Gelezen: Helsinki – Nathalie PagieGelezen

9789022589236

Van Natalie Pagie heb ik al diverse thrillers met plezier gelezen en ook dit boek is weer de moeite waard. Met een intrigerende hoofdpersoon, gruwelijke moorden en een politie onderzoek dat gehinderd wordt door politiek gekronkel zorgt dat dit verhaal je gedurende het hele boek blijft boeien. Wat mij betreft mag er nog een boek met rechercheur Talin Ilvers volgen omdat ik graag meer over haar en haar collega’s wil lezen.

Het verhaal speelt zich af in Helsinki, waar de toeristen voor veel extra inkomsten zorgen. De lokale overheid houdt dan ook angstvallig verborgen dat er ieder jaar in oktober iemand gruwelijk wordt vermoord en verminkt. Dit zou toeristen af kunnen schrikken en bovendien is de lokale overheid (met burgemeester Katri Hendriksen aan het hoofd) van mening dat er sprake is van toeval en niet van een seriemoordenaar.
In oktober is er weer een moord gepleegd die te gruwelijk en grotesk is voor woorden en weer is het slachtoffer verminkt. Inspecteur Turunen en zijn team worden op de zaak gezet. Zij krijgen versterking van een nieuwe collega Talin Ilves die vanuit Parijs naar de Finse hoofdstad is verhuist om hier bij de politie te gaan werken.

Talin heeft echter een verborgen agenda en is alleen hier komen werken om te achterhalen wat er met haar tweelingzus is gebeurd. Acht jaar geleden (in oktober) is haar zus in Helsinki spoorloos verdwenen en is er nooit meer een spoor van haar gevonden. Sinds de verdwijning van haar zus is het leven van Talin tot stilstand gekomen en functioneerde ze al die jaren op automatische piloot. Ze wil weer verder met haar leven en gaat op zoek naar haar zus, om uit te vinden wat er gebeurd is en of haar zus nog leeft. Als lezer krijg je heel goed mee wat dit met haar doet en is heel invoelend beschreven

Talin kijkt met belangstelling naar het moordonderzoek en heeft al snel het idee dat de politie het verkeerd aanpakt. Dit wordt haar niet in dank afgenomen en ze ondervindt weerstand van een aantal collega’s. Haar collega’s en andere mensen die met het onderzoek te maken hebben, zoals de burgemeester, en de officier van Justitie hebben alleen een goed uitgewerkte achtergrond en een eigen kenmerkend karakter. Ook hun verhalen vormen onderdeel van het boek. Dit is heel goed gedaan en de persoonlijke verhalen en de verhaallijnen van het onderzoek lopen gedurende het boek kriskras door elkaar. Om op het einde allemaal mooi op hun plek te vallen.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld waarbij Talin duidelijk de hoofdrol speelt. Een erg sympathieke en goed uitgewerkte rol is hierbij ook weggelegd voor een nieuwe vriendin die Talin maakt op het werk. Niet alleen vanwege de warme vriendschap die er ontstaat, maar ook vanwege de onschatbare hulp die deze vriendin kan bieden bij de zoektocht van Talin naar haar zus. En vanwege de hartverscheurende vooroordelen en pesterijen die een aantal collega’s heeft t.o.v. deze vrouw.
Schuingedrukt wordt er in het boek ook verteld (in de ik-vorm) door iemand die brieven schrijft en zich verantwoordt voor de moorden. Als lezer weet je dan ook iets meer dan de politie, desondanks blijft het nog een raadsel wat er allemaal in Helsinki gebeurt, en of er verband is met de verdwijning van de zus van Talin.

Wanneer je begint met het boek, zit je snel in het verhaal doordat je zonder moeite de personages voor je ziet, het onderzoek heel reëel overkomt en de manier van schrijven pakkend is. Het verhaal wordt steeds complexer en ingewikkelder en er blijkt ook binnen de lokale overheid van alles te gebeuren.
Met goed opgebouwde maar toch verrassende wendingen, persoonlijke verhalen die al dan niet met de zaak te maken hebben, een gecompliceerd politieonderzoek en de zoektocht van Talin naar antwoorden over haar tweelingzus levert dit een thriller op die ik van harte kan aanbevelen.

Achterflap

Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen op zoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden – vermoord en gruwelijk verminkt. Politie en Justitie houden de zaak stil. Zij vrezen imagoschade voor Helsinki, juist nu steeds meer toeristen de weg naar de Finse hoofdstad weten te vinden.

Rechercheur Talinn Ives mijdt de stad al sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. Haar timing had niet slechter kunnen zijn. Want als de nachten langer worden en de herfstkou in je botten kruipt, betekent dat maar een ding: het is bijna oktober…

Boekgegevens

9789022589236

Titel :Helsinki
Auteur :Nathalie Pagie
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Oktober 2020
ISBN :9789022589236

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.