Nadja en Najib

Gelezen: Nadja en Najib – Fiona A. HackRecensie

In het nawoord van Nadja en Najib richt Fiona A. Hack zich persoonlijk tot de jonge lezer om iets te vertellen over de boodschap die in haar verhaal zit. Namelijk dat veel kinderen (zowel jongens als meisjes) de dupe worden van iets dat iemand anders voor ze beslist. Ze hoopt dan ook dat het boek stof tot nadenken geeft.

Het verhaal speelt zich af in een fictieve wereld die in het eerste hoofdstuk beschreven wordt. Achter elkaar wordt er informatie gegeven, wat niet prettig leest en erg opsommend overkomt. In een rap tempo wordt alles over de eilanden verteld. Er wordt ook een klein stukje geschiedenis verteld, dat later in het boek een grote rol speelt. Dit gaat snel en zonder diepgang en als lezer blijf je met vragen zitten. Koning Victor verandert zomaar van een slechte koning in een goede koning. De koningin die verplicht met hem moest trouwen legt zich blijkbaar bij haar lot neer en krijgt een koninklijke tweeling.

Deze koninklijke tweeling Nadja en Najib zijn de hoofdrolspelers in het boek en worden in het tweede hoofdstuk voorgesteld. Hun ouders weten precies wat ze van de tweeling willen en hoe hun leven er uit zal gaan zien. Nadja moet dameszaken, zoals borduren en piano spelen, leren en zal ooit met een prins trouwen. Alles is daar op gericht. Ze heeft een roze kamer, moet stijve jurken dragen en moet zich iedere dag waardig en als een dame gedragen.
Van haar broer wordt verwacht dat hij een goed leider zal worden en later het land zal regeren. Hij moet dan ook bij de politieke vergaderingen van het land aanwezig zijn, zelfs als het hem niets interesseert. En ondanks dat hij overal bang voor is en niet van vechten houdt moet hij toch alles leren over zwaardvechten en oorlog voeren. En zijn kamer is natuurlijk stoer en jongensachtig.
Dit is absoluut niet wat de kinderen willen, maar niemand luistert naar ze en ze moeten doen wat de volwassenen willen.

Dat ze vast zitten in de verwachtingen en eisen van hun omgeving past precies bij de boodschap die de auteur mee wil geven. Maar helaas maakt ze hier alles ondergeschikt aan en wordt het keer op keer benadrukt. En de manier waarop is totaal zwart-wit. Er zijn geen nuances te vinden in hoe hier mee omgegaan wordt. De personages en het dilemma van de kinderen worden heel vlak en daardoor niet boeiend of overtuigend neergezet.
De ouders van de kinderen zijn niet meer dan de personages die de wensen / dromen van Nadjib en Nadja in de weg staan. Een eigen identiteit ontbreekt en er worden alleen soms wat feiten over hen genoemd.

Ook Nadja en Najib komen niet goed uit de verf. Vooral Najib is wel heel eenzijdig neergezet. Hij is overal bang voor en komt over als een huilerige drammerige kleuter. Zijn sterke kanten en de rest van zijn karakter of zijn gevoelens komen nauwelijks aan bod.
Bij Nadja is het duidelijk te zien dat ze boos en opstandig is over wat er van haar verwacht wordt. Zij komt hierdoor iets levendiger en echter over dan haar broer. Haar gesprekken met prins Wilbert zijn de enige die wat pit en humor hebben en wat wisten te overtuigen.

De personages weten gewoon niet te boeien en zijn te veel typetjes om bij de lezer meeleven of interesse op te roepen. Dat de schrijfstijl erg opsommend is en je als lezer alles verteld krijgt en bijna niets meebeleeft helpt ook niet om enthousiast over het boek te worden.
Bovendien loopt het verhaal, waar een complot, piraten en een oude vete een rol spelen ook niet echt soepel. Er is een goede poging gedaan om wat spanning en conflict op te roepen maar deze is echter niet voelbaar. Het verhaal weet je gewoon niet vast te pakken of te motiveren om door te lezen. De overgangen zijn hier en daar abrupt en dat is ook bij het einde te merken waarbij er plotselinge veranderingen bij personages zijn en alles opeens beter lijkt te gaan. Dit is zeker niet geloofwaardig.

Al met al is dit boek wat mij betreft geen aanrader. Helaas zou ik het waarschijnlijk niet eens uitgelezen hebben wanneer het niet voor deze bespreking was geweest.

Achterflap

In Naburia woont de Koninklijke tweeling Najib en Nadja. Najib wil wetenschapper worden in plaats van koning, terwijl Nadja wil vechten met het zwaard, paardrijden en meedenken met haar vader, koning Victor, wanneer de minister van piratenzaken langskomt. In plaats daarvan moet ze trouwen met prins Wilbert en voor altijd theedrinken en borduren.
Nadja en Najib hebben een plan. Heeft Najib de moed om het plan te laten lukken? Kan Nadja haar ouders laten inzien dat zij meer kan dan borduren? Alles lijkt goed te gaan tot op een dag koning Angus van het buurland Verburitius een deal sluit met een groep piraten.

Een oude kwestie die vraagt om wraak, een machtspel tussen twee koningen en een tweeling die hun lot willen ontlopen, maakt dit verhaal spannend tot de laatste letter.

Boekgegevens

Nadja en Najib

Titel :Nadja en Najib
Auteur :Fiona A. Hack
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115164

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115164′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.