harmonie

Presentatie nieuwe boeken van uitgeverij De HarmonieNieuws, Boekpresentatie

Voor de vierde achtereenvolgende keer presenteerde Uitgeverij De Harmonie hun nieuwe boeken met een voorstelling in theater De Kleine Komedie in Amsterdam.
Door de uitgeverij was ik uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Over het programma werd niets verteld, dat moest een verrassing blijven, maar er werd een kleine hint gegeven:
Een avond vol muziek, film, beeld en geluid. En boeken natuurlijk. Een mooie, verse, theatrale stapel boeken. En ook dit keer is de presentatie in handen van Erik van Muiswinkel.

JMF-20170116-0007Dit trok me zeker wel aan en samen met Jeroen ging ik maandagavond 16 januari richting De Kleine Schouwburg waar we ontvangen werden met een kop koffie.
Om kwart over acht begon de avond in deze kleine schouwburg waar je je zonder moeite in het verleden kon wanen. Veel ornamenten, rode pluche stoelen en balkons tot 3 hoog. Ik hou hier wel van dus de avond begon goed. Zeker toen we net als de oude mannetjes van de muppets aan de zijkant van het balkon bleken te zitten.

Het was een mooi en gevarieerd programma, met amusement, informatie, humor. en inderdaad heel veel boeken.
Een scala aan nieuwe boeken kwamen voorbij en veelal waren de auteurs aanwezig om iets over hun boek te vertellen, iets voor te dragen, of om vragen te beantwoorden van presentator Erik van Muiswinkel.

JMF-20170116-0002Een speciale plek was er deze avond voor de in december 2016 overleden striptekenaar en schrijver Peter van Straaten. Hij werd genoemd bij de opening van de avond en ook op andere momenten was er tijd om hem te herdenken. Er was een echt kippenvel moment toen Erik van Muiswinkel voor de pauze begon vroeg om een ovationeel applaus voor Peter van Straaten. Als één man stond het publiek op en er klonk een lang en warm applaus.
In de voorjaarsfolder van uitgeverij De Harmonie staan van Peter van Straaten: Peters Zeurkalender 2018 (verschijnt in augustus) en Was ik maar thuis gebleven. Boeken die hij al voor zijn overlijden voltooid had.

JMF-20170116-0009Erik van Muiswinkel presenteerde deze avond al voor de vierde keer en dat deed hij met humor maar ook met veel kennis van de boeken die voorbij kwamen. Ieder boek kreeg uitgebreid en op verschillende manieren aandacht, het is te veel om op te noemen maar ik zal een er een paar noemen.

Ronald Snijders las een gedicht voor uit zijn Kopdicht Bundel. Een apart gedicht waarvan ik niet helemaal zeker wist wat ik er van vond. Tot hij vertelde dat hij zijn gedichten maakt door kranten kopen te selecteren en te rangschikken. Met vernieuwde belangstelling luisterde ik naar de volgende gedichten die hij voorlas en verbaasde me over wat hij met slechts koppen nog kan vertellen.

JMF-20170116-0013Glen Baxter liet zijn cartoons zien en vertelde er van alles over. Grote kunstwerken worden hierin met een flinke knipoog verwerkt.

JMF-20170116-0031Grappig en vertederend was het interview met de regisseur / tekstschrijver van de serie Dokter Corrie geeft antwoord. Er werd een stukje getoond van deze serie die op ietwat absurde manier seksuele voorlichting geeft aan kinderen / jongeren.
Naar aanleiding van de serie verschijnt nu ook het boek Dokter Corrie geeft antwoord. Er werden o.a. vragen voorgelezen die kinderen echt gesteld hadden en die liepen uiteen van vertederend naar verbazingwekkend.

JMF-20170116-0046Grappig waren ook de cartoons die Peter de Wit liet zien uit zijn boek Sigmund weet wel raad met narcisten. Hij vertelde onderhoudend over de achtergronden bij zijn cartoons en lichte het een en ander toe over narcisme.
Samen met Erik van Muiswinkel maakte hij een “narcistische selfie” van henzelf met de zaal op de achtergrond. Later op de avond verscheen deze op het scherm tot vermaak van het publiek.

JMF-20170116-0060Uit Noorwegen was Øyvind Torseter te gast en werd geïnterviewd over zijn boek Het gat en zijn nieuwe boek Kleine broer.
De hoofdpersoon is volgens de auteur een wezen dat deels mens deels dier is. Hij liet dat zien door op een groot vel papier zijn hoofdpersoon te tekenen. Heel fascinerend is om te zien hoe iemand zo uit z’n hoofd met een aantal lijnen en in korte tijd een personage kan tekenen.

JMF-20170116-0049Helaas was J.K. Rowling er niet zelf, maar er was wel aandacht voor de twee boeken van haar die bij De Harmonie verschijnen,

Ook voor de lezers van spanning werd er het een en ander getoond en besproken zoals De oneindige familie van Kevin Wilson dat mij zeer aansprak. Zijn vorige boek is verfilmd met Nicole Kidman in de hoofdrol en daar werd een stukje van getoond.

Pépé Smit bleek een natuurtalent in het voorlezen. Ik kan zo voor me zien hoe een hele klas met kinderen aan haar lippen hangt.
Ze vertelde dat ze haar boeken ontwerpt / tekent in een klein notitie boekje (hiervan liet ze afbeeldingen zien). Later breidt ze dit dan uit met meer tekst…

JMF-20170116-0026Wat denk je bij de titel Toevalsdieren? Ik had in ieder geval geen idee wat ik kon verwachten toen deze titel genoemd werd. Auteurs Frank van Roessel en Mara van Vlijmen waren er om dit toe te lichten en om voor te lezen uit hun boek.

Kees van Kooten vertelde over zijn boek dat in augustus verschijnt, hij werkt nu nog aan het boek Karrevrachten met Pennevruchten. Het zijn alle teksten van hem die nooit eerder verschenen zijn in boekvorm. Hij noemde het een ratjetoe van zijn schrijfsels van kind tot nu. Hij las iets voor uit het boek en deed dat als een perfecte performer die de zaal aan z’n lippen heeft hangen.

JMF-20170116-0040Zoals ik al zei is het te veel om allemaal te noemen maar hopelijk geeft dit wel een aardig beeld van deze avond.

De avond werd afgesloten met aandacht voor de Zeurkalender van Peter van Straaten en het verhaal hoe hij ooit bij De Harmonie begonnen was.
En met de mededeling dat volgend jaar de presentatie weer in De Kleine Komedie gehouden wordt.

Na afloop kreeg iedereen een leuke Goodybag mee

5 antwoorden
 1. Thea
  Thea zegt:

  Wat heerlijk dat je zo van de avond genoten hebt. Leuk dat ze de presentatie van nieuwe boeken in deze vorm gegoten hebben, ik kan me goed voorstellen dat er heel veel mensen zijn die enorm van zo’n avond genieten.

  Beantwoorden
 2. Elly
  Elly zegt:

  Wat leuk om zo’n avond mee te mogen maken………word je er niet hebberig van haha…………
  Bedankt voor het kleine inkijkje met foto’s.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.