Gelezen: Drijfzand – Bibi BoomGelezen

Drijfzand

Bibi Boom heeft met Drijfzand een boek geschreven waarin ze laat zien hoe er in onze maatschappij misbruik gemaakt kan worden van mensen die kwetsbaar zijn. Maar vooral ook dat het iedereen kan gebeuren. Hoe slim of verstandig je ook bent. Het boek vertelt het verhaal van een jonge man die figuurlijk in drijfzand terecht komt (wanneer hij in een sekte belandt) maar zelf niet ziet hoe hij steeds verder wegzakt.
Maar ook de kant van zijn (liefhebbende) vriendin en (koele) moeder wordt belicht. Zij zien het gevaar en willen hem bij wijze van spreken uit het drijfzand trekken maar hun pogingen lijken averechts te werken waardoor ze hem voor altijd dreigen te verliezen.

De hoofdpersoon in het boek, Florian, ligt met zichzelf en met de rest van de wereld overhoop. Zijn vader is overleden, met zijn moeder heeft hij een slechte band en zijn relatie met Donna lijkt te verwateren. Wanneer hij een kans ziet op een mooie gelukkige toekomst grijpt hij die met twee handen en vol overtuiging aan.
Florian vertelt in de ik vorm zijn verhaal en maakt in het begin al duidelijk dat hij boos, gefrustreerd en alleen is. Jammer is het dat hij veel achter elkaar vertelt en het meer “tell“ dan “show“ is waardoor het wat afstandelijk blijft.

Zijn acties en gevoelens zijn echter duidelijk en geloofwaardig. De manier waarop hij vertelt klinkt echt als een jonge man die moe, boos en teleurgesteld is. Wanneer dan ook zijn vriendin en grote liefde Donna hem laat zitten, slaan de stoppen door en kan de hele wereld wat hem betreft oprotten. Dat Donna afzegt omdat ze een geweldige kans heeft op haar werk daar heeft hij even geen boodschap aan.
Alsof het een wonder is ontmoet hij dan twee vriendelijke jongelui. Zij luisteren naar zijn verhaal en vangen hem op. Het is dan ook maar een kleine stap voor Florian om met hen mee te gaan naar hun kamp. Zij leven in een groep die eenvoudig leven en die als doel hebben om mensen dichterbij elkaar te brengen.

De vreugde van Florian wanneer hij daar warm welkom geheten wordt is voelbaar. En het moment dat hij geknuffeld wordt en ontdekt hoe hij dit gemist heeft is ontroerend.

Vanaf hier voelt Florian zich hier steeds meer thuis en wil hij erbij horen. Bibi Boom bouwt goed op hoe hij nog contact zoekt met Donna maar zich later steeds meer terug trekt en afsluit. En hoe hij helemaal in de ban komt van deze mensen en zichzelf verliest.

De start is wat traag en met veel informatie en, hoewel ik interesse had in wat er met Florian gebeurde, kon ik niet echt met hem meeleven. Dat er naast Florian ook vertelt werd vanuit het perspectief van Donna en zijn moeder haalde ook de vaart uit het verhaal. Zeker omdat deze perspectieven weinig toe leken te voegen. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Het verhaal van zijn moeder was vlak en liet vooral zien hoe koel en afstandelijk ze is. Maar Donna blijkt wel degelijk een belangrijke rol in het boek te hebben.
Zij laat de zorgen en angsten zien die er zijn als een geliefde vast zit in een sekte. En ze doet onderzoek zodat je ook als lezer meer informatie krijgt over de geraffineerde wijze waarop er in sekten gewerkt wordt. Knap gedaan en absoluut de moeite om te lezen.

Maar ik miste spanning in deze thriller, en wachtte steeds op aanwijzingen of opbouw van een angstaanjagend of grimmig plot. Pas aan het einde van het boek is daar sprake van maar ook dit riep geen thrillergevoel bij me op.
De verwachting van een thriller liet ik geleidelijk los en toen ik het boek meer ging lezen als een psychologische roman kwam ik steeds meer in het verhaal. Ook omdat Florian en Donna langzaam meer voor me gingen leven en hun emoties en wat hen overkwam ook gevoelsmatig bij me binnen kwamen.

Al met al een verhaal waar ik even in moest komen maar met plezier gelezen heb vanwege de mooie uitwerking van het onderwerp en de vlotte schrijfstijl van Bibi Boom. Maar een thriller is het wat mij betreft niet echt.

Achterflap

Na een werkvakantie in Londen – om maar niet thuis bij zijn moeder te hoeven zijn – verheugt Florian zich op een reisje naar Schotland met zijn vriendin Donna. Als zij echter niet komt opdagen, neemt de gevoelige Florian het impulsieve besluit om mee te reizen met twee jongeren die hij net heeft ontmoet, de verlegen Lasse en de mysterieuze Pepper. Hij raakt verzeild in een wereld die zijn stoutste dromen te boven gaan, maar beseft niet dat hij wegzakt in een moeras van intriges. Is hij nog te redden?

Boekgegevens

Drijfzand

Titel :Drijfzand
Auteur :Bibi Boom
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :september 2016
ISBN :9789492115119

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115119′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.