9789045208503

Gelezen: Een onwaarschijnlijke vijand – Mark FrostGelezen, Nieuws

Een onwaarschijnlijke vijand is het laatste deel van de Young Adult trilogie “De Paladijnse voorspelling”. Eerder verschenen al De Paladijnse voorspelling en De ondergrondse orde.

Ook dit laatste deel leest weer vlot en staat vol met avonturen van Will West en zijn bijzondere vriendengroep. Ze hebben veel meegemaakt in de eerdere delen, en zijn ontzettend veranderd door hun nieuwe talenten en alles wat er in hun leven gebeurd is. Van gewone tieners zijn ze veranderd in jongeren met speciale gaves die het moeten opnemen tegen een geheime en gevaarlijke orde. Deze orde vormt een bedreiging voor de hele wereld door hun bondgenootschap met wezens uit een andere dimensie.
Will heeft nare familiegeheimen ontdekt, is geïnfiltreerd bij de geheime orde, is verraden door een vriendin, heeft het tegen vreselijke wezens opgenomen en heeft zijn leven op het spel gezet. De regels van zijn vader hebben hem hierbij geholpen en er vaak voor gezorgd dat hij de juiste beslissingen nam.

Dit deel is dan ook geen boek om los te lezen. Dan mis je als lezer een heleboel informatie en achtergronden die dit verhaal juist de moeite maken. Zoals bijvoorbeeld de regels van de vader van Will die zo belangrijk zijn en die nu vervangen worden door de regels van Will zelf. Hij is immers met vallen en opstaan ouder en wijzer geworden. Het is als lezer dan ook leuk om te lezen dat hij zijn eigen regels maakt en hoe ze ontstaan. Achter in het boek staan deze regels, net als in de eerste twee delen de regels van zijn vader.

Een onwaarschijnlijke vijand begint zonder herhaling of intro met een geprek tussen Will en zijn opa over het verleden en de verloren stad. De spanning is voelbaar want Will moet zijn opa ervan zien te overtuigen dat hij lid van de geheime is geworden. Zijn leven en dat van zijn familie en vrienden staat hierbij op het spel want zijn opa is meedogenloos tegenover zijn vijanden.
Daarna valt er te lezen over Will en zijn vrienden waarbij duidelijk is dat er van alles speelt en dat er nieuwe avonturen aan komen. Hierdoor wil je snel verder lezen om te weten te komen hoe de lijnen die in deel 1 en 2 uitgezet zijn zich gaan ontwikkelen en om weer over deze leuke vriendengroep te lezen. Ook in dit boek zijn hun onderlinge gesprekken, de vriendschap en de eigen trekjes die ze ieder hebben iets om van te genieten.

Veel oude bekenden, zowel vrienden als vijanden, komen weer voorbij en geven het boek een levendig en kleurrijk geheel. Zoals de verraderlijke Brooke die nu zonder dat ze het weet van valse informatie voorzien wordt door Will. Maar ook de mysterieuze coach Jericho speelt een belangrijke rol en geeft in het boek aan de vrienden (en de lezers) zijn geheimen prijs. Iets waar ik na de eerste delen zeker nieuwsgierig naar was.

Alles is dus aanwezig om weer een geweldig boek te worden en grotendeels is dat ook gelukt. De schrijfstijl is vlot en aangenaam. De personages zijn aansprekend of juist heel naar. maar weten je hoe dan ook te boeien. En de auteur heeft voor spannende gebeurtenissen en een vreemde nieuwe omgeving gezorgd waar het verhaal zich afspeelt. Bovendien is de inzet hoog en staat het leven van de vrienden en het welzijn van de hele wereld op het spel. Wat voor de nodige spanning, conflicten en moeilijke beslissingen zorgt.

Het is alleen jammer dat het verhaal zich maar kort in onze wereld afspeelt en het verhaal van Will en zijn opa en de geheime orde eigenlijk weinig plek krijgt. Het grootste deel speelt zich af in een andere dimensie waar Will en zijn vrienden naar toe moeten om iemand te redden zonder wie ze de geheime orde niet kunnen verslaan.
Hier ontwikkelt zich een aparte en vreemde wereld waar eigenlijk een nieuw verhaal ontstaat dat zich afspeelt naast het verhaal van gevaarlijke geheime orde. Er is humor, spanning, geheimen worden onthuld en er komen creatief gevonden wezens voorbij dus het is beslist prettig om het verhaal te lezen.
Maar het voelt wat onaf, zeker omdat er hierdoor weinig tot geen aandacht meer is voor de familiegeschiedenis van Will en voor de geheime orde. Nadat ze terug komen uit die andere dimensie en hun missie geslaagd is wordt het verhaal opeens afgeraffeld en blijf je als lezer nog met vele vragen zitten en lijkt het onaf. Jammer dat een spannend en fijn lezend verhaal zo afgesloten wordt.

Achterflap

Will West speelt een gevaarlijk spel. Maanden na het blootleggen van de sinistere Ondergrondse Orde, blijft hij noodgedwongen samenwerken met het brein achter de Orde – niemand minder dan zijn eigen grootvader, Franklin Greenwood. Hoewel zijn grootvader niet te vertrouwen is heeft Will geen andere keuze; het is de enige manier om zijn vrienden buiten schot en op veilige afstand te houden. Maar hoe veilig kan iemand zijn in de handen van een gek?

Boekgegevens

9789045208503

Titel :Een onwaarschijnlijke vijand
Auteur :Mark Frost
Uitgever :Karakter
Verschenen :December 2016
ISBN :9789045208503

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045208503′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.