maar het nadeel van deze rijkdom aan informatie is wel dat de aandacht regelmatig bij Coco Chanel weg gehaald wordt. Als lezer had ik dan toch liever meer gelezen over de hoofdpersoon van het boek. Het heeft soms iets meer weg van een levendige documentaire dan van het meeslepende stukje levensverhaal dat ik verwacht had. Als lezer had ik me graag iets meer betrokken gevoeld bij het verhaal en nog iets meer in het leven en de emoties van Coco Chanel willen duiken.

Na het lezen van het nawoord van de auteur kreeg ik wel een idee waarom de personages om Coco Chanel zoveel aandacht krijgen in het boek en waarom ze als persoon niet helemaal tot leven komt. De auteur vertelt dat ze het moeilijk vond om veel accurate feiten over het leven van Coco Chanel te achterhalen voor haar boek. Tijdens haar leven had het mode icoon haar eigen leven meerdere keren herschreven en een mysterieuze sfeer om zich heen geweven.
Michelle Marly heeft voor haar boek (naast de beschikbare documentatie) veel informatie gezocht in boeken en artikelen over de mensen aan de zijde van Coco Chanel. Zoals onder andere haar beste vriendin Misia Sent, Pablo Picasso, Maria Pavlvna Romanova en vele anderen.
Na zoveel onderzoek is het begrijpelijk dat ze deze personages ook een prominente plek in het boek wilde geven.

En het is eigenlijk ook wel heel speciaal dat deze vrouw die zoveel bereikt heeft en de wereld een sensationeel parfum gebracht heeft nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven heeft. Zo blijft haar mythe ondanks alles wat we wel v@n haar weten nog altijd bestaan.

De andere boekbesprekingen van de blogtour kun je via deze link vinden: http://www.uitgeverijbrandt.nl/item/blogtour-coco-chanel

Boekgegevens

9789492037886

Titel :Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde
Auteur :Michelle Marly
Uitgever :Brandt
Verschenen :Januari 2019
ISBN :9789492037886