Bespreking: Bloemschikken 2.0 – Katie Smyth & Terri ChandlerGelezen, Creatief

9789022335307

Deze keer bespreek ik op mijn blog een boek over bloemschikken, Bloemschikken 2.0 van Katie Smyth en Terri Chandler. Een boek waarmee je aan de slag kunt gaan met kransen en decoraties met verse, wilde en gedroogde bloemen.
En bij een creatieve bespreking hoort wat mij betreft ook uitproberen wat in het boek beschreven staat. Dat heb ik met veel plezier gedaan en er vele foto’s van gemaakt. De foto’s van het eindresultaat kun je in dit verslag vinden. De “werk in uitvoering“ foto’s heb ik in een apart verslag gezet.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181103-0001Bloemschikken 2.0 is een heerlijk boek om door te bladeren en inspiratie op te doen, of je nu (net als ik) een beginner bent of al ruimschoots ervaring hebt met bloemschikken. De vele mooie foto’s zijn een lust voor het oog en alleen daarom is het boek eigenlijk al de moeite waard.
De indeling is heel duidelijk en overzichtelijk, en de lay-out is ruim en prettig leesbaar. Leuk is ook dat achterin een lijst staat met de Latijnse namen van de gebruikte bloemen.

Het boek begint met persoonlijk voorwoord van de auteurs waarin ze onder andere iets over zichzelf schrijven en hun passie voor bloemen. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat ze het belangrijk vinden om iets te maken met een betekenis. Zo steken Katie Smyth en Terri Chandler bij een bloemenkrans voor een bruiloft altijd veel bloemen die staan voor “eeuwigdurende liefde“. Dit soort informatie geeft voor mij toch net weer wat extra’s aan het boek en maakt het meer dat een werkboek.
Daarna vertellen ze iets over het gebruik van het boek waarbij het belangrijkste uitgangspunt is dat er geen regels bestaan. Hier zeggen ze o.a. over:

Gebruik onze aanwijzingen onze aanwijzingen slechts als richtlijn. Wat wij zo leuk vinden aan dit soort projecten is dat ze instinctief en ongekunsteld zijn. Hoe ze eruit zien hangt helemaal af van het gebruikte materiaal en de creativiteit van de gene die ze maakt. Waar mogelijk hebben we geprobeerd om bij de projecten maten en hoeveelheden te vermelden, maar ook dit zijn slechts richtlijnen. We willen dat je vertrouwt op je eigen smaak en oordeel als het gaat om de soort en hoeveelheid planten en bloemen die je voor jou krans nodig hebt.

Een fijne insteek voor een creatief boek en dat is ook precies de manier waarop ik met het boek aan de slag ben gegaan. Wel merkte ik hierbij dat het voor een beginner best nog een hele onderneming was ondanks de pagina’s met uitleg die voorin het staan.

  • Een uitgebreide lijst met benodigdheden en uitleg hierover
  • Soorten kransen
  • Basisvormen van de krans, met materialen, werkwijze en tips
  • Oasis weken, twee soorten en tips
  • Omwikkelen: uitleg, binddraad op rol, losse steekdraden, werkwijze en tips

In het boek zijn er vier verschillende categorieën om mee te gaan bloemschikken. Ieder met een aantal projecten die steeds beginnen met een persoonlijke toelichting van de auteurs. Daarna volgt de werkwijze en de benodigde materialen en bloemen / bladgroen. De werkwijze wordt onderverdeeld in een aantal overzichtelijke stappen. En ondersteund door foto’s.

Daarnaast worden er leuke en praktische tips gegeven.

De projecten die je in dit boek kunt vinden zijn:
Vers: Rozenkrans voor stoel / Hangende touwkrans / Weidebol / Wilde voorjaarskrans / Midzomerkrans.
Wild geplukt: Geometrische vormen van blad / Spiegelguirlande / Nazomerkroon / Bladerkrans met messingdraad.
Gedroogd: Bloemenwand / Rustieke muurhanger / Tropische krans / Judaspenningmobile / Bosjes keukenkruiden / herfstkrans /
Kerstsfeer: Grote dennenkrans / Minikrans als cadeauverpakking / Kerstkransenfabriek

Al met al genoeg informatie, variatie en inspiratie om zelf met bloemschikken te beginnen.
Met het doorbladeren en lezen in het boek ontdekte ik al snel dat je best veel nodig hebt waneer je begint met bloemschikken zoals ik. Ik besloot dan ook om eerst op mijn gemak eens rond te kijken en het een en ander te gaan kopen voordat ik zou beginnen. Bij mijn schoonvader kon ik wat spullen lenen en thuis had ik een herfstmandje staan dat goed hergebruikt kon worden. Bij de action en de So-Low kocht ik wat eenvoudige en goedkope kunststof spullen en besloot een low budget herfstkrans hiervan te maken geïnspireerd op de (herfst)kransen in het boek.

Dit is het resultaat:

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181104-0011

Ook met verse bloemen ben ik aan de slag gegaan, mijn inspiratie hiervoor was de midzomerkrans. Alleen maakte ik er een herfstkrans van en liet ik de takken iets minder uitsteken. De bloemen ging ik halen bij een bloemist bij mij in de buurt waar ik al jaren kom en die ook vriendelijk meedacht met wat ik allemaal kon gebruiken. Het was voor hem geen enkel punt om halve en kwart bosjes bloemen te verkopen.
Met de omschrijving en de foto’s in het boek ben ik stap voor stap mijn krans gaan opbouwen.

En dit is het resultaat:

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181104-0003

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181104-0008

Er waren nog een paar roosjes over en die heb ik in een klein vaasje gezet:

Meer foto’s van het maken van de kransen kun je hier vinden…

 

Over de auteurs
Katie Smyth en Terri Chandler zegden een tijd geleden hun baan vaarwel om een bloemenzaak in Londen te beginnen: WORM London.
Ze werkte als bloemstylistes voor huwelijken, feestjes, magazines, boeken en t.v. programma’s.
Katie en Terri brachten hun jeugd door in Ierland, waar ze omringd werden door bloemen, groen en natuur in alle seizoenen. Daar komt hun inspiratie vandaan. Ze zijn gefascineerd door de betekenis van bloemen: https://www.weareworm.com/

Achterflap

Er is niets mooiers dan de eerste narcissen in de lente, enorme pioenrozen vroeg in de zomer, het oranje blad aan beukentakken in de herfst of met mos begroeide twijgen in de winter. Welk jaargetijde het ook is, iets maken met het groen dat je tijdens een wandeling of in je tuin hebt geplukt, geeft veel voldoening en brengt de schoonheid van de natuur in huis.
Katie en Terri, twee jonge bloemstylistes, helpen je hierbij met projecten, ideeën en tips voor frisse creaties, fleurige decoraties en moderne kransen.

In Bloemschikken 2.0 leer je stap voor stap een frame maken, dat je opvult met bloemen bladeren of groen tot een oogstrelend resultaat. Je maakt de mooiste kransen, guirlandes en decoraties met snijbloemen, in het wild geplukte bloemen, droogbloemen, herfstbladeren en alle tinten groen.

Boekgegevens

9789022335307

Titel :Bloemschikken 2.0
Auteur :Katie Smyth & Terri Chandler
Uitgever :Standaarduitgeverij
Verschenen :Juli 2018
ISBN :9789022335307

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.