Recensie: Nice – Kiki van DijkRecensie, 3 sterren

9789401610100

Jacky is een bekende parfumeur die in Delft werkt in het familiebedrijf. Oorspronkelijk komt ze uit Nice maar daar denkt ze niet graag aan terug vanwege gebeurtenissen uit haar jeugd. Maar dan krijgt ze bericht dat haar zus Christine, die in Nice woont, na een val van een balkon in coma is geraakt.

Zonder te aarzelen vertrekt ze naar Nice om bij haar zus te zijn en om te achterhalen wat er met Christine gebeurt is. Het wordt een zware tijd voor Jacky, ze wordt geconfronteerd met haar verleden en beseft dat ze haar mysterieuze familie geschiedenis niet langer kan negeren. Wat het haar ook zal brengen ze is nu bereid om haar verleden onder ogen te zien. En alsof dat niet genoeg is blijken er aanwijzingen te zijn dat de val van Christine geen ongeluk is.

Als ik Nice in slechts één woord zou moeten beschrijven dan is dat zonder twijfel leesplezier. Nice is echt een boek waarin je begint te lezen en het daarna niet meer weglegt. Het leest vlot en heeft eenvoudig maar krachtig taalgebruik waardoor de auteur met weinig woorden veel over weet te brengen. Zo weet ze in het begin van het boek al snel het karakter en het leven van Jacky neer te zetten en geeft ze een beeldende impressie van Nice.

Het is al snel duidelijk dat Jacky niet alleen van slag is door het ongeluk van haar zus maar dat er door de terugkeer naar Nice allerlei onwelkome herinneringen aan haar jeugd terugkomen.
Terwijl Jacky aan het ziektebeeld van haar zus zit en probeert te achterhalen wat er met Christine gebeurd is loopt ze steeds meer tegen de geheimen uit haar verleden aan. Wanneer er een mogelijk verband is met wat er met haar zus is geweest gaat ze op onderzoek uit naar haar familiegeschiedenis.
Het boek laat je kennis maken met het werk van Jacky als parfumeur en haar goede neus die ze nodig heeft voor haar werk blijkt ook nu zijn voordelen te hebben. Ook wordt de sfeer en het leven in Nice neergezet samen met een aantal kleurrijke personages die daar wonen. En tegen die achtergrond gaat Jacky op een speurtocht naar de omstandigheden van het ongeluk van haar zus en naar haar verleden. Dat dit haar veel stress en zorgen geeft kun je je als lezer goed begrijpen.

Het wordt allemaal iets ingewikkelder wanneer er sterke aanwijzingen zijn dat er misschien sprake is van een aanslag op het leven van Christine. Zeker wanneer zij en haar zus mogelijk is gevaar zijn. Ook krijgt ze steeds meer twijfels over het waarheidsgehalte over wat ze weet over haar kindertijd. Niets blijkt meer zeker te zijn voor Jacky en ze heeft steeds meer moeite om haar emoties ingeperkt te houden. Iets wat ze doet uit zelfbescherming vanwege het vele verdriet dat ze ervaren heeft.
Steeds meer aanwijzingen volgen, waarbij de vriend van Christine, een Rus uit de onderwereld en een vreemde man die Jackie stalkt steeds weer opduiken. Ook op privé gebied komt er steeds weer nieuwe informatie voor Jacky.
Uiteindelijk leidt dit niet alleen tot de ontknoping van wat er met Christine gebeurd is maar zorgt het er ook voor dat Jacky haar verleden los kan laten.

De personages en het verhaal zijn beslist niet diep uitgewerkt of heel verrassend, maar de manier van schrijven heeft iets dat pakt en je mee neemt in het verhaal. Het boek geeft een zeer aangename leeservaring en een aantal uren heerlijk leesplezier en dat compenseert heel veel.

Kiki van Dijk (1968) is in Utrecht geboren en heeft na haar Leidse studie, internationale betrekkingen, op verschillende plekken in de wereld gewoond. Ze schrijft thrillers die zich op tropische en bekende vakantiebestemmingen afspelen, waaronder Ibiza en Bali.

Boekgegevens

9789401610100

Titel :Nice
Auteur :Kiki van Dijk
Uitgever :Xander
Verschenen :April 2019
ISBN :9789401610100
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.