Gelezen: Vet oud! Tweede Wereldoorlog – Richard Zuiderveld / Aant-Jelle SoepboerGelezen

9789045214610

Vet oud! Tweede wereldoorlog is het vierde deel in de Vet oud! serie. Eerder verschenen Vet oud!, Vet oud! Europa en Vet oud! Legendarisch (dit boek won de Kleio Klassenprijs 2016).
Het is een prachtig geïllustreerd hardcover boek met 15 spannende, boeiende en aangrijpende verhalen uit de oorlogsjaren voor jongeren. Aangevuld met historische feitjes, museumtips, foto’s en illustraties vormt het een volledig en toegankelijk boek over de tweede wereldoorlog. Jongeren beleven de geschiedenis via dit boek mee met de personages uit de verhalen.

JMF-20170806-0001De auteurs Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer geven beide geschiedenisles aan middelbare scholieren van 11 tot 16 jaar. Zij zetten zich al jaren in om het historische verhaal weer nieuw leven in te blazen, want op school gaat het vaak alleen maar over jaartallen en bekende historische personen.
Volgens hen is de magie van geschiedenis pas echt te ontdekken als er spannend en meeslepend over wordt verteld. Vandaar dat zij zich gespecialiseerd hebben in het schrijven van korte, thematische verhalen die ze in de klas vertellen en voorlezen. Deze verhalen vormen de basis voor dit boek.

En wat mij betreft zijn ze geweldig goed in hun missie geslaagd. Dit boek brengt in verhalen en feiten de Tweede wereldoorlog tot leven. Via menselijke verhalen wordt de geschiedenis meer dan een periode uit een geschiedenisboek. De vele feitjes over van alles en nog wat zijn boeiend en lekker kort om te lezen.

Het boek begint met een kort voorwoord waarin kort iets over de Tweede wereldoorlog wordt verteld. De layout van het boek is ruim en aantrekkelijk en heeft mooie illustraties kleurrijke pagina’s.
De hoofdstukken behandelen de oorlog van de Duitse inval in Nederland tot de kernbom op Hiroshima. Er staat steeds eerst een pagina met informatie over de periode waarin het hoofdstuk zich afspeelt. Hoe de oorlog zich vanaf de eerste escalatie ontwikkelde en wat er allemaal van invloed was in het verloop wordt stap voor stap beschreven.
De taal is duidelijk en helder zonder kinderachtig te zijn. De lezer wordt duidelijk serieus genomen en goed geïnformeerd.

JMF-20170806-0002Daarna staat er een fictief verhaal waarin de geschiedenisfeiten die net verteld zijn de achtergrond vormen. De verhalen hebben sprekende titels zoals “De slag om de Grebbeberg“ of “Het verzet tegen een wrede bezetter”.
Het zijn moeilijke onderwerpen om verhalen over te vertellen maar dat hebben de auteurs heel goed opgepakt. Op een reële manier vertellen ze o.a. over de doden in de strijd, de kampen en de vele onschuldige slachtoffers. Zonder te veel op de details in te gaan laten ze het juist meer zien vanuit de ervaringen en belevingen van de personages.
Jongeren kunnen lezen over vriendschappen die onder druk staan, het moedige verzet maar ook over de gevolgen als je gepakt werd. Angst, Wanhoop, moed, vreugde, wraak, alle emoties komen voorbij.
Hierbij wordt een genuanceerd beeld gegeven over de mensen die de oorlog meemaakten. Het laat mensen in alle soorten en maten zien, niet iedereen is bij voorbaat goed of slecht.

De illustraties sluiten perfect aan bij de teksten en geven een indringend beeld bij de verhalen. Doordat ze op een wat striptekening manier gemaakt zijn haalt dit net wat van de scherpte af, maar blijft het reëel.

Naast de informatie en de verhalen staan er in het boek ook:

 • V.I.P pagina’s waarin bekende historische personen zich zelf voorstellen o.a. Koningin Wilhelmina, Anne Frank, D. Eisenhower
 • Oude foto’s
 • Museumtips
 • Wist je dat stukjes, met allerlei feitjes en weetjes.

Samen geeft het een indrukwekkend, persoonlijk en compleet beeld van de Tweede wereldoorlog.

Achterflap

De magie van het vak geschiedenis komt weer tot leven in Vet oud! Tweede wereldoorlog. In dit vierde deel van de Vet oud! – serie nemen Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer je mee naar de heftige, maar super interessante oorlogsjaren. Je beleeft verraad en verzet, de Slag om de Grebbeberg en het beleg van Stalingrad. Ook de hongerwinter, de Hitlerjugend, de strijd in Indonesië en nog veel meer komt voorbij.

De 15 verhalen in het boek worden aangevuld met vele historische weetjes, museumtips, foto’s en illustraties.
De twee jonge en gedreven leraren willen met Vet oud! niets liever dan het geschiedenisverhaal nieuw leven inblazen.

Boekgegevens

9789045214610

Titel :Vet oud! Tweede Wereldoorlog
Auteur :Richard Zuiderveld, Aant-Jelle Soepboer
Uitgever :Karakter UItgevers
Verschenen :Maart 2017
ISBN :9789045214610

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045214610′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord
 1. Elly
  Elly zegt:

  Wat een geweldig leuk boek lijkt dit…een serie die ik niet kende tot nu…dus dankjewel voor je recensie…..mijn oudste kleinzoon heeft heel veel interesse voor geschiedenis, dus ik heb nu een prima boekensuggestie voor………………sinterklaas??? Ja ja, hier in de familie zijn ze nu al bezig met plannen maken………..er lopen een paar geweldige sinterklaasfans bij rond.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.