Recensie: Dodelijke ambitie – André HoogeboomRecensie, 3 sterren

9789045213590

Dodelijke ambitie is de debuut thriller van André Hoogeboom, auteur van o.a. Formule 1 en het boek Max over Max Verstappen. Het boek speelt zich af in de wereld van de Formule 1 en wanneer je, net als ik, de Formule 1 op de voet volgt is dit een fascinerend kijkje achter de schermen in de racewereld. In het verhaal volg je als lezer een heel race seizoen waarbij de bekende circuits voorbij komen en veel herkenbare situaties die erbij horen. Zoals de grote belangen die op het spel staan en het hele mediacircus om de Formule 1 heen. Maar ook alle beslissingen groot en klein die genomen moeten worden komen voorbij. Variërend van op welke banden er gereden moet worden tot beslissingen over investeringen die miljoenen gaan kosten.
De opwinding en de spanning die bij het racen horen en de fascinatie die insiders en fans hebben voor deze sport is goed overgebracht in dit boek.

Ook één van de hoofdpersonen, William Beck is fan van de formule 1. Hij is een succesvolle en schatrijke ondernemer en heeft zich ingekocht als sponsor bij Forster Racing, een team dat het op alle punten slecht doet in de Formule 1. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Forster Racing op het punt staat om failliet te gaan.
Maar dan weet Forster Beck over te halen om het team te kopen. Beck heeft grootse plannen met het team en wil doorstoten naar de top van de Formule 1. Iets wat zelfs als er heel veel geld ingestoken wordt jaren kost om te bereiken. Maar Beck wil snel resultaten en neemt een illegale short-cut in zijn weg naar de top. De vraag hoe ver hij wil gaan voor zijn doel lijkt voor hem niet moeilijk.
Maar dan gaan zijn plannen vruchten afwerpen en zijn raceteam boekt succes na succes en de hele wereld kijkt mee. Ook mensen die rond gaan neuzen en achter de illegale praktijken komen van Beck en zijn nieuwe teambaas Kalle. Wanneer deze informatie openbaar gemaakt wordt dan is het afgelopen met het team en met de reputatie van Beck. Opnieuw moet hij beslissen hoe ver hij wil gaan en deze keer neemt hij een beslissing die hem nog verder van het rechte pad afbrengt. En zo gaat het van kwaad tot erger en raken er zelfs mensen gewond en vallen er doden. Waar ligt de grens?

Op zich zit hier een spannend verhaal in maar jammer genoeg is de spanning in het boek ver te zoeken. De proloog geeft al aardig wat weg over het verloop van het verhaal en de ontwikkelingen zijn redelijk voorspelbaar.
De schrijfstijl is vertellend en geeft een helder en duidelijk beeld van wat er allemaal gebeurd en over de hoofdpersonen. Maar het is erg afstandelijk en weet je wel te interesseren in het verhaal maar niet echt mee te slepen. Ondanks dat er sprake is van onder andere fraude, spionage, moord en afpersing. Het is steeds de combinatie met de levensechte en sprankelende neergezette Formule 1 wereld die maakt dat het boek de moeite waard blijft.
Het verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld die, op 1 uitzondering na, allemaal wat vlak blijven en niet helemaal weten te overtuigen. Teambaas en oud wereldkampioen Kalle komt wel sterk naar voren en is daardoor niet alleen geloofwaardiger maar ook leuker om over te lezen.

Al met al is het een boek dat voor de fans van de Formule 1 zeker de moeite waard is maar als thriller toch het nodige aan spanning mist.

Boekgegevens

9789045213590

Titel :Dodelijke ambitie
Auteur :André Hoogeboom
Uitgever :Karakter
Verschenen :Juli 2018
ISBN :9789045213590

1 antwoord
  1. Erwin Z
    Erwin Z zegt:

    Een goede recensie precies zoals ik het boek ook heb ervaren. Het leest makkelijk weg. Wel had ik moeite met de namen. Foster is in het boek en raceteam terwijl Foster in het echt sponsort. William Beck doet me dan weer teveel verwijzen naar Williams waardoor dat (vooral in het begin) wat verwarring gaf. Maar wie van Formule 1 houdt is dit wel een boek om te lezen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.