Gelezen: Hemelvuur – Francesca HaigGelezen

9789400504783

Hemelvuur is het tweede deel van de Fire Sermon trilogie van Francesca Haig. Achterop het boek (zie onderaan) staat een uitgebreide samenvatting van deel 1. Samen met de terugblikken die in het begin van het boek gegeven worden is dat waarschijnlijk genoeg om Hemelvuur los te kunnen lezen.
Toch is het aan te raden om gewoon bij deel 1 te beginnen omdat de vreemde band van afkeer en afhankelijkheid die Cass en haar tweelingbroer hebben goed uitgelegd wordt in het eerste deel. Naast alle gevaren, ontdekkingen, en gruwelijke gebeurtenissen blijft ook in Hemelvuur de tweeling band van Cass en Zach een belangrijke rol spelen.

Een vreemde band die je als lezer in alle drie de boeken blijft intrigeren.

In de start van het boek wordt duidelijk dat Cass het heel moeilijk heeft. Iets wat je als lezer heel goed kunt invoelen. Ze heeft haar geliefde verloren, heeft last van vreselijke visioenen die haar bijna gek maken, bij het verzet haten veel mensen haar vanwege haar broer en alle doden op het eiland. En dan is er nog de ontdekking van de reservoirs waarin de Omega’s opgeslagen worden zodat hun Alpha tweelinghelften geen last van ze hebben. Ze zijn niet dood, want dan gaan de Alpha’s ook dood. Maar leven ook nauwelijks nog.
Hiervoor heeft de Raad technieken gebruikt die na de nucleaire ramp verboden waren. Het gevolg hiervan is dat het verzet een machtige Alpha bondgenoot krijgt in hun strijd tegen de Raad. Hij veracht Omega’s maar is nog sterker tegen verboden technologie. Een goed opgebouwd verbond dat er voor zorgt dat het verzet nu een reëele kans maakt om de Raad te verslaan en de reservoirs af te breken. En een prima manier om Omega’s en Alpha’s te laten samenwerken en heel voorzichtig en vaak met tegenzin toch wat respect voor elkaar te laten krijgen.

Cass leeft op de hoop dat Omega’s en Alpha’s ooit gelijkwaardig kunnen samenleven en deze samenwerking geeft haar een sprankje vertrouwen. Wat zij en de andere leden van het verzet ook op de been houdt is de hoop dat het Elders gevonden zal worden en dan een betere toekomst wacht.
In het boek is deze hoop hard nodig want er komen zware gevechten tussen de Raad en het verzet waarbij vele doden vallen. En de reservoirs zijn om te lezen al een verschrikking dus voor de personages in het boek absoluut vreselijk.
Vooroordelen, onderlinge strijd, verraad, honger, angst en talloze doden (waaronder kinderen) en gewonden zorgen voor een grimmige en sombere sfeer in het boek.

De zoektocht naar documenten uit het verleden die meer inzicht geven over de tijd net na de ramp is dan ook een welkome afleiding. Bovendien komen er interessante feiten naar boven en lees je veel over het ontstaan van de tweelingen. En er komen vreselijke gruwelijke geheimen naar boven die grote impact en gevolgen hebben. Het is goed beschreven en neergezet hoe de diverse personages verschillend om gaan met deze informatie en hoe zij die willen gebruiken.

Het is een verhaal dat van begin tot het einde je aandacht vast weet te houden, ook al is de start wat traag en zijn er wat lang uitgewerkte gebeurtenissen. Vooral Cass is goed uitgewerkt. De andere personages missen hier en daar wel wat aan diepgang waardoor je minder goed in deze personen in kan leven.
De opbouw is over het algemeen logisch en geloofwaardig al zijn er een paar vrij abrupte wendingen.

Het einde bestaat uit een goede afronding van dit deel maar er gaat duidelijk nog veel gebeuren in het laatste deel…

Achterflap

Als zijn hart zou stoppen, dan stopte het mijne ook. Hij had me keer op keer verraden, maar onze gedeelde dood was de enige belofte die hij niet kon breken.

Vierhonderd jaar na nu heeft een nucleaire vuurzee huisgehouden op aarde. De natuur en de menselijke beschaving zoals wij die kennen zijn verwoest. Hoewel er geen sprake meer is van straling, komt ieder kind om raadselachtige redenen samen met een tweelingbroer of zus ter wereld. Elk paar bestaat uit een lichamelijk perfecte Alfa en een door een afwijking getekende Omega. De manier waarop de Raad, het hoogste orgaan van de overheersende Alfa’s, over de samenleving regeert, doet denken aan apartheid.
Omega’s worden gebrandmerkt en uitgestoten, en Alfa’s eigenen zich de schaarse hulp- en voedselbronnen toe. Maar zelfs voor de Alfa’s valt er aan één wrang feit niet te ontkomen: als de ene tweelingbroer of -zus sterft, dan sterft ook de andere.

Cass is uniek onder Omega’s: zij heeft geen lichamelijke afwijking maar gaat gebukt onder de last van een vooruitziende blik. Terwijl haar tweelingbroer Zach binnen de Raad steeds meer macht krijgt, koestert zij de gevaarlijkste droom die er is: die van een wereld waarin Alpha’s en Omega’s als gelijken naast elkaar leven. Ergens aan de andere kant van de oceaan, hoopt ze, bevindt zich een plek waar Omega’s in veiligheid kunnen leven. Maar om daar te komen moet ze eerst de kust bereiken, en Cass’ meedogenloze broer Zach zit haar en haar vrienden op de hielen……..

Boekgegevens

9789400504783

Titel :Hemelvuur – Fire Sermon 2
Auteur :Francesca Haig
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :September 2016
ISBN :9789400504783

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.