Gelezen: Reizende poefjes – Lieve van den BergGelezen

9789492115317

Reizende poefjes van Lieve van den Berg is 1 van de boeken uit de Boek 10 serie van mei 2017 van Godijn Publishing. Het is een jeugdboek voor kinderen vanaf 5 jaar.
De kleinkinderen van Lieve van den Berg waren haar grote inspiratiebron voor dit boek.

Reizende poefjes vertelt het verhaal van Pol en Polleke die bij hun oma gaan logeren omdat hun ouders op vakantie zijn. Daar spelen ze met de poefjes van oma en tot hun schrik vliegen deze opeens het raam uit met Pol erboven op.
Dit is het begin van vele avonturen die Pol en Polleke gaan beleven. Want Polleke luistert niet naar oma en gaat op pad om haar broer te redden. Ze krijgen onder andere te maken met een wrede koning (die Pol wil gaan opeten), een aardige reus, een heks en de rare koning van luilekkerland.

Het boek heeft een hardcover met een illustratie van Pol en Polleke erop. In het boek staan in dezelfde stijl zwart-wit illustraties, eenvoudig met niet veel details. Prima voor jonge kinderen zodat het niet te veel afleidt van het verhaal.
Het lettertype is groot en met ruime tussenruimte wat er op lijkt dat het ook bedoelt is voor kinderen om zelf te kunnen lezen. Maar er staan vaak moeilijke woorden in voor net beginnende lezers en dat maakt het weer minder geschikt. Samen lezen zou dan de tussenoplossing kunnen zijn.

Er zitten leuke elementen in het boek zoals de herkenbare sprookjes die genoemd worden of deels gebruikt worden. Het nadeel is dat het verhaal hierdoor weinig origineel overkomt
Ook de reus in het verhaal zal zeker aanpreken, hij is vriendelijk en heeft een klein hartje en hij gedraagt zich veel beter dan de andere reuzen. Toch is reus Gigantus wat Pol betreft niet heel netjes. Zo smakt en spettert Gigantus tijdens het eten. En Pol zegt er iets van, een klein kereltje die een volwassen reus toespreekt vinden de lezers vast leuk.
Ook dat Pol en Polleke avonturen beleven en zelf gevaren trotseren en oplossingen vinden zonder dat er volwassenen bij zijn zullen de jonge lezers zeker weten te waarderen.

Toch heeft het boek me niet helemaal weten te overtuigen omdat er al met al een aantal punten waren die ik niet zo heel sterk vindt.
De stijl van het boek is wat opsommend en te veel Tell en te weinig Show. Zo wordt er regelmatig (terecht) gehuild in het boek en dat wordt verteld maar er wordt geen emotie beschreven.
Wat ik ook miste was een opbouw van Pol en Polleke, wie ze zijn en hoe ze met elkaar omgaan. Dat hoeft niet heel diepgaand maar iets is toch wel fijn om beter met ze mee te kunnen leven. Ook de rol van oma is erg vaag, waarom is ze zo speciaal? en tot mijn verbazing regeert ze heel laconiek wanneer Pol zomaar het raam uitvliegt. Wat mij betreft niet overtuigend.
Ook het verhaal is weliswaar spannend en vol bijzondere ontmoetingen maar loopt wat houterig van het ene avontuur naar het andere.

Wat mij betreft best een aardig boek maar geen aanrader gezien de vele prachtige kinderboeken die er al zijn.

Achterflap

Tijdens een logeerpartijtje bij oma, komt Pol Grasspriet op mysterieuze wijze in het land van koning Barbaro terecht. Hij wordt gevangen gezet in de kerker van het kasteel waar ook reus Gigantus verblijft, vastgeketend aan de muur. Samen zoeken ze een mogelijkheid om te ontsnappen.
Polleke, het zusje van Pol gaat, zonder dat oma het weet, haar broer zoeken en komt in Luilekkerland terecht waar vreemde dingen gebeuren.
Zodra Pol ontsnapt is uit de kerker gaat hij samen met de reus en met vogel Gijs op zoek naar een weg om terug te gaan naar oma en onderweg belandt hij in spannende avonturen.
Zal het goed aflopen?

Boekgegevens

9789492115317

Titel :Reizende poefjes
Auteur :Lieve van den Berg
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2017
ISBN :9789492115317

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.