9789045320526

Bespreking: Colourtronic – een caleidoscopische kleuruitdagingGelezen, Creatief

Kleuren voor volwassenen is nog steeds razend populair en er verschijnen dan ook regelmatig nieuwe mooie kleurboeken. Ook voor het aanbod voor kleuren op nummer is het aanbod groot. Toch is er zo nu en dan een boek dat net even anders is of er gewoon bovenuit springt. Wat mij betreft is Colourtronic – een caleidoscopische kleurervaring zo’n boek.

Mooie platen met kleuren die zo van de pagina af lijken te spatten

JMF-20170226-0015Er staat een korte en duidelijke gebruiksaanwijzing aan het begin van het boek die je uitdaagt om creatief aan de slag te gaan:

Kleur de negenentwintig afbeeldingen in dit boek met een fenomenaal levendig kleurenpalet. Je volgt simpelweg de kleurcodes naast de platen. Maak je geen zorgen als je potloden of stiften niet precies overeenkomen met de getoonde kleuren. Wees creatief: maak donkerdere kleuren door meer druk toe te passen met je potloden of door meerdere keren over hetzelfde oppervlak te kleuren met je stiften. Je kunt zelfs nieuwe kleuren maken door twee tinten te mengen. In sommige platen staan vakjes zonder nummer – deze kun je wit laten.

Als je niet kunt wachten om te zien hoe de afbeeldingen eruit komen te zien: achterin dit boek vind je de ingekleurde versies van alle platen.

Colourtronic

 • Het boek heeft een prachtige cover waarvan de kleurplaat ook in het boek staat.
 • Achterin staan in het klein van alle kleurplaten een ingekleurde afbeelding
 • Er zijn 29 kleurplaten met allerlei soorten afbeeldingen. Een groot deel hiervan zijn dieren o.a. Leeuw, Vis, schildpad, hond, slang. Ook zijn er beelden en kunstwerken zoals bijvoorbeeld de Mona Lisa. Andere afbeeldingen zijn: Portretten, gebouwen, bloemen en luchtballon. Volop keuze dus om mee aan de slag te gaan.
 • Het boek heeft een groot vierkant formaat zodat de mooie kleuren goed uitkomen als de kleurplaat klaar is. De pagina’s zijn eenzijdig zodat je niet bang hoeft te zijn voor doordrukken. En de kleurplaten ook gebruikt kunnen worden om iets extra’s mee te doen bijvoorbeeld inlijsten. Een minpunt hierbij is echt dat de kleurplaten geen scheurrandje hebben waarmee ze makkelijk uit het boek te halen zijn. Met het resultaat dat de kleurplaten geven is de kans dat je de kleurplaat uit het boek wil halen om op te hangen juist erg groot.
 • Het papier is stevig en drukt zelfs bij gebruik van stiften bijna niet door, mocht er toch net iets doordrukken dan is dat geen probleem omdat het eenzijdig bedrukt is. Voor één van de kleurplaten heb ik met vaseline op het papier gewerkt om de kleuren te blenden. Het papier kon dit goed hebben en bolde bijna niet op en wat er iets opbolde trok na het opdrogen weer helemaal weg. Het egaal kleuren vond ik lastig waarbij ik niet duidelijk kan zeggen of dit nu iets met het papier te maken heeft of met mijn kleurtechnieken.
 • De in te kleuren vakken zijn heel uiteenlopend van formaat en vorm. Dit vindt ik leuker en uitdagender om te kleuren dan de kleurplaten waarbij alle vakjes even groot zijn. Het vraagt toch wel aandacht en concentratie om ook de grote vlakken mooi egaal in te kleuren. Erg positief vind ik het dat dit per kleurplaat verschilt. Zo zijn er platen met vooral kleine vlakken maar ook met veel grotere kleurvlakken of juist gemend.
  Ook de achtergronden verschillen. Er zijn kleurplaten die het hele vel met vlakken vullen, maar ook kleurplaten waarbij de achtergrond leeg zijn kun je in het boek tegenkomen. Hierbij kun je deze achtergrond een kleurtje geven of wit laten.
 • Bij een aantal kleurplaten zijn er vakjes zonder nummer die je wit kunt laten, zo was dat bijvoorbeeld ook bij de pauw die ik ingekleurd heb. Zelf vond ik het net alsof ik een stukje vergeten was dus heb ik het toch een licht kleurtje gegeven.
 • De kleuren staan naast de afbeelding op dezelfde pagina. De nummers in de vakjes blijf je na het kleuren met kleuren zien maar dat is wat mij betreft geen probleem.

JMF-20170226-0017Ontspannen kleurplezier
Voor de bespreking van dit kleurboek met nummer heb ik drie kleurplaten met erg veel plezier ingekleurd. De vrolijke kleuren en het op een andere manier bezig zijn met kleurencombinaties gaven me steeds weer een positieve boost.
Het kleurboek en de stiften of kleurpotloden waar ik mee bezig was lagen in de huiskamer op tafel klaar zodat ik er ieder moment even aan kon beginnen. Dat werkte erg ontspannend omdat het met kleuren op nummer goed te doen is om iedere keer maar een klein stukje te doen, dus ook prima te doen waneer je minder tijd hebt. Het niet na hoeven te denken over de kleuren maar je laten verrassen door wat er uitkomt is bij dit boek een mooie combinatie van ontspannen en genieten.

Deze drie kleurplaten heb ik gemaakt:
De olifant heb ik gekleurd met het Bruynzeel keverblik,
De bloem met faber castell kleurpotloden, waarbij ik vaseline gebruikt heb om te blenden,
De pauw is ingekleurd met de stiften van Volwassenen kleuren ook en Stabilo 68 stiften.

De olifant

Ingekleurd met Bruynzeel keverblik

De bloem

Met Faber Castell kleurpotloden,

waarbij ik vaseline gebruikt heb om te blenden

De pauw

Ingekleurd met de stiften van Volwassenen kleuren ook en Stabilo 68 stiften

Boekgegevens

9789045320526

Titel :Colourtronic, een caleidoscopische kleuruitdaging
Auteur :Lauren Farnsworth
Uitgever :BBNC
Verschenen :Februari 2017
ISBN :9789045320526

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045320526′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

3 antwoorden
 1. Mariska Leeuwe
  Mariska Leeuwe zegt:

  Ik vind dit ook een zeer mooi boek! Het enige ‘zeurpuntje’ is dat op de 1e bladzijde de kleuren staan, toen heb ik van 1 merk alle kleuren op elkaar afgestemd. Echter op de platen zelf is 13 ineens roze ipv bijvoorbeeld blauw/ dus elke plaat heeft z’n eigen kleuren en geel is niet altijd 1 maar kan dus een ander nummer hebben. Het had fijn geweest als ze ALLE kleuren op de 1e pagina hadden gezet zodat je met je eigen kleuren het palet kunt samenstellen. Voor de rest een super boek! Ik ga de andere versies ook kopen

  Beantwoorden
 2. Elly
  Elly zegt:

  De bloem en de pauw vind ik erg mooi……….als kind kleurde ik heel veel…….wel leuk om eens te proberen, maar dan kleuren zonder nummers.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.