JMF-20170506-0168

Interview Boek 10 2017: Janneke BazelmansInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Janneke Bazelmans die het boek Verkapt heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Mijn naam is Janneke Bazelmans, getrouwd, twee zonen woonachtig in Herpt, een klein dorpje bij Den Bosch. Ik werk als milieujurist, onderzoeker en auteur. De rode draad in al mijn werkzaamheden is milieu- en klimaatrecht, productieketens en projecten in ontwikkelingslanden. Ik heb een ecothriller – een thriller met een milieuthema – geschreven die aanstaande mei verschijnt en zich geheel afspeelt in Indonesië.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   De thriller Verkapt speelt zich af in het hart van Borneo. Het verhaal is fictief, maar gebaseerd op de rauwe randen van de werkelijkheid. Met Verkapt vertel ik het verhaal achter de nieuwsberichten over ontbossing en bosbranden op Borneo.
   Het verhaal gaat over de Nederlandse studente Nora die de kans krijgt stage te lopen bij een palmoliebedrijf midden in het regenwoud. Vol overgave stort ze zich op haar opdracht: een school oprichten voor de lokale Dayakbevolking. De voormalige koppensnellers willen niets van haar behulpzaamheid weten. En daar hebben ze een reden voor.
   Voor Verkapt reisde ik door Indonesië en logeerde bij de Dayaks (lokale bevolking) in West Kalimantan (Indonesisch Borneo) en nam een kijkje op de palmolieplantages.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? Otje van Annie M.G. Schmidt. Mijn zoon heette zelfs 9 maanden lang Otje. Na zijn geboorte werd het Otis. Zijn koosnaam blijft Otje.
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Schuim der Aarde van Roxane van Iperen en De verborgen geschiedenis van Donna Tart. Twee bijzondere romans.
   • Papieren boek of ebook? Ebook
   • Boekenlegger of omvouwen? Omvouwen en echt heel veel onderstrepen.
   • Leen jij je boeken uit? Ja hoor, ook al krijg ik ze regelmatig niet terug.
   • Heb je thuis veel boeken staan? Kasten vol, echt heel veel. Vroeger vond ik het fijn om omringd te zijn door kasten vol boeken. Tegenwoordig heb ik liever alles digitaal en een opgeruimd huis.
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Niet opgeven, doorgaan. Schrijven is herschrijven. Schrijven is schrappen. Als je je net zoals ik baseer op waargebeurde feiten, moet je goed de balans in de gaten houden tussen informatie verschaffen en een spannend verhaal. Mijn eerste versies waren veel te lang, er zat ook veel te veel droge informatie in. Dat heb ik er allemaal uitgehaald.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Tien jaar geleden deed ik als milieujuriste onderzoek naar klimaatprojecten in Indonesië. Telkens weer stuitte ik op palmolieplantages, maar ik had geen idee wat palmolie precies was. Op een dag ging ik het uitzoeken en ontdekte ik dat palmolie in zoveel producten zit. Palmolie zit in meer dan de helft van de producten die wij consumeren, zoals in koekjes, chips, maar ook in lippenstift, tandpasta, wasmiddel en shampoo. We stoppen het zelfs in onze tank als biobrandstof. Zonder dat ik het wist was ik in feite verslaafd aan palmolie.
   Vervolgens ben ik onderzoek naar de palmolieketen gaan doen. Ik wilde weten hoe duurzaam duurzame palmolie is, maar ook hoe de lokale bevolking aankijkt tegen de palmolieplantages die hun dorpen omringen. Is het een vloek of zegen?
   Mijn onderzoek is opgenomen in een bundel van de Vereniging voor Milieurecht en uitgegeven door Boom Juridische uitgevers. Het is strikt juridisch; droge materie en ik wilde graag een bredere doelgroep bereiken. Daarom heb ik mijn bevindingen verwerkt in een thriller.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Van tevoren heb ik precies uiteengezet hoe het boek moest worden opgebouwd, maar tijdens het schrijven is dit schema heel vaak veranderd.
   Ik maak deel uit van een groep schrijvers die iedere maandag in de schrijfwerkplaats van de bibliotheek Den Bosch schrijft. Daarnaast schrijf ik graag in het bos. Op een jaren ’60 camping gelegen in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen heb ik een oude stacaravan omgetoverd tot een waar schrijfpaleis. Dat is mijn kantoor. Soms sluit ik me daar een weekend op.
  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Mijn zus is vinoloog en ik vind het fantastisch als zij weer nieuwe (vooral zware) wijnen ontdekt. 
   • Wat is je lievelingskleur? Groen
   • Koffie of thee? Heel goede koffie, en anders gemberthee
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? Ik kijk zelden films. En als ik er een kijk, kijk ik deze zelden af. 
   • Wat is je favoriete seizoen? Lente
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Ik kijk alleen: Wie Is De Mol, Keuringsdienst van Waarde en Zembla. En deze weken kijk ik de 6 afleveringen van Helden van de Wildernis. De laatste aflevering (18 mei) in de reeks is opgenomen in het oerwouddorp waar mijn boek zich afspeelt.
   • Favoriete bloem? Jonquille
   • Ochtendmens of avondmens? Ik ben een gedwongen ochtendmens. 
   • Ik heb een hekel aan……. Mensen die alles tig keer uitleggen, liegen, massaconsumptie, milieuvervuiling, greenwashing 
   • Hier kun je me voor wakker maken….. Vers gemaakte smoothie.
   • Hond of kat? Kat
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Ik werk aan een tweede thriller. Het verhaal gaat over vier backpackers die ’s nachts een actieve vulkaan beklimmen. Slechts drie van hen komen terug. Ook in dit verhaal speelt de natuur een grote rol. Ik heb de vulkaan twee keer ’s nachts beklommen en iedere keer als ik de scènes lees die ik hierover heb geschreven, krijg ik het Spaans benauwd.
  9. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   Nee, hoewel het wel mixen zijn van verschillende personen die ik ken. Ik denk niet dat iemand zich echt zal herkennen in de personages. Er is een personage in mijn boek dat echt bestaat: Terra.
  10. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   Met dit boek wil ik het verhaal van de oerwoudbewoners vertellen. Over de keuzes die zij maken, het belang van tradities, rituelen en de natuur. En over de toekomst die zij voor hun kinderen voor ogen hebben.
   Op het nieuws zien we beelden van bosbranden. We horen dat de orang-oetan dreigt uit te sterven. Daar zit een verhaal achter. Zoals ik al aan gaf, was echt het moeilijkste tijdens het schrijven van dit boek: de juiste dosering tussen feitelijke informatie en een spannend verhaal. Ik hoop dat ik die balans gevonden heb.
   Voor degene die meer achtergrondinformatie over mijn thriller wil lezen, komt er een website.
   www.thrillerverkapt.nl
  11. Wat is volgens jou de beste boekverfilming en welk boek zou je nog graag verfilmd zien.
   O, jee, lastige vraag voor iemand die zelden een film kijkt. Ik sla deze even over.
  12. Stel dat jouw boek verfilmd zou worden, welke acteurs / actrices zou je dan het liefst willen om jouw hoofdpersonen te spelen.
   Ik wil zelf de hoofdrol. Lijkt me geweldig. Ooit volgde ik de vooropleiding aan de toneelschool. Helaas ben ik een stuk ouder dan mijn hoofdpersonage, dus dat zit er niet in. Sorry ik heb echt geen idee. Mijn zoon van 11 (met al wat acteerervaring) zou het erg leuk vinden om een rol te krijgen.
  13. Schrijven is schrappen hoor je vaak. Telt dat voor jou ook, heb je veel moeten schrappen? En doe je dat na ieder hoofdstuk of pas als het hele boek in concept klaar is?
   Ik denk dat ik kampioen ben ‘schrijven is schrappen.’ De helft van mijn manuscript is gedelete (serieus, mijn boek bedroeg 170.000 woorden). Pas nadat ik met een schrijfcoach over mijn verhaal had gesproken, durfde ik op de deleteknop te drukken. Het boek is er veel beter door geworden. Dat is dus ook een tip voor beginnende schrijvers: ga zo snel mogelijk naar een schrijfcoach / manuscriptbeoordelaar.
  14. Heb je veel onderzoek voor je boek moeten doen en kun je daar iets over vertellen?
   Ik heb jarenlang onderzoek gedaan om dit boek te kunnen schrijven. Tot aan de drukproef heb ik dingen veranderd omdat het toch net even anders moest. Ik app de hele dag door met mijn contactpersoon op Borneo en er komen iedere keer weer leuke nieuwe ideeën uit deze conversatie. Ik zou serieus nog een paar jaar aan dit boek kunnen werken.
  15. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Ik ben nu het boek van Nienke Pool Falco en de gestolen Stympha’s aan het voorlezen aan mijn zoon. Heel spannend!

Boekgegevens

9789492115249

Titel :Janneke Bazelmans
Auteur :Verkapt
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115249

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115249′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

11 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Bedankt Connie voor je interviewverslag………..ik ben wel nieuwsgierig geworden naar dit boek………..het milieu is iets wat ons allen aangaat en verpakt in een verhaal, dat spreekt me aan.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.