Recensie: Het masker van Venus – Daniël MeyerRecensie, 3,5 sterren

9789492221247

Met Het masker van Venus keert Daniël Meyer terug naar de schimmige wereld van de cannabis handel en teelt. In het eerste deel, De man van Venus, werd al duidelijk dat er een markt voor cannabis is die niets met verslaving te maken heeft maar met mensen die ziek zijn, of chronisch pijn hebben. Medicinale cannabis kan dan enige verlichting bieden. Maar de grenzen zijn vaag en de georganiseerde misdaad heeft minder nobele bedoelingen  En daar speelt Daniël Meyer ook in dit boek weer goed op in.

Wat vooraf ging
Venus is de naam van een nieuwe cannabisvariant die een enorme impact heeft op de handel in cocaïne. Een goede vriend van hoofdpersonage Daan heeft deze variant ontwikkeld en moest dat met zijn leven bekopen. Doordat Daan de erfgenaam bleek te zijn van alle informatie over Venus, werd hij de schimmige wereld van verdovende middelen ingetrokken. Hierdoor, en omdat hij zelf wraak wilde nemen op de moordenaars van zijn vriend, vervagen zijn grenzen over wat goed en slecht is. Aan het einde van deel 1 stapt Daan niet uit deze wereld maar zet het werk van zijn vriend om diverse redenen voort.

Het masker van Venus
Wanneer het boek begint is er maar weinig tijd verstreken sinds het einde van deel 1. Daan en Sophie (zijn nieuwe vriendin) wonen in Japan waar Daan met een aantal mensen die hij vertrouwt verder gaat met het ontwikkelen en produceren van Venus. Het zou een nieuwe start moeten zijn, weg van moord en doodslag en genietend van zijn nieuwe liefde.
Maar dat is niet voor Daan weggelegd. Er is sprake van moordaanslagen, spionage, verraad en meerdere partijen die Venus in handen willen krijgen. Daarnaast duiken vijanden uit het verleden op en bemoeit de politie zich steeds meer met de zaken van Daan.
De wereld rondom Daan lijkt af te brokkelen en hij, en degene waar hij om geeft, sterven of zijn in levensgevaar.

Het boek begint met een krachtige en duidelijke samenvatting van deel 1, waardoor het boek los te lezen is. Maar ik raad het toch niet aan omdat je dan als lezer toch veel achtergronden mist die tot de besluiten van Daan geleid hebben. En omdat in het eerste boek veel gebeurde wat rechtstreeks te maken heeft met wat er in dit boek gebeurt.
Ook in dit boek wordt het verhaal verteld door Daan in de ik vorm. Hij schrijft ook de samenvatting in de ik vorm en maakt het zo persoonlijk en aansprekend voor zowel nieuwe als bekende lezers.
De spanning is al vanaf het begin voelbaar, wanneer Daan beseft dat er nog een rekening open staat en hij nergens veilig zal zijn. Wanneer dan ook al vrij snel zijn vriend / medewerker wordt neergeschoten is de grimmige sfeer van het boek gezet.

Meerdere personen en organisaties uit het verleden en in het heden hebben het op Daan en zijn bedrijf voorzien. Het is een gecompliceerde en onoverzichtelijke wirwar van belangen en loyaliteiten die door elkaar heen lopen in het leven van Daan. Ook privé gebeurt er veel wat zijn leven enkele keren een flinke draai geeft.
Samen met Daan kom je er als lezer achter wat er nu allemaal speelt en wie vriend of vijand is. In zijn nuchtere manier van vertellen neemt hij de lezer mee in wat er gebeurt en wat dat met hem doet. Zonder sentimenteel te worden weet hij hierbij kort en krachtig duidelijk te maken wat hem beweegt, om wie hij geeft en wat zijn kwetsbare punten zijn. Eerlijk komt hij er ook voor uit dat hij een donkere kant heeft die roept om wraak en vergelding. Zonder mededogen schetst hij een aantal bloederige gebeurtenissen, waarbij ik als lezer enerzijds begrip had en hem anderzijds erg hard en koel vond.

Vergeleken met het eerste deel had ik wat meer moeite om me te verplaatsen in een aantal van de beslissingen van Daan. Ook zijn rol in de wereld van de verdovende middelen kon ik minder begrijpen. Toch wist hij me grotendeels te overtuigen, met name doordat er een aantal gebeurtenissen zijn die het aannemelijk maken dat hij meer toegeeft aan zijn donkere kant.
De omschrijvingen over de productie en distributie van Venus vond ik wat te uitgebreid en benadrukte mijn twijfels over de opbouw van het personage van Daan. Voor een groot deel kon ik het, gezien de gebeurtenissen, plaatsen waar hij mee bezig was, maar nét niet helemaal. En dat beïnvloedde wel mijn leesplezier iets.
De warme en oprechte manier waarop Daan schrijft over zijn overleden vrouw en over zijn vriendin Sophie is hartverwarmend om te lezen. Net als in het vorige boek was ik onder de indruk van de sterke manier waarop zijn vriendin Sophie neergezet is. Ze is een fijn en inspirerend persoon om over te lezen.

De opbouw van het verhaal en het in elkaar laten vallen van alle puzzelstukjes is kunstig en overtuigend gedaan. Daan is vindingrijk en creatief en weet met zijn plannen vriend, vijand en de lezer te verassen. Vaak zijn het gewaagde plannen die echter verdraaid goed in elkaar zitten en gezien de omstandigheden logisch klinken.
Maar ook het getouwtrek om de macht, het wisselen van loyaliteiten voor geld en de vele lagen in de wereld van de verdovende middelen wordt goed tot uiting gebracht. Daniël Meyer geeft een beschrijving van een wereld met vele tinten tussen wit en zwart in.

Boekgegevens

9789492221247

Titel :Het masker van Venus
Auteur :Daniël Meyer
Uitgever :Futuro
Verschenen :December 2016
ISBN :9789492221247

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492221247′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.