Gelezen: De stille vallei, deel 3 van de Cirkel-trilogie – Nora RobertsGelezen

9789022581889

De Stille Vallei is het spannende en romantische slot van De Cirkel-trilogie. Het is een verhaal over duister en licht, overwinningen en verliezen, angst en moed, liefde en opoffering. Maar vooral over vriendschap en de macht van liefde die de Cirkel van 6 bij elkaar houdt en kracht geeft.

Er is een grote veldslag tussen demonen en mensen op komst is waarbij het lot van alle werelden op het spel staat. De machtige en wrede vampier Lillith leidt haar demonenleger en is vast van plan om de mensheid te vernietigen. De godin Morrigan heeft 6 mensen met speciale krachten bij elkaar gebracht om de wereld te redden.

In de eerste twee delen De cirkel van zes en Dans van de goden heb je als lezer de aanloop naar het alles bepalende gevecht gelezen, de karakters leren kennen en meegemaakt hoe twee stellen elkaar gevonden hebben. Hoewel het boek los leesbaar is raad ik toch aan om eerst de vorige delen te lezen zodat je extra kunt genieten van dit boek.

Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwse wereld van Geall en in de loop van het boek wordt uitgelegd waarom juist daar de eindstrijd plaats zal vinden. De hoofdrollen zijn deze keer voor Cian en Moira, die in de vorige delen al lieten doorschemeren dat ze gevoelens voor elkaar hebben.
Maar een relatie is onmogelijk. Cian is een eeuwenoude vampier en Moira is de toekomstige koningin van Geall. Hoewel Cian aan de goede kant staat (en om persoonlijke redenen Lilith wil verslaan) moet hij iedere dag weer vechten tegen de vampier in hem. En dat lukt hem prima. Het is dan ook hard en bitter voor hem dat de mensen van Geall hem toch wantrouwen en mijden. Hij houdt met hart en ziel van Moira maar doet er alles aan om dat niet te laten merken. Maar uit zijn beschermingsdrang t.o.v Moira verraadt hij zich telkens weer.
Moira is in de loop van de serie gegroeid en is nu een krijger van formaat en een leider voor haar volk. Ze ziet er tegenop om haar volk in een oorlog te leiden en wellicht de dood in te jagen maar loopt er niet voor weg. Moira beseft dat haar leven en de levens van iedereen ten einde zullen zijn als Lillith wint en ze is dan ook niet van plan om tijd te verspillen. Vol overgave stort ze zich in een relatie met Cian wetende dat dit maar tijdelijk is.

Cian en Moira zijn fijne personages om over te lezen en hun gesprekken zijn levendig en vaak met humor. De passie tussen deze twee spat van de pagina’s en vertellen een verhaal waarvan de uitkomst vast staat maar de weg ernaar toe heerlijk is om te lezen.
De vriendschap tussen de 6 leden van de cirkel is krachtig en warm en als echte vrienden kunnen ze behoorlijk botsen wat voor leuke leesmomenten zorgt.

Het is niet alleen feelgood in dit Nora Roberts boek. Er is een spannend verhaal over het einde van de wereld door een demonen leger. Veldslagen worden voorbereid, uitgevochten en burgers worden getraind om te vechten. En de spanning kun je hierbij echt voelen, zelfs al weet je echt wel wie uiteindelijk zal gaan winnen. Hierbij gaat het er soms hard en bloederig aan toe. Ook krijg je het perspectief van Lillith te zien en lees je hoe zij ooit een vampier werd. Het geeft haar net een tikje meer persoonlijkheid, maar ze blijft vooral de meedogenloze demonenkoningin. Echt heel creepy en beslist niet aan mij besteed is het verhaal van haar demonenkind dat ook in het boek wordt verteld.

Het einde is voorspelbaar maar mooi geschreven en laat je glimlachen en het boek tevreden dichtslaan.

Achterflap

De cirkel die Liliths vampierleger moet verslaan, probeert het volk van Geall achter zich te krijgen. Als ervaren krijger en vrouw van adel speelt Moira daarin een belangrijke rol. En alsof die verantwoordelijkheid nog niet genoeg is, merkt ze dat ze vaker dan haar lief is denkt aan Cian. Maar hij is een vampier en staat aan de kant van de vijand ….

Om de man van wie ze houdt te overtuigen te kiezen voor het goede heeft ze al haar intelligentie nodig, en een vleugje magie. Maar Lilith heeft zich eeuwenlang kunnen voorbereiden op dit gevecht en is niet van plan ook maar één krijger te laten gaan. De uitkomst van hun krachtmeting zal het lot van de mensheid voorgoed bepalen.

Boekgegevens

9789022581889

Titel :De stille vallei
Auteur :Nora Roberts
Uitgever :Boekerij
Verschenen :2017
ISBN :9789022581889

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.