JMF_20160922-0131

Interview met Fiona A. Hack – auteur #7 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het zevende interview is met Fiona Hack, schrijver van Nadja en Najib.

Nadja en Nahib

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Fiona Hack, 1972, geboren in Delft en opgegroeid in De Lier, een dorp in het Westland. Sinds 1998 woon ik in Zeeland. Ik ben enig kind van ouders die scheidden toen ik tien jaar was. Ik groeide op bij mijn moeder en zag mijn vader regelmatig. Mijn moeder kwam uit Jamaica en mijn familie woont over de hele wereld verspreid. Hierdoor heb ik veel gereisd en heb na mijn studie fysiotherapie periodes in het buitenland gewoond, zoals in Engeland, Jamaica en Canada.
Ik heb er veel beleefd en vooral geleerd over mezelf en de mensen om mij heen. Mijn eerste boek ‘De Wens’ 2008 gaat over een jongen die er niet helemaal bij hoort, een gevoel dat ik lang heb gehad. Uiteindelijk redt hij een heel koninkrijk en zorgt hij ervoor dat de wonderbaarlijke zuurstok in de juiste handen komt.
Het tweede boek ‘Onrust in het bos’ 2011 gaat over een slak die door haar eigen gedrag zichzelf ongewenst maakt. Iemand heeft haar huisje gestolen en verstopt. Vindt kabouter Speurneus de dader voordat de slak uitdroogt? Natuurlijk komt het goed met als moraal dat men verder kijkt dan de buitenkant. Hoe is deze slak zo geworden?
Ondertussen wat schrijfwedstrijden gewonnen/genomineerd en gewerkt aan een nieuw manuscript waardoor ik in aanmerking kom voor BOEK 10!

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Dit boek heet Nadja en Najib. Het is geïnspireerd door een schrijfopdracht met thema rollenpatroon. In die periode zag ik een programma waar een meisje zou worden uitgehuwelijkt. Zij wilde rapper worden en was niet klaar om haar jeugd te geven aan een vreemde man. Zij wist haar moeder te overtuigen en werd niet meer uitgehuwelijkt. Het proces werd gevolgd door een verslaggever die liet zien waarom meisjes in sommige culturen jong werden uitgehuwelijkt.
Prinses Nadja moet trouwen om een oude ruzie op te lossen tussen haar vader en koning Angus. Zijwil hele andere dingen met haar leven. De prins met wie ze wil trouwen is er ook niet klaar voor. Haar tweelingbroer Najib kan niet zonder zijn zus, die veel moediger is dan hij. Koning worden ziet hij niet zitten.
Dit verhaal geeft aandacht aan het thema uithuwelijken, maar ook aan het feit dat men zelf keuzes moet kunnen maken zonder dat het door iemand van buitenaf wordt opgelegd. Dit laatste raakt mij persoonlijk. In het verleden zijn er mensen in mijn omgeving geweest die dominant aanwezig waren. Het heeft jaren geduurd voordat ik me heb kunnen ontworstelen aan de druk die dat geeft.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Ik was een vaak geziene gast in de bieb. Ik las soms drie boeken tegelijk. Eerst een hoofdstuk van de een en dan de ander. Soms las ik per bladzijde om te zien of ik het verhaal dan nog kon volgen. Een greep uit de titels zijn: Charlotte’s web, De wizard van Oz, De geheime tuin. Boeken van Enid Blyton las ik ook graag. Op dit moment heb ik niet veel tijd om veel te lezen. Als ik lees dan zijn detectives of psychologische thrillers wat ik graag lees.
 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  • Koffie of thee?
  • IJs of chocola?
  • E-book of papieren boek?
  Serie of losstaand boek?
  Hond of kat?
  Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen?
  • Winter of zomer?
  Thriller of roman?
  • Wijn of bier? Geen van beiden
  Boekenlegger of pagina omvouwen?
  • Leen jij je boeken uit? Liever niet.
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Niet echt. Flaptekst wel.
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Nee
 3. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers?
  Ik zoek altijd lezers die mij de waarheid durven te vertellen. Ik laat het pas lezen als ik denk dat het af is. Als drie mensen met eenzelfde commentaar komen doe ik er wat mee. Ik neem regelmatig een periode rust tijdens en na het schrijven om met een frisse blik naar de tekst te kunnen kijken. En dan nog is een blinde vlek onvermijdelijk.
 4. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Ik hoop met mijn verhalen te bereiken dat men niet alleen naar de omgeving kijkt (wat gebeurt er, wat speelt er?), maar vooral naar jezelf en wat jij kunt betekenen voor je omgeving.

Boekgegevens

Nadja en Nahib

Titel :Nadja en Najib
Auteur :Fiona A. Hack
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115164

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115164′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.