Gelezen: Falco en de gestolen Stympha’s – Nienke PoolGelezen

9781849396325

Falco en de gestolen Stympha’s van Nienke Pool is het laatste boek dat ik gelezen heb van de Boek 10 serie van september 2016. Ondertussen zijn er al meerdere drukken van het boek en is de omslag veranderd.
Met dit boek won Nienke Pool de bastaard Fantasy Award.

Falco en de gestolen Stympha’s is een boek dat direct tijdens het lezen mijn aandacht trok met het eerste deel dat zich 6 maanden voor de avonturen van Falco afspeelt.
Er wordt iets verteld over de ramp die deze wereld getroffen heeft en hoe dat het slechtste in de Alkeiden naar boven heeft gebracht. Bovendien blijken er allerlei plannen gemaakt te worden die de bewoners van Concordia zwaar zullen treffen. Er is een verrader op een hoge post die wraak wil, een meedogenloze generaal. En mensen van het Vogelvolk worden samen met hun Stympha’s gevangen genomen om als dwangarbeiders op de ijsvlakte te werken.
Genoeg dus om je als lezer spanning te bieden en je heel nieuwsgierig te maken.
De start is naast boeiend en intrigerend ook hard. Er wordt beslist niet kinderachtig met de gevangenen om te gaan. Bovendien is het even wennen aan de Stympha’s die blijkbaar oogballen eten en mensen flink kunnen toetakelen. Het was dan ook met gemengde gevoelens dat ik verder las.

In het boek volg je verschillende verhaallijnen en lees je de gebeurtenissen vanuit meerdere perspectieven. Uiteindelijk is dat zeker een meerwaarde voor het verhaal omdat de lezer zo meerdere gezichtspunten te zien krijgt en ook de achtergrond van Falco zo meer diepte krijgt.
Maar in het begin zorgt dit ervoor dat het best wel intens is om te lezen, en het wat moeilijk is om je in te leven in de (vele) personages en de wereld waarin ze leven. Interesse, nieuwsgierigheid en een gevoel van opbouwende spanning was er vanaf de start. Pas later in het boek werd ik volledig meegesleept door de belevenissen van Falco en de gebeurtenissen die in zijn wereld plaatsvinden.

Nienke Pool heeft een fascinerende wereld neergezet waar magie, mysterieuze dieren en mensen en high tech ontwikkeling naast elkaar bestaan.
Concordia is een wereld met een aantal totaal verschillende landen en volken waarmee Falco tijdens zijn missie om de Stympha’s voor het eerst in zijn leven mee te maken krijgt.
Dit zorgt voor mooie, grappige maar ook intense momenten.
En hier laat Nienke Pool zien hoe ze naast een fantasierijke wereld en spannende avonturen op subtiele wijze wat menselijke dilemma’s en eigenschappen laat zien. Waneer Falco mensen van de andere volken ontmoet blijken er onderling de nodige vooroordelen te zijn. Uiteindelijk weten veel personages elkaar te bereiken en ontstaat er begrip en soms zelfs nieuwe vriendschappen. Het is mooi om te lezen hoe humor, eerlijkheid, moed en een gemeenschappelijke vijand de mensen verenigd.

De missie van Falco lijkt in het begin erg duidelijk: De Stympha’s bevrijden en dan terug naar het dorp om te bewijzen dat hij niet de nietsnut is waarvoor hij aangezien wordt.
Maar in de loop van het boek wordt dit steeds ingewikkelder voor Falco. Hij ziet de grotere problemen die het land bedreigen, wil personages die hij ontmoet helpen met hun problemen en ontdekt geheimen uit zijn verleden die z’n wereld op zijn kop zetten.
Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden waarbij levens, het lot van de wereld, oude schulden en een levenslange vriendschap tegen elkaar afgewogen moeten worden. Geen geringe opgave voor Falco en hoe hij hier mee worstelt wordt goed uitgewerkt zonder dat de vaart of de spanning uit het verhaal gehaald wordt.

Falco en zijn vriend Tycho zijn fijne personages om over te lezen. Hun gesprekken zijn levendig, grappig en soms ook ernstig. En hun vriendschap is innig, wat ook nodig blijkt want die wordt in het verhaal flink onder druk gezet. Beide jongens zijn moedig en vastberaden om hun Stympha’s te bevrijden waarbij hun meningen waarop dat moet gebeuren kan botsen.
Tycho is wat bedachtzamer en heeft meer van de wereld gezien, hij is de meest praktische van de twee.
Falco is slim, heel eigenwijs, baseert zijn plannen vaak op oude sages en legendes. Zijn plannen kunnen zowel onbezonnen als geniaal genoemd worden en dat maakt ze des te leuker om over te lezen.
De mening van de dorpsbewoners over Falco is verre van positief, maar als lezer krijg je een ander kant van Falco te zien. Toch komt er ook begrip voor de zienswijze van het dorp wanneer je als lezer meer hoort over wat er gebeurd is. Tegelijkertijd zie je heel langzaam ook de mening van de dorpsbewoners veranderen naarmate het verhaal zich verder ontwikkeld.

De avonturen die Falco beleeft zijn talrijk en dan blijkt er ook nog eens iemand op de achtergrond een boosaardig plan te hebben. Het leest prima en is goed te volgen maar het is wat mij betreft een beetje overkill. Wat niet weg neemt dat het vlot leest en prima te volgen is.

Achterflap

‘Een Stympha, dat is toch een moordvogel met ijzeren klauwen en een vlijmscherpe snavel waarmee hij je ogen uitkrast?
‘Ik noem hem vriend‘, antwoord Falco, ‘’Hoe zal ik jou noemen?

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk.
Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht …

Boekgegevens

9781849396325

Titel :Falco en de gestolen Stympha’s
Auteur :Nienke Pool
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115188

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115188′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.