Gelezen: Vlam en As – Francesca HaigGelezen

9789400504790

In Vuurpreek en Hemelvuur is alles opgebouwd voor de grote finale in het laatste deel van de Fire Sermon trilogie: Vlam en as.
De wereld staat opnieuw op het punt om flink te veranderen maar de Alpha’s en de Omega’s hebben een totaal andere kijk op de toekomst.
Met de ontdekking van het Elders waar alle mensen als gelijken leven en de tweelingband door artsen verbroken is hebben de Omega’s weer hoop. Ze zien een toekomst voor zich waarin ze niet meer onderdrukt worden door de Alpha’s en waarin ze zelfs kinderen kunnen krijgen.
Maar er is een prijs aan het verbreken van de tweelingband verbonden, namelijk dat iedereen een kleine of grotere handicap heeft.
En dat willen de Alpha’s met hun perfecte en gezonde lichamen absoluut niet. Ze willen met oude wapens het Elders en de kennis om de tweelingband te verbreken totaal verwoesten. Cass ziet in haar visioenen hoe het Elders in vlammen op gaat en hoe een heel volk vernietigd wordt om de Alpha’s te laten bestaan.

In het boek hoor je via Paloma, die uit het Elders komt, alles over hun verleden en het leven zonder tweelingen. Het is leuk om te lezen hoe twee werelden elkaar ontmoeten die beiden een ramp overleefd hebben maar er anders uitgekomen zijn. Cass en haar vrienden kunnen zich geen voorstelling maken van een wereld zonder ongelijkheid en zonder tweelinghelft. Paloma kan zich niets voorstellen van de arrogantie en machtsmisbruik van de Alpha’s. Maar daar krijgt ze helaas al snel mee te maken wanneer de Raad haar gevangen wil nemen om meer over het Elders te weten te komen.

Voor Cass is het leven er alleen maar zwaarder op geworden. De visioenen drijven haar tot waanzin en haar leven loopt gevaar. Niet alleen heeft de Raad een prijs op haar hoofd gezet (en dat van haar broer), maar vele mensen wensen haar broer dood. En als ze Cass vermoorden dan zal ook Zach sterven. Ze wordt goed beschermd door het verzet vanwege haar gave, maar dat ze zich opgejaagd en onveilig voelt is als lezer goed te begrijpen.
Het wordt nog ingewikkelder wanneer haar broer om bescherming vraagt bij het verzet. Hij weet immers dat ze hem vanwege Cass zullen helpen.
Zijn rol komt in het boek niet echt uit de verf. Hij is de slechterik die nog steeds wrok voelt over zijn jeugd. Maar er komt weinig tot niets bij hem naar boven waardoor hij helaas niet veel meer wordt dan een vlakke botte boosdoener.

In het boek woedt een grimmige en heftige strijd tussen het verzet en de raad die aan vele mensen (inclusief hun tweelinghelften) het leven kost. Het verzet wil alle Omega’s bevrijden uit de reservoirs, de raad omver werpen en voorkomen dat de Alpha’s het Elders verwoesten.
Hierbij zijn er verschillende verhaallijnen die elkaar regelmatig kruisen en waarin vele bekenden uit de eerdere boeken weer een belangrijke rol spelen.

Zoals de ceremoniemeester, het voormalige raadslid, dat het verzet helpt om de reservoirs af te breken. Maar hoewel hij tegen de reservoirs is, is hij voorstander van de tweelingen. Hij is immers een perfecte Alpha. Dit zorgt voor een aantal conflict momenten die wat mij betreft nog meer uitgewerkt hadden mogen worden.
Ook Zoe, Sally en Piper zijn weer aanwezig en zijn fijne en interessante personages om over te lezen. Ieder met hun eigen persoonlijkheid en met uitdagende keuzes waar ze voor komen te staan. Keuzes waar je als lezer soms tegelijkertijd afschuw en begrip voelt.
De sfeer in het boek is vaak hard en grimmig. Daarom heb ik ook veel plezier beleefd aan het personage Elsa. Het is een sterke vrouw die ondanks alle ellende iets van warmte en huiselijkheid in het leven van Cass en anderen weet te brengen.

In het verhaal gaat de tijd steeds meer dringen en lijkt de verwoesting van het Elders onvermijdelijk. En ondertussen gaat de strijd heftig en bloederig door en ontstaat er binnen het verzet twijfel en tweespalt.
En op Cass ligt heel veel druk om de vindplaats van het wapen te ontdekken en haar broer in het gareel te houden. Het is zielig om te lezen hoe ze verwacht ieder moment waanzinnig te kunnen worden en dat ze het gevoel heeft dat ze nergens vat op heeft. Het is dan ook een logische stap dat ze zich gaat verzetten en het heft in eigen handen neemt en ze zelf bereid is te sterven voor het hogere doel.

Haar besluit zorgt voor nog meer vaart en spanning en een aantal wendingen die leiden naar het einde van het verhaal. Niet alle wendingen waren even geloofwaardig maar uiteindelijk wordt er toch een goed en tevredenstellend einde aan het verhaal gemaakt.

Achterflap

In een wereld, vierhonderd jaar na nu, worden alleen nog maar tweelingen geboren. De ene helft superieur en wreed, de andere helft ondergeschikt en vredelievend – Alpha’s en Omega’s. Vlam en As is het adembenemende slotstuk van de Fire Sermon-trilogie.

Cass, Piper, en Zoe voeren een race tegen de klok om te voorkomen dat de Alpha’s hun enige kans op redding saboteren. In een bloedstollende strijd stellen de Omega’s hun leven in de waagschaal om het wrede regime van de Alfa’s omver te werpen. Cass voelt zich verscheurd tussen haar wens voor een vreedzame, rechtvaardige wereld en haar loyaliteitsgevoel voor haar tweelingbroer Zach, haar aartsvijand.

Boekgegevens

9789400504790

Titel :Vlam en as. Fire Sermon 3
Auteur :Francesca Haig
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Januari 2018
ISBN :9789400504790
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.