Recensie: De vrouw in het raam – A.J. FinnRecensie, 3 sterren

9789403103501

Anna Fox is min of meer een gevangene in haar eigen huis omdat ze door een stressstoornis niet naar buiten durft. Haar man en dochter hebben haar verlaten en de enige mensen die ze ziet zijn haar hulpverleners. Anna drinkt heel veel en gebruikt haar medicatie verkeerd waardoor ze behoorlijk beneveld door het leven gaat. Ze probeert haar dagen door te komen met bespioneren van de buren en het kijken naar oude films. Soms als ze helder is adviseert ze online lotgenoten.
Als ze op een dag door het raam ziet dat haar buurvrouw wordt vermoord belt ze de politie. Maar dan blijkt dat de politie geen enkel bewijs kan vinden voor een misdaad en wordt ze niet serieus genomen. De politie en haar omgeving denken dat ze aandacht zoekt of leidt aan waanbeelden.
Het ene moment gelooft Anna heilig in wat ze gezien heeft en een ander moment slaat de twijfel toe. Anna gaat vanuit huis op onderzoek uit en wordt hierdoor hard met haar pijnlijke verleden geconfronteerd. Ze heeft vele brandende vragen en de antwoorden zijn van levensbelang.

Anna vertelt haar verhaal in de ik-vorm, in korte hoofdstukken die aangeven welke dag het is. Ze haalt herinneringen op en vertelt wat er allemaal op een dag gebeurt. En over haar dochter en man die ze zo mist nadat ze ergens anders zijn gaan wonen. Ook het leven van de buren die ze bespiedt komt uitgebreid aan bod. Ze vertelt wazig en warrig en springt van de hak op de tak en als lezer snap je al snel dat dat komt door de combinatie van drank en medicijnen. Heel authentiek en begrijpelijk maar het nadeel is dat het lang duurt voor je grip op het verhaal krijgt en mee kan gaan leven met Anna.

In het boek leer je Anna steeds een beetje meer kennen en krijg je hints over waarom ze haar huis niet uit komt. Wanneer het antwoord op die vraag komt, kun je als lezer alleen maar begrip voor Anna hebben. Ook de impact van haar stoornis komt goed uit de verf in kleine details en aangrijpende gebeurtenissen.
Anna zet zichzelf, zonder medelijden of trots neer. Ze schrijft zoals ze op dat moment is. Waardoor het overtuigend is wanneer ze gaat proberen meer grip op haar leven te krijgen

Daarnaast is en blijft er steeds de vraag of Anna werkelijk een moord gezien heeft en wat er gebeurd is als ze gelijk heeft. De auteur introduceert een aantal personages en geeft hints voor mogelijke scenario’s. Niet heel verrassend en de wendingen zag ik meestal wel aankomen. Maar in combinatie met het verhaal van het verleden van Anna zeker de moeite waard.

Boekgegevens

9789403103501

Titel :De vrouwin het raam
Auteur :A.J. Finn
Uitgever :Cargo
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789403103501
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.