Gelezen: Weekendje Weg – José van WindenGelezen

9789492115263

Het jaarlijkse weekendje weg van de zussen Sylvia, Iris, Els, Karin en Tara loopt dit jaar totaal anders dan ze verwacht hadden. Het idee was dat het een gezellig uitje zou worden waarbij de familiebanden weer stevig aangehaald zouden worden.. Maar tijdens het weekend komen de relaties tussen de zussen op scherp te staan en lijken ze uit elkaar gedreven te worden.
Ieder van hen heeft geheimen en zorgen die op hen drukken en ze niet willen / kunnen delen met elkaar. Met als gevolg dat emoties snel hoog oplopen en de zussen geïrriteerd op elkaar reageren terwijl ze elkaar juist zo hard nodig hebben.

José van Winden vertelt het verhaal wisselend vanuit alle vijf de zussen en weet je als lezer al snel het gevoel te geven dat je de personages kent. Zonder moeite kun je de zussen voor je zien en herken je de dynamiek tussen zussen (of vriendinnen). Zoals de kleine onuitgesproken ergernissen, het hebben van een voorkeur voor één van je zussen, het gedeelde verleden en het deels uit elkaar groeien door de verschillende levens die ze leiden.
Met zorg en liefde zijn de zussen neergezet, geen van hen is meer of minder dan de ander en ieder van heeft iets unieks waardoor ze echt tot leven komen.

Het boek laat goed zien hoe mensen die samen opgegroeid zijn in hun relaties veel van het verleden meedragen. Zo ligt het rollenpatroon vaak onbewust vast en is het heel moeilijk wanneer iemand dat wil doorbreken. Sylvia, de oudste zus, loopt hier tegen aan wanneer iedereen automatisch van haar verwacht dat ze van alles regelt. Maar daar heeft ze nu net geen zin in, ze heeft thuis problemen en zit niet lekker in haar vel. Daarentegen blijft zij zelf haar jongste zus als “lastig kleintje“ zien en mist totaal dat haar zusje een volwassen vrouw is.
Als lezer weet je veel meer dan de zussen en ken je hun geheimen en zorgen en begrijp je daardoor hun reacties op elkaar. Zo is één van de zussen doodsbang dat haar man vreemd gaat, ze is van slag, verdrietig en behoorlijk boos. En net zij krijgt te horen dat een andere zus een relatie met een getrouwde man heeft. En dan valt ze flink uit en zie je als lezer twee onbegrepen vrouwen die het moeilijk hebben.

Er is ook tijd voor warme momenten en plezier en de band die ondanks alles een belangrijk deel van hun leven is. En hierdoor gun je het de personages dat ze zich open stellen voor elkaar zodat ze elkaar kunnen steunen. Waar Sylvia, Iris, Karin, Els en Tara mee kampen zijn problemen waar iedereen mee te maken kan krijgen. Het staat dicht bij je als lezer, zoals onder andere de angst dat je partner vreemd gaat, het hebben van schulden of de angst dat je ernstig ziek bent.
Door de vlotte manier van schrijven leest het boek prettig en ben je als lezer zeer geïnteresseerd in de zussen.

Het is zonde dat de auteur er voor gekozen heeft om op het einde wat wendingen toe te voegen die niet allemaal geloofwaardig zijn. Het eindigt wat te makkelijk en er worden te snel rimpels glad gestreken.

Achterflap

De zussen Sylvia, iris, Els, Karin, en Tara leiden ieder hun eigen leven met partners, kinderen en een carrière. Een keer per jaar gaan ze een weekend samen weg. Gezellig, vrouwen onder elkaar, zonder de tussenkomst van anderen. Een moment om even bij te komen.
Dit weekend is alles anders, iedere zus draagt een geheim met haat mee, dat ze met man en macht probeert te verbergen voor de anderen. Maar hoe doe je dat, als je drie dagen in een boerderijtje op elkaars lip zit? Ziekte, overspel, zwangerschap, schulden: het blijkt een explosieve mix die zorgt voor een geweldige uitbarsting op zondagmiddag. Hoe overleven ze dit weekend en kunnen ze elkaar daarna nog recht in de ogen kijken?
Weekendje weg is een herkenbaar verhaal voor iedereen die zussen of vriendinnen heeft en om ze geeft…

Boekgegevens

9789492115263

Titel :Weekendje weg
Auteur :José van Winden
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115263

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ik citeer een paar stukjes uit de recensie. De rest kun je lezen op Connie’s boekenblog. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.