Recensie: Het meisje uit Brooklyn – Guillaume MussoRecensie, 3,5 sterren

9789400508545

Het meisje uit Brooklyn is een thriller waarin auteur Guillaume Musso de lezer stap voor stap meeneemt in het onderzoek naar een verdwenen vrouw. Een onderzoek dat al snel leidt tot schokkende ontdekkingen en levensgevaarlijke situaties.

Het begint allemaal heel onschuldig wanneer Raphael zijn verloofde naar haar geheimen vraagt. Anna is heel terughoudend over haar verleden en in het begin van hun relatie vond hij dat charmant maar nu ergert hij zich.
Anna vertelt hem haar geheim en Raphael reageert vol walging en geschokt en verlaat haar. Al snel heeft hij spijt en wil hij Anna de kans geven om uitleg te geven maar als hij terug gaat is Anna spoorloos verdwenen. Hij zoekt haar overal en voelt zich reddeloos verloren omdat hij haar niet kan vinden. Waar is Anna en wat is haar verhaal?
Samen met zijn vriend (en voormalig politieagent) Marc gaat hij op zoek naar Anna in de volle overtuiging dat hij haar zal vinden en dat haar geheim wel mee zal vallen zodat ze gewoon kunnen trouwen en gelukkig kunnen zijn.
Niets minder is waar want Raphael ontdekt wie Anna werkelijk is en wat dat te maken heeft met een oude misdaad en een machtig persoon in het heden. Bestaat de Anna die hij dacht te kennen wel? Wie is ze en waarom laat ze niets van zich horen?

Meerdere perspectieven
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De belangrijkste twee zijn Raphael en Marc waarbij hun verhalen elkaar afwisselen wanneer ze ieder hun eigen onderzoek doen en weer samen komen wanneer ze overleggen of samen op pad gaan.

Raphael vertelt zijn verhaal in de ik vorm en hij spreekt tegen Anna “ik ken je nog maar 6 maanden…“. Het naar iemand toespreken en regelmatig het woordje je gebruiken is een stijl die mij niet zo goed ligt en zo het leesplezier iets verminderd.
Uit zijn verhalen blijkt dat hij thrillerschrijver is en als alleenstaande vader voor zijn zoon zorgt. Er zijn veel stukken over zijn zoon die niet veel toevoegen aan het verhaal, behalve dat duidelijk wordt dat hij een zorgzame vader is. Het komt dan ook koel over dat hij het steeds over mijn zoon heeft in plaats van hem bij zijn naam te noemen.
Raphael vertelt vaak uitgebreid over van alles wat in hem opkomt wat de vaart van het verhaal niet ten goede komt.
Dat hij zielsveel van Anna houdt en haar absoluut wil vinden komt goed naar voren. Net als zijn zorgen om Anna wanneer blijkt dat ze waarschijnlijk in gevaar is. Hij haalt de onderste steen boven om haar te vinden en krijgt op deze manier langzaam haar schokkende levensgeschiedenis te horen.

Marc is een man met een trieste achtergrond die je in de loop van het boek te horen krijgt. Hij is een ervaren en gedreven ex-politieman die zijn vriend graag wil helpen. Het is boeiend om te lezen hoe hij zich in de zaak vastbijt en hoe grondig hij is in zijn onderzoek naar Anna.

Samen volgen ze een spoor van nieuwe feiten, aanwijzingen en vermoedens waar in het begin van het boek geen touw aan vast te knopen valt. Als lezer was ik erg benieuwd hoe dit allemaal samen zou komen en dat was hetgeen me door liet lezen. De personages op zich konden me minder boeien. Pas vrij laat in het boek voelde ik me betrokken bij het verhaal van Raphael en Anna.
Wanneer Raphael en Marc ieder met een eigen onderzoek bezig zijn in het boek houdt het verhaal vaak op op een spannend moment of net voordat er een belangrijke onthulling gedaan wordt. Dit werkt prima om de nieuwsgierigheid en de spanning vast te houden.

Intermezzo’s
Er komen ook nog een aantal andere mensen aan het woord, waarvan er enkele de laatste momenten van hun leven vertellen. In verband met spoilers zal ik daar niet meer over vertellen. Het geeft een beetje een rommelig gevoel tijdens het lezen en het voelde wat gekunsteld. Het voordeel hiervan is wel dat de lezer achtergronden en verdieping krijgt die anders niet mogelijk geweest zou zijn.

Ingewikkeld plot
Alle stukjes informatie leiden stap voor stap naar een aantal verhalen in het verleden. Verhalen die nu noodlottig kunnen uitpakken voor de betrokkenen van toen en de mensen die er nu in het heden mee geconfronteerd worden.
Hoe dit allemaal samen komt en kloppend als een bus in elkaar past is heel goed gedaan. Op het einde van het boek was ik onder de indruk van het ingewikkelde en geraffineerde verhaal dat de auteur verzonnen had. Er was ook nog een onverwachte twist die ik niet aan had zien komen zodat het tot het einde aan toe interessant bleef.

Boekgegevens

9789400508545

Titel :Het meisje uit Brooklyn
Auteur :Guillaume Musso
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Mei 2017
ISBN :9789400508545

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789400508545′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.